Σεισμός 7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου και στη Σμύρνη– Ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική

Δημοσιεύθηκε: 30/10/2020 13:39 Τελευταία Ενημέρωση: 30/10/2020 15:31 Από: Tachydromos

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου.

To Ευρωμεσογειακό και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ιντσιτούτο εκτιμούν το μέγεθος του σεισμού στα 7 Ρίχτερ.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για 6,7 Ρίχτερ (από 6,6 που ήταν η αρχική εκτίμηση), με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού.

Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται μόλις στα δύο χιλιόμετρα, κάτι που καθιστά τη δόνηση πολύ επιφανειακή.

Χαρακτηριστικό της ισχύος της, άλλωστε, είναι ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, αλλά και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.

Για σοβαρές ζημιές σε κτίρια στη βόρεια Σάμο κάνουν λόγο τα τοπικά μέσα. Δείτε εδώ live εικονα. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στις τουρκικές ακτές, καθώς έχουν καταρρεύσει κτίρια στη Σμύρνη.

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο υψηλού κυματισμού στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου έχει εκδοθεί από την Πολιτική Προστασία.

Παράλληλα, το αεροδρόμιο του νησιού κλείνει προσωρινά μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από κλιμάκιο του υπουργείου υποδομών.

«Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι πέρασε, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσουνάμι έχει μόνο μερικά λεπτά άφιξης», ανέφερε ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ακόμη ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο σεισμός έχει κάνει ορισμένες ζημιές, στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, αλλά και στον τουρκικό χώρο.

Υποστήριξε ότι «είναι πρόωρο να ειπωθεί πως είναι ο κύριος σεισμός, αλλά μάλλον είναι ο κύριος, καθώς η περιοχή δεν δικαιολογεί σεισμούς με αυτό το μέγεθος».

Τι λένε οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλη Σκορδίλη, «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε» σε ό,τι αφορά τον σεισμό. «Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες» είπε ο κ. Σκορδίλης, μιλώντας στο ΑΠΕ, ενώ ερωτηθείς αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, απάντησε: «Δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Νωρίς είναι σύμφωνα με τον ίδιο και η οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

«Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ» είπε. Μιλώντας για τον σεισμό στη Σάμο, ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος είπε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι πρόκειται «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ. Την εκτίμηση ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό υποστήριξε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος προέβλεψε, ωστόσο, ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, έως και 6,2 ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ και γι’ αυτό προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι ο σεισμός χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα μικρασιατικά παράλια, ενώ όπως έγινε γνωστό, τρία άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίου, στον τομέα Μπαϊρακλί της επαρχίας της Σμύρνης, διασώθηκαν.

Δείτε live

https://www.kathimerini.gr/, https://www.protothema.gr/, in.gr, slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon