N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις. – Επιθυμούμε να επιλύσουμε το συντομότερο δυνατό τη οριοθέτηση ΑΟΖ

Δημοσιεύθηκε: 12/10/2020 09:38 Τελευταία Ενημέρωση: 12/10/2020 14:35 Από: Tachydromos

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας απάντησε σε ερώτηση του δημ/φου Aπόστολου Χονδρόπουλο σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη Αλβανία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη γειτονική χώρα για την οριοθέτηση ΑΟΖ;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επιλογή της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με όλες τις γειτονικές χώρες. Έτσι, και με την Αλβανία επιθυμούμε να επιλύσουμε αυτήν την εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατό. Όπως δήλωσα πρόσφατα στη Βουλή, στη συζήτηση για την επικύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, το επόμενο βήμα ευελπιστώ να είναι η υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία. Να θυμίσω ότι συμφωνία είχαμε υπογράψει το 2009, η οποία όμως τελικά δεν προχώρησε για τους γνωστούς λόγους. Ελπίζω ότι σύντομα θα καταφέρουμε να πιάσουμε εκ νέου το νήμα των σχετικών συνομιλιών και να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με δεδομένη την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, να κλείνουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αυτόματα και σε αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων και θα είναι προς όφελος όλων.

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και τον δημ/φο Aπόστολο Χονδρόπουλο (11.10.2020)

tps://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/sunenteuxe-upourgou-exoterikon-dendia-sten-ephemerida-eleutheros-tupos-tes-kuriakes-kai-ton-dempho-apostolo-khondropoulo-11102020.html

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon