Ένα παλαιότερο διδακτορικό για τον ηρωικό πόλεμο του Ελληνικού Στρατού

Δημοσιεύθηκε: 22/10/2020 06:19 Τελευταία Ενημέρωση: 24/10/2020 21:13 Από: Tachydromos

Πείσμον άνθρωπος ο συχωρεμένο πρώην ανώτερος αξιωματικός του Στρατού της Αλβανίας, Γκέργκη Τιτάνη, δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας για την συγγραφή του διδακτορικού αφιερωμένο στην εξέλιξη των πολεμικών συγκρούσεων στο Μέτωπο του Ελληνικού με τον Ιταλικό Στρατό στο Έπος του 1940-’41.

Και λέμε δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας καθώς ο ίδιος στα πλαίσια των διώξεων που κατά καιρούς ξεσπούσαν απ’ το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, το 1975 φυλακίστηκε. Υπέφερε στις φυλακές του Μπουρέλ μέχρι την πτώση του καθεστώτος το 1991. Το διδακτορικό του είχε ξεκινήσει από πολύ πριν. Σημειώσεις μάλιστα συγκέντρωνε ήδη σπουδάζοντας σε Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως στη Ρίγα και το Μπακού. Οι σημειώσεις όμως αυτές καταστράφηκαν απ’ τη Σιγκουρίμι μαζί με το σχετικό υλικό και τον κορμό που θα ακολουθούσε η διατριβή του.

Αυτό ίσως να είχε και το καλό του δεδομένου ότι όπως ο ίδιος αναφέρει στην εισαγωγή της εργασίας του δόθηκε μετά το άνοιγμα της Αλβανίας και βοηθούμενος από αξιωματικούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων η δυνατότητα διεύρυνσης της έρευνας και σε αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας του Ελληνικού Στρατού κ.α.

Ο ίδιος είχε γεννηθεί στην Κορυτσά το 1937. Προφανώς μέσα σε ένα κλίμα αγάπης για την Ελλάδα και πολύ κοντά στα γεγονότα είχε ως παιδί ακούσματα για την πολεμική τέχνη των ελλήνων αξιωματικών και κυρίως τον ηρωισμό των οπλιτών στα πεδία των μαχών κατά των Ιταλών.

Ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την ιστορία απ’ ότι προκύπτει και από υπόλοιπο συγγραφικό του έργο, είχε την ευκαιρία και στις σχολές της Σοβιετικής Ενώσεως να ανακεφαλαιώσει τις παιδικές σκόρπιες εντυπώσεις και ιστορίες και να εντάξει το όλο αυτό θέμα της αντίστασης της Ελλάδας κατά του Ιταλικού φασισμού στο ρόλο που έπαιξε για την καθυπόταξη του Φασισμού και Ναζισμού στην Ευρώπη ολόκληρη.

Αυτά με ιδιαίτερα συναισθηματικό και τολμηρό για τα δεδομένα της προκατειλημμένης αλβανικής ιστοριογραφίας, να αναφέρει με έμφαση στην εισαγωγή της εργασίας του. Η διατριβή εγκρίθηκε στο Τμήμα Ιστορίας της Πολεμικής Τέχνης της Ακαδημίας Άμυνας των Τιράνων και καταχωρήθηκε στην Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας.

Ακολουθεί πιο κάτω απόσπασμα απ’ την εισαγωγή στην εργασία του μακαρίτη Γκέργκη Τιτάνι που δεν κατόρθωσε λόγω πρόωρου θανάτου, να την κυκλοφορήσει ως βιβλίο παρά την επιθυμία του.

Στις δε ευχαριστίες του ιδιαίτερα αναφέρει για την στήριξη και διευκόλυνση που του παρείχαν ανώτερους έλληνες στρατιωτικούς.

«…Αναμφίβολα, ο ελληνικό στρατός και ανυπότακτος λαός κατάφεραν μια μεγάλη νίκη σ’ αυτό τον Πόλεμο και έγραψαν σελίδες δόξης στα χρονικά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξαν παραδειγματικό μαζικό παλλαϊκό ηρωισμό, υψηλή αντίσταση στην άμυνα και απαράμιλλο αγωνιστικό πνεύμα στην αντεπίθεση. Πέραν των άλλων παραγόντων, τα μεγαλειώδη αυτά αποτελέσματα ερμηνεύονται και με το γεγονός ότι ο πόλεμος του ελληνικού λαού κατά των φασιστών ιταλών εισβολέων, υπήρξε δίκαιος πατριωτικός πόλεμος, αντιφασιστικός και απελευθερωτικός. Η μπαμπέσικη αυτή επίθεση και αυτός ο άνισος πόλεμος μετατράπηκαν σε παλλαϊκό πόλεμο, όπου χωρίς καμιά διάκριση συμμετείχαν όλα τα κοινωνικά στρώματα του Ελληνικού Έθνους. Η δίκαιος χαρακτήρας αυτού του πολέμου καθόριζε το υψηλό ηθικό του Ελληνικού Στρατού σε όλα τα επίπεδα και βαθμούς του, το ηθικό του λαού και της πολιτείας.

Το ελληνικό κράτος και η Ανώτερη Διοίκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, έλαβαν στην κατάλληλη στιγμή, σοβαρά και πολύπλευρα μέτρα και προετοιμάστηκαν να τσακίσουν την ιταλική εισβολή με ενεργείς, ευφυείς και τολμηρές πράξεις. Όλοι κρίκοι: κρατικοί, αστικοί και στρατιωτικοί της Ελλάδας επί μεγάλου διαστήματος και με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν τις αντιλαϊκές μεταβολές και τις αρνητικές ναζιφασιστικές εξελίξεις που συνέβησαν στην Ιταλία και λίγο αργότερα στη Γερμανία. Δεν παρέλειψαν της προσοχής τους την αδιάκοπη μελέτη των ενόπλων δυνάμεων και τις κατακτητικές εισβολές του εχθρού, έναντι, στα πρόθυρα του Πολέμου, γνώριζαν άριστα την κατάσταση και τον εχθρό σε όλα τα συνθετικά της στοιχεία, και ειδικά τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Η Ελλάδα παρακολουθούσε προσεκτικά τις προετοιμασίες της επίθεσης εισβολής του Άξονα ήδη απ’ την αρχική φάση του πολέμου, και ειδικά όταν οι Ιταλοί φασίστες κατέκτησαν την Αλβανία. Κατά την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων, η ελληνική Ανώτερη Διοίκηση ήταν σε θέση να εξάγει στον κατάλληλο χρόνο τα ορθά συμπεράσματα που χρειάζονταν το κράτος και οι Ένοπλες Δυνάμεις στο μέτωπο, και να λάμβανε σωστές αποφάσεις για τα εν ενεργεία μέτρα προς όφελος της νίκης. Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι οι πληροφορίες και τα συμπεράσματα κατασκοπείας, γνώσης και λεπτομερούς ανάλυσης του εχθρού γίνονταν γνωστά όχι μόνο στα ανώτερα στελέχη και το στρατηγείο, αλλά και στους αξιωματικούς σωμάτων και το σύνολο του στρατού. Όλοι γνώριζαν στον καλύτερο βαθμό τον εχθρό που είχαν απέναντι και πως κινούνταν οι ιταλικές μονάδες και τα τμήματα στο πεδίο μαχών, γι αυτό, και δεν άργησαν να έρθουν θετικά αποτελέσματα ήδη απ’ την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Πολέμου…».

Ένα απ’ τα αντίτυπα της Διδακτορικής αυτής Διατριβής βρήκαμε τυχαία στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων και μάλιστα με ένα πολύ συγκινητικό αφιέρωμα του συγχωρεμένου Γκέργκι Τιτάνι προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο, τον πεφωτισμένο όπως εκείνος τον αναφέρει. Την δε εργασία του αφιερώνει σε μια απ’ τις «πιο λαμπρές σελίδες του ελληνικού λαού και πολιτείας» - στις 26 Φλεβάρη 1995.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon