Εκτέλεση επιχειρηματία στη Χιμάρα

Δημοσιεύθηκε: 19/10/2020 09:50 Τελευταία Ενημέρωση: 19/10/2020 17:49 Από: Tachydromos

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία και δικαιολογημένα απ’ την άγρια εκτέλεση στη Χιμάρα του 50χρόνου Νίκο Γκόρο. Η δολοφονία έγινε Σάββατο (17 Οκτωβρίου), πρωινές ώρες και σε σημείο με μεγάλη κίνηση πολιτών.

Προφανώς γεγονότα τέτοια σε μια μικρή συντηρητική κοινότητα έχουν τεράστια απήχηση στην κοινή γνώμη και αφήνουν το στίγμα τους. Ωστόσο όμως δεδομένου ότι η περιοχή δεν έχει καθόλου σχεδόν εγκληματικότητα στο παρελθόν έχει προκαλέσει και ανάλογο ενδιαφέρον στα ΜΜΕ.

Δεν έχει εγκληματικότητα ενδογενή διότι διάφορες εντάσεις που υπήρξαν στο παρελθόν αφορούν τη λεγόμενη εισαγόμενη εγκληματικότητα. Παρόλο που το θύμα είναι μόνιμος κάτοικος της Χιμάρας και ο θύτης επίσης απόγονος απ’ την περιοχή παρόλο που ζει στα Τίρανα κατά κάποιο τρόπο και το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες.

Τα αλβανικά ΜΜΕ ενώ θα μπορούσαν να επιλέξουν οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία για τον θύμα της εκτέλεσης εστιάζουν σε μια δική του με τον Δήμαρχο της περιοχής, τον οποίο έχει πρώτο εξάδελφο και τον τοπικό βουλευτή απ’ το Κούδεσι καταγόμενο Δαμιανό Γκικνούρη. Κι επειδή η φωτογραφία λένε στο ρεπορτάζ μιλάει όσο χίλιες λέξεις αφήνουν να υπονοηθούν τα παραπέρα.

Είναι λογικές οι συνέπειες για κοινωνικό σοκ στην περιοχή ακριβώς αυτή η συγγένεια με τον Δήμαρχο.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μήνυμα που ενδεχομένως θέλουν να μεταφέρουν στους απλούς πολίτες. Διότι ναι μεν προβάλετε και απ’ την ομολογία του δράστη στις αστυνομικές αρχές ότι το έγκλημα αφορούσε σε οικονομικές διαφορές για ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ωστόσο όμως διαρρέει στον τύπο και η πληροφορία ότι είχαν και διαφορές που αφορούν σε ακίνητη περιουσία και σχετική δομή πάνω σε αυτή. Δεν αποκλείεται τρίτοι με ανάλογα ανοιχτά θέματα στην περιοχή να εξώθησαν το θύτη στην αποτρόπαια πράξη ώστε να προκαλέσουν τον ανάλογο φόβο και πανικό.

Εδώ έγκειται και η ουσία της υπόθεσης. Στα αρχεία ειδησιογραφίας του αστυνομικού ρεπορτάζ στην Αλβανία θα βρει κανείς πολλά επεισόδια άγριων εκτελέσεων και έναρξης αλυσίδας βεντέτας με αφορμή αντιθέσεις για οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη: Αυλώνα, Δυρράχιο, Λέζα ακόμη και Αγίους Σαράντα. Δεν είχαμε όμως μέχρι τώρα στην περιοχή της Χιμάρας. Οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί στην περιοχή, η υπευθυνότητα και κυρίως η συντηρητική δραστηριότητα στην αγοροπωλησία και την εκμετάλλευση με αντιπαροχή είχε προστατέψει την τοπική κοινωνία από τέτοια επακόλουθα της αθρόας ροής του χρήματος και δη του μαύρου εισοδήματος προς ξέπλυμα.

Μέχρι τώρα όμως.

Η εκτέλεση αυτή του Σαββάτου συνδέεται ακριβώς με την αλλαγή του σκηνικού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην παράκτια ζώνη. Η ένταση προκαλείται από το τεράστιο ενδιαφέρον κυκλωμάτων που διαθέτουν πολύ μεγάλα για τα μέτρα της περιοχής και της οικονομίας της κεφάλαια που επενδύονται στον οικοδομικό τομέα. Το κέρδος που προσδοκούν απ’ τις τουριστικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι πρόσκαιρο πλην όμως είναι σημαντικό τόσο στο real estate όσο και στη μόνιμη αξιοποίηση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon