Η ατιμωρησία πλησιάζει στο τέλος της, δήλωσε η Αμερικανίδα Πρέσβης στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 23/10/2020 09:33 Τελευταία Ενημέρωση: 23/10/2020 09:33 Από: Tachydromos

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Yuri Kim δήλωσε χτες ότι, «Η Skavica, εάν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο αμερικανικό συμβόλαιο στην Αλβανία».

«Πριν από δύο εβδομάδες, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Keith Krach ήταν εδώ για να υπογράψει ένα ιστορικό Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας. Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία το έκαναν και όχι μόνο αυτό, αλλά στην ίδια αίθουσα, η κατασκευαστική Bechtel υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την κυβέρνηση της Αλβανίας για να προχωρήσει με την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού σταθμού στην Skavica. Εάν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο των ΗΠΑ στην Αλβανία», δήλωσε η Kim σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα, η Kim σημείωσε «η δήλωση που εξέδωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ ήταν πολύ σαφής, ότι η μέθοδος με την οποία επιτεύχθηκε η συμφωνία της 5ης Ιουνίου ήταν ένας καλός τρόπος και θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τις συμφωνίες. στο μέλλον. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε την αρμοδιότητα του κοινοβουλίου να εγκρίνει τη νομοθεσία. Όσον αφορά το ερώτημα εάν παραβιάστηκε ή όχι η 5η Ιουνίου, διαφορετικά άτομα έχουν διαφορετικές απόψεις. Ακόμη και η γνώμη μου είναι πολύ ξεκάθαρη για αυτό. Αυτό που συνέβη μετά ​τις 5 Ιουνίου ξεπερνά την 5η Ιουνίου, αλλά δεν το βλέπω ως παραβίαση της 5ης Ιουνίου.”

Συνεχίζοντας δήλωσε, «νομίζω ότι είναι πολύ απογοητευτικό το ότι το δεύτερο μέρος της εκλογικής μεταρρύθμισης δεν επιτεύχθηκε με τον ίδιο τρόπο, επειδή το πρώτο μέρος, της 5ης Ιουνίου, έγινε καλά. Και θα έπρεπε να είχε επαναληφθεί. Νομίζω ότι είναι ατυχές το γεγονός ότι η κύρια αντιπολίτευση δεν ήταν παρούσα στο κοινοβούλιο και νομίζω ότι υπογραμμίζει την ευθύνη του καθενός να παραμείνει δεσμευμένος».

Εστιάζοντας στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η Kim είπε ότι, δεν πιστεύει ότι έχει σταματήσει.

«Τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες είναι πολύς χρόνος, αλλά πρέπει να πω ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Πριν από τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες, καταρτίστηκαν νόμοι με την ομόφωνη υποστήριξη όλων των κομμάτων, σωστά; Έκτοτε, ιδρύθηκαν δικαστήρια, προσλήφθηκαν δικαστές και εισαγγελείς, δικαστές και εισαγγελείς υπόκεινται σε έλεγχο. Τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες εβδομάδες, το Συνταγματικό Δικαστήριο προχωρά επίσης. Υπάρχουν τώρα υποψήφιοι για τις δύο κενές θέσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι λάθος χαρακτηρισμός να λέμε ότι έχουμε κολλήσει. Νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πιστέψουν ότι είμαστε κολλημένοι, που θέλουν να μας κάνουν να κολλήσουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι είμαστε κολλημένοι», δήλωσε η Kim.

“Είναι επίσης αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. “Όσοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης εντείνουν τις προσπάθειές τους και νομίζω ότι εμείς που υποστηρίζουμε τη μεταρρύθμιση, και εδώ συμπεριλαμβάνω τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους ευρωπαίους φίλους σας, τον αλβανικό λαό, είναι καιρός να επιμείνουμε και να πιέσουμε σκληρά», συνέχισε η Αμερικανίδα Πρέσβης.

Σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης, η Kim είπε, «ο αριθμός των δικαστών και εισαγγελέων που βρέθηκαν διεφθαρμένοι ήταν πολύ υψηλότερος από το αναμενόμενο. Μέχρι στιγμής, πάνω από το 60% έχουν εγκαταλείψει το σύστημα. Νομίζω ότι η Σχολή των Δικαστών εργάζεται σκληρά για να παράγει περισσότερους δικαστές και εισαγγελείς. Πιστεύω επίσης ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς που έχουν περάσει τον έλεγχο είναι ήδη μπροστά για να κάνουν περισσότερα, νομίζω ότι προχωράμε. Για άλλη μια φορά, δεν είναι εύκολο, δεν είναι γρήγορο, δεν είναι τέλειο, αλλά προχωράμε».

Αναφερόμενη στις έρευνες του SPAK, η Kim τόνισε ότι, «για πολύ καιρό, οι ισχυροί άνθρωποι στην Αλβανία λειτουργούσαν με ατιμωρησία. Αυτή τη φορά πλησιάζει. Αυτό σημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει τo SPAK να αποδίδει κατηγορίες σε υποθέσεις υψηλού επιπέδου “.

Σχετικά με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, από το SPAK, η Kim είπε, «Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να απογοητεύονται. Νωρίτερα είπα ότι” τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες “είναι πολύς χρόνος, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες έχουμε δει υποθέσεις που έχουν ταυτοποιηθεί, οι οποίες διώκονται και νομίζω ότι θα δούμε κάποια αποτελέσματα.”

Αναφερόμενη στο Εθνικό Γραφείο Ερευνών, η Kim είπε ότι όχι μόνο υποστηρίζουμε το SPAK και το ΕΓΕ ή το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, αλλά βάζουμε και την επένδυση για να δείξουμε την υποστήριξή μας.

/ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon