Η Ολλανδία ζητάει decoupling στις διαπραγματεύσεις ΕΕ με Τίρανα και Σκόπια

Δημοσιεύθηκε: 08/10/2020 13:50 Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2020 14:26 Από: Tachydromos

Παρόλο που η Κομισιόν της ΕΕ στην ετήσια Έκθεση της που κυκλοφόρησε προχθές για τις ενταξιακές διαδικασίες υποψηφίων χωρών έκρινε κατάλληλη τη στιγμή ώστε ανοίξει η προοπτική σύγκλισης των πρώτων συνεδριάσεων ΕΕ- Κυβέρνησης τόσο με την Αλβανία όσο και τη Βόρεια Μακεδονία, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Το κλίμα σε ότι αφορά στην Αλβανία δεν είναι τόσο θετικό. Ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν πολλές φωνές τόσο απ’ το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα όσο και απ’ τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές.

Οι κινήσεις του αλβανού Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα κινούνται μάλλον στην αντίθετη απ’ την ενδεικνυόμενη κατεύθυνση και είναι σα να συνηγορούν με επικρατούσε τάσεις για αποσύνδεση των διαδικασιών που αφορούν στα Τίρανα απ’ αυτές των Σκοπίων. Τούτο σημαίνει ότι παρά τους χειρισμούς της Γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ δεν αποκλείεται προκειμένου υπάρξει και θετικό αφήγημα της εν λόγω Προεδρίας έως το τέλος του έτους συγκληθεί η πρώτη συνάντηση των φορέων της ΕΕ με την Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας μιλώντας σήμερα ενώπιο του Κοινοβουλίου της χώρας στη Χάγη ήταν σαφής. Η Αλβανία δεν έχει κάνει κανένα απ’ τις υποχρεώσεις που είχαν την άνοιξη τεθεί ως προϋπόθεση έναρξης των διαδικασιών και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαχωριστεί απ’ τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ολλανδός ΥπΕξ στάθηκε ιδιαίτερα στην αδιαφορία της Αλβανικής Κυβέρνησης όπως εξασφαλίσει και παρουσιάσει στις υπηρεσίες της ΕΕ ένα ιστορικό θετικό αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Οι Ολλανδοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι στον τομέα αυτό δεδομένου ότι δομημένες ομάδες αλβανών ασχολούνται με τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών στο εσωτερικό της χώρας τους αλλά και χρησιμοποιώντας τα λιμάνια για εμπόριο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια τα παράνομα έσοδα καταλήγουν και επενδύονται με διευκολύνσεις των κρατικών φορέων στην Αλβανία.

Επί το πλείστον ο Ολλανδός αξιωματούχος εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία που αφορούν στην αθέτηση δέσμευσης για την ολοκλήρωση στη σύνθεση και ενεργοποίηση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου καθώς επίσης και την έλλειψη συναινέσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για εκλογική μεταρρύθμιση που θα εγγυάται έντιμες και ίσες εκλογές.

Επί το πλείστον Ολλανδοί βουλευτές εκφράζουν την αντίθεση τους στην επιβράβευση της αλβανικής κυβέρνησης ανοίγοντας το δρόμο της διακυβερνητικής συνάντησης με τους θεσμούς της ΕΕ και για τους λόγους ότι προωθεί παρά την αντίθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και φορέων νομοθεσία που στοχεύει τον έλεγχο των ΜΜΕ. Επί το πλείστον η Ολλανδία και η Γαλλία αποτελούν προορισμό χιλιάδων παράνομων μεταναστών αλβανών πολιτών σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία διεύρυνσης που έχει υιοθετηθεί με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ο ρόλος των κυβερνήσεων σε ότι αφορά τις διαδικασίες με τις υπό ένταξη χώρες είναι αυξημένος. Κάθε χώρα διαθέτει το δικαίωμα όπως προβάλει εμπόδια και θέσει τους δικούς της όρους στην έναρξη του διαλόγου σε τεχνικό επίπεδο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon