Ευκαιρία εξισορρόπησης για τον κ. Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 20/10/2020 15:02 Τελευταία Ενημέρωση: 21/10/2020 06:13 Από: Tachydromos

Βέβαια με έμφαση να αναφερθεί η σοφή ρήση του αλβανικού λαού: «απ' τα λεγόμενα μέχρι να γίνουν πράξη παρεμβάλλεται μια θάλασσα μεγάλη».

Παρόλα αυτά η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στα Τίρανα και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, δημιουργούν την αίσθηση ότι η επίσκεψη λειτουργεί και ως αφορμή εξισορρόπησης για την αλβανική εξωτερική πολιτική.

Σαφώς τα τελευταία χρόνια μέσα από την ανάπτυξη στρατηγικής συμμαχίας με την Τουρκία και τη διαπροσωπική φιλία Ράμα – Ερντογάν η Αλβανία είχε δυναμιτίσει τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και καλλιεργήσει κλίμα δυσπιστίας. Ο κ. Δένδιας προσέφερε και την ευκαιρία ώστε εφόσον υπάρξει βούληση απ’ τα Τίρανα να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

Διαλλακτικός αλλά και με δυνατότητες που διαθέτει η Ελλάδα ώστε να φανεί όντως ο παράγοντας που δύναται να οθήσει την πρόοδο της Αλβανίας προς την ΕΕ και να στηρίξει την ευημερία του αλβανικού λαού, ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών, έδωσε διεξόδους σε ζητήματα τα οποία αποτελούσαν όπλα στη φαρέτρα των ανθελληνικών κύκλων και που συντηρούν την εχθρότητα στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός μίλησε για τη σύγκλιση στο αμέσως επόμενο διάστημα κοινής συνεδρίασης των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας. Ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πια έδαφος για ψεύτικο πατριωτισμό στην υπόθεση των θαλασσίων ορίων δεδομένου ότι από κοινού οι κυβερνήσεις προσφεύγουν στην διεθνή επιδιαιτησία. Βέβαια να επισημανθεί ότι ο ίδιος έχει 11 χρόνια που στηρίζει την εθνικοφροσύνη του ακριβώς στη διαφορά επί των ορίων των κρατών στο Ιόνιο, αλλά έστω και με καθυστέρηση διαπιστώνει το αδιέξοδο.

Επί το πλείστον ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ο παράγοντας που διαχρονικά μεταγγίζει ευημερία για τον αλβανικό λαό υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή στο σεισμό προ ενός χρόνου περίπου. Σε ότι αφορά στα ζητήματα της ΕΕΜ έμεινε στη γνωστή του θέση ότι είναι θέμα της Αλβανίας και ότι θα προβεί στην εκπλήρωση όσων απορρέων απ’ την κείμενη νομοθεσία για την βελτίωση της κατάστασης.

Βέβαια ως γνωστό αποτελεί πάγια θέση των αλβανικών κυβερνήσεων η στερεότυπη αυτή θέση, εν τούτοις όμως δεδομένου ότι αναφέρθηκε με θετικό πρόσημο σημαίνει ότι δεν θέλησε σήμερα να επιβαρύνει το κλίμα.

Μην γνωρίζοντας εάν όντως ο κ. Ράμα οδηγείται σε μια ουσιαστική αναθεώρηση ή αν αποτελεί τακτικό ελιγμό δεδομένης της δυσμενούς θέσης που έχει οδηγηθεί η Τουρκία σε αναφορά με την ΕΕ και επίσης ψάχνοντας στηρίγματα για τις επερχόμενες εκλογές, σαφώς τα σημερινά αποτελούν ουσιαστική μετακίνηση.

Σε μια προσπάθεια περεταίρω εκτόνωσης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις ο κ. Δένδιας δεν στάθηκε μόνο στη διαχρονική υποστήριξη της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά αναφέρθηκε και στο Νόμο περί Εμπολέμου Κατάστασης, τονίζοντας ότι με οδηγία του Πρωθυπουργού αναζητείται φόρμουλα και για την τυπική ακύρωση του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για πολύ πιο σημαντική πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών ας σημειωθεί ότι και η αναφορά με έμφαση του κ. Ράμα για σχέση στρατηγικών εταίρων Αλβανίας – Ελλάδας είναι ουσιαστικής σημασίας.

Μπορεί η βούληση της Αθήνας να είναι για πολύ πιο ουσιαστική βελτίωση αλλά λαμβάνοντας υπόψη το εσωτερικό έδαφος στην Αλβανία και τις παρεμβολές τρίτων που ενδιαφέρονται για παρεμπόδιση της προόδου στο επίπεδο που οι κοινωνίες και οι λαοί έχουν φτάσει της σχέση τους, ευσταθεί η εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών έχει θετικό αντίκτυπο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon