Κοσοβάρικη εμπλοκή σε ανθελληνικό μνημείο στο Αργυρόκαστρο

Δημοσιεύθηκε: 29/09/2020 15:23 Τελευταία Ενημέρωση: 30/09/2020 15:00 Από: Tachydromos

Η πρωτοβουλία τυπικά για την ανέγερση ενός υπερμεγέθους προκλητικού μνημείου που καταφέρεται κατά του Ελληνισμού, επί του οδικούς άξονα Αργυρόκαστρο – Πρεμετής, ανήκει στην διαβόητη οργάνωση (πατριωτικός σύλλογος για την ακρίβεια) «Τέκνα της Λιαπουριάς». Στην ουσία όμως στηρίζεται από κύκλος Κοσοβάρων εθνικιστών και αυτό έχει μεγάλη σημασία για να προσεγγίσει κανείς πως με εισαγόμενα φαινόμενα εθνικού ακτιβισμού και ισλαμικού φονταμενταλισμού στοχεύετε η διάρρηξη επιβεβλημένα ειρηνικών σχέσεων συνύπαρξης μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών.

Η παρακολούθηση έστω και επιφανειακά της διαδικασίας που εφαρμόζουν στο διαδίκτυο για τη συλλογή πόρων οδηγεί τα ίχνη σε διάφορα σημεία του Κοσόβου και μάλλον σε έμπειρους βετεράνους σε ανάλογες δραστηριότητες αναμόχλευσης εθνικού και θρησκευτικού μίσους που συντηρεί την εχθρότητα μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων στην περιοχή και μάλιστα έχει οδηγήσει στην βίαια εκδίωξη απ’ τα πάτρια δεκάδων χιλιάδων Σέρβων.

Πρόκειται για το μνημείο που εγείρεται με επίσημη μάλιστα άδεια ανοικοδόμησης απ’ το Δήμαρχος Τεπελενίου, στη τοποθεσία Κόδρα, μνημονεύοντας δήθεν σφαγή από έλληνες σοβινιστές το 1914 εις βάρος κατοίκων του Χορμόβου. Το συμβάν δεν επιβεβαιώνεται από καμιά αξιόπιστη πηγή. Βάση αληθοφάνειας με το γνωστό ύφος του ειδήμονα προσδίδει μόνο τοποθέτηση του γνωστού μηχανορράφου και στρεβλωτή της ιστορικής αλήθειας Πελούμπ Τζούφι που υπήρξε πρωτεργάτης το 2014 στη διοργάνωση εκδήλωσης στο χωριό Χόρμοβο.

Αναμασώντας διάφορους μύθους και διαδόσεις έφτασαν στο σημείο πλέον στην καρδιά μιας περιοχής που κυριολεκτικά επιβιώνει λόγω της σχέσης με την Ελλάδα και της μαζικής απασχόλησης χιλιάδων κατοίκων, μόνιμα ή εποχιακά, σε διάφορες πόλεις της, να κατασκευάσουν μνημείο τόσο προκλητικά ανθελληνικού περιεχομένου. Διασυνδέσεις του υπόκοσμου και προφανώς με τους κατάλληλους μεσάζοντες, φέρνουν σε επαφή μισαλλόδοξους νεαρούς παραμεθορίων περιοχών της Αλβανίας με την Ελλάδα με εθνικιστικούς κύκλους του Κοσόβου.

Για τους γνωρίζοντες τα πράγματα στην περιοχή δεν προκαλεί απορίες η εμπλοκή πρώην ανώτερου αξιωματικού του καθεστώτος Χότζα (υποδιοικητής της Σχολής Αξιωματικών στα Τίρανα) που έχει ενδυθεί περιβολή μουσουλμάνου ιερωμένου και δραστηριοποιείται επί είκοσι και πλέον χρόνων στην περιοχή, στην υπόθεση της διατήρησης του μίσους έναντι των ελλήνων και την ανέγερση του εν λόγω μνημείου.

Αναλόγως βέβαια κινούνται και στο τσάμικο όπου ειδικά χρηματοδοτούμενο απ’ τους Τούρκους ίδρυμα ερευνών και προβολής έχει έδρα την Πρίστινα και όχι τα Τίρανα.

Ωστόσο προκαλεί απορίες η στάση του Δημάρχου της περιοχής και του δημοτικού συμβουλίου υπό αυτόν, που είχε δεόντως προειδοποιηθεί από διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ενέργειας.

Τίποτε βέβαια δεν εμποδίζει και εκ νέου διάβημα σε ανώτερο επίπεδο, κεντρικής κυβέρνησης και αλβανικού ΥπΕξ, διότι σε ευνομούμενες πολιτείες, δράσεις παρακρατικών και ακόμη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που επηρεάζουν τις σχέσεις λαών και εθνών, ελέγχονται. Μάλιστα παρεμποδίζονται. Εκτός εάν το κράτος εν αντιδιαστολή με το αποκαλούμενο μνημείο (τεράστιο τέμενος και κενοτάφιο) στη Τζάρα, όπου το χρηματοδότησε άμεσα, εδώ επιλέγει να κρύψει τη γύμνια του με φύλλα συκιάς…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon