Η σήραγγα, τα μπανγκαλόου της Balfin… και το παρεκκλήσι

Δημοσιεύθηκε: 25/09/2020 14:43 Τελευταία Ενημέρωση: 28/09/2020 09:57 Από: Tachydromos

Ένας βασικός λόγος της επιθετικότητας που κατά καιρούς αντιμετώπιζε ο τότε Δήμαρχος Χιμάρας κ. Βασίλης Μπολάνος, υπήρξε ότι παρεμπόδιζε επενδύσεις που θα έδιναν ανάπτυξη στην περιοχή.

Στην ουσία επρόκειτο για τις πιέσεις που ασκούσαν ολιγαρχίες του χρήματος που ωστόσο είναι και άμεσα ή έμμεσα ιδιοκτήτες των ΜΜΕ με επιρροή στην κοινή γνώμη, ώστε να τους άνοιγε ελεύθερα το πεδίο για ξέπλυμα μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το τι είχαν υπόψη τους το βλέπουμε καλύτερα σήμερα. Οι μηχανισμοί ήταν έτοιμοι και με το εξέλειψε ο «παρεμποδιστικός παράγοντας», άρχισαν αμέσως την εφαρμογή των σχεδίων «ανάπτυξης» μετατρέποντας μια απ’ τις πιο όμορφες παραλιακές περιοχές του Ιονίου – Αδριατικής σε πεδίο τσιμέντου και «πλυντήριο» βρώμικου ή τουλάχιστον αδιαφανούς χρήματος.

Υπήρξε βέβαια και η ευτυχή γι αυτούς σύμπτωση: ανάληψη εξουσίας απ’ τον Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα. Υφαρπαγή περιουσιών, παράβλεψη δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, άναρχη δόμηση, καταπάτηση προστατευόμενων περιοχών δάσους ή παράκτιας γραμμής, παντελή έλλειψη προβλέψεων περιβαλλοντολογικών κανονισμών και επεξεργασίας λυμάτων κ.α. Θα μαθαίνουμε συν το χρόνο πολλές πτυχές του εγκλήματος που συντελείται στην περιοχή της Χιμάρας και τους απώτερους στόχους αυτής της αναρχίας.

Ωστόσο είναι κάποιες ενδείξεις που καταμαρτυρούν με σαφήνεια τη σύμπραξη των περίεργων οικονομικών σχημάτων που συντελούν το έγκλημα με την Κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς. Τελευταία π.χ. παρόλη την ένδεια των δημοσίων οικονομικών του κράτους προβάλλεται έντονα η σπουδή κι επιμονή της Κυβέρνησης για την υλοποίηση σήραγγας που θα παρακάμπτει την οδική αρτηρία μέσω του Αυχαίνα του Λογαρά και θα οδηγεί κατευθείαν απ’ το Ορικό στην Παλάσσα. Πρόκειται για πολυδάπανο έργο που θα καταλήγει όλως τυχαία στην αυλή του συγκροτήματος από τσιμεντένια παραπήγματα τουριστικής αξιοποίησης του επιχειρηματία Σαϊμίρ Μάνε Πρόεδρο της Balfin.

Είναι το πλέον εμβληματικό συγκρότημα ως παράδειγμα προς αποφυγή για την ένταση δόμησης και άλλους κανόνες στην περιοχή αυτή που θα έπρεπε να τηρήσει άλλο χαρακτήρα. Ψηλά γράμματα στη λαιμαργία του χρήματος…

Έχει δομηθεί πάνω σε επιφάνειες που δήθεν αγόρασε από Δρυμαδιώτη στην περιοχή του Δραλέου. Περιττό να αναφερθεί ότι είχε όλες τις διευκολύνσεις και συνεχίζει να υποδεικνύει τη νομοθεσία του κράτους για προνομιακή μεταχείριση «των στρατηγικών επενδυτών» στην περιοχή.

Εσχάτως όμως, όπως νομοτελειακά συμβαίνει στο μάτι του έχει μπει ένα μικρό Παρεκκλήσι τιμώμενο στον Άγιο Νικόλαο, στο βορεινό άκρο των ορίων του συγκροτήματος του, εκεί που αποβλέπει και προσδοκά να επεκταθεί. Διαδίδει μάλιστα ότι του το είχε πουλήσει ο Δρυμαδιώτης διότι το είχε ιδιωτική περιουσία.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Μαζί με πολλά άλλα παρεκκλήσια στη γραμμή του Καραμπουρούν και κατ επέκταση της τοποθεσίας Γράμματα, έχει πολλά ανάλογα παρεκκλήσια, απ’ τους αιώνες κληρονομημένα καθώς συμβαίνουν ναυάγια και οι διασωθέντες αφιέρωναν αυτά σε αγίους συνδεδεμένους με τη θάλασσα και τους θαλασσοπόρους.

Ανήκει δε στην Ενορία των Δρυμάδων οι οποίοι και το συντήρησαν και το επισκέπτονται και το λειτουργούν κατά τις δυνατότητες. Τοιχογραφία που διασώζεται στο εσωτερικό του δε καταμαρτυρεί την αρχαιότητα του.

Αυτό το ιστορικό στοιχείο έχει στο μάτι του ο κ. Μάνε εξυπηρετώντας τα σχέδια επέκτασης της επένδυσης του και προκαλώντας τα αισθήματα των κατοίκων…

Υποσημείωση: Το Συγκρότημα των μπανγκαλόου στο Δραλέο ίσως έχει λάβει χαρακτήρα προστατευόμενου μνημείου δεδομένου ότι παραθέρισε για μερικές ημέρες τον Αύγουστο η Πρέσβης των ΗΠΑ. Επίσης και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Balfin ίσως προκύψει φιλέλλην καθότι προ ετών πούλησε στο ελληνικό δημόσιο έπαυλη για τις ανάγκες Πρεσβευτικής κατοικίας στα περίχωρα των Τιράνων. Έκπληξη δεν θα είναι ούτε εάν για την κατασκευή της σήραγγας επιλεγεί κάποια ελληνική κοινοπραξία…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon