Κατάχρηση για διαφημίσεις της Αντιγόνειας

Δημοσιεύθηκε: 02/11/2020 14:16 Τελευταία Ενημέρωση: 09/11/2020 08:45 Από: Tachydromos

Παραβιάζοντας νομοθεσίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αρχαιολογικών χώρων αλλά κυρίως κανόνες δεοντολογίας, ντόπια εταιρεία παραγωγής μπύρας εστιάζει την διαφημιστική της καμπάνια με γυρίσματα που έχουν γίνει εντός του Αρχαιολογικού Πάρκου της Αντιγόνειας.

Συγκεκριμένα στο διαφημιστικό της σποτ εκτός των γενικών πλάνων του Πάρκου εμφανίζεται ο κρατικός του προϊστάμενος να εκτελεί εικονική ανασκαφή όπου συναντά σε εύρημα φιάλης της διαφημιζόμενης μπύρας. Πρόκειται για την μικρής κυκλοφορίας στην αγορά μπύρα «ΚΑΟΝ» που χρησιμοποιώντας μάλλον προσωπικές γνωριμίες ενδεχομένως όμως και διασυνδέσεις με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού έχει προβεί στην χρήση του Αρχαιολογικού χώρου.

Δείτε τη διαφήμιση:

Σε άλλες πιο ευαίσθητες κοινωνίες και υπό άλλες καταστάσεις προφανώς το ζήτημα θα προκαλούσε αντιδράσεις και η πολιτεία θα επέβαλε τις προβλεπόμενες απ’ το Νόμο ποινές για την κατάχρηση. Στην Αλβανία δυστυχώς και για πολλοστή φορά περνά στα ψηλά και στο βωμό του κέρδους δεν προστατεύεται ούτε καν το κύρος ενός σπουδαίου όπως η Αντιγόνεια χώρου.

Και πρόκειται για πολλοστή φορά καθώς είναι επανειλημμένες οι διαμαρτυρίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας όπου ναοί μοναδικής σπουδαιότητας στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν με «την άδεια» των κρατικών αρχών ή την ένοχη αδιαφορία τους χρησιμοποιηθεί για καλλιστεία, συναυλίες ασύμβατης με το χαρακτήρα τους μουσικής, φωτογραφίσεις μόδας κ.α. Προ διετίας μάλιστα την κοινή γνώμη στην Αλβανία απασχόλησε ιδιαίτερα η άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε εταιρία παραγωγής αλλαντικών αποκτήσει δικαίωμα δόμησης χώρους φαγητού και αναψυχής εντός του Αρχαιολογικού Πάρκου του Βουθρωτού.

Η αρχαία Αντιγόνεια υπήρξε σπουδαίο δημιούργημα του Βασιλιά Πύρου που την είχε αφιερώσει στη σύζυγο του Αντιγόνη. Τοποθετημένη στα γνωστά στενά της Αντιγόνειας που συνέδεαν Απολλωνία και Αυλώνα με τις Πεδιάδες των Ιωαννίνων κ.α. πληρούσε τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά και πολιτισμικά. Θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική πόλη της Χαονίας μετά τη Φοινίκη.

Καταστράφηκε όπως και άλλες πόλεις της αρχαίας Ηπείρου απ’ τον Αιμίλιο Παύλο το 167π.Χ. ενώ αναφέρεται ως σημείο μαχών των Ρωμαίων με τον Μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππο Γ το 197 π. Χ. Παλαιοχριστιανικοί ναοί που έχουν βρεθεί, μία εκ των οποίων σε προνομιακή τοποθεσία και με σπουδαίο ψηφιδωτό στο δάπεδο μαζί με άλλα τεκμήρια μαρτυρούν ότι η πόλης ξαναχρησιμοποιήθηκε μετά την καταστροφή τουλάχιστον έως τον 6ο μ. Χ. αιώνα.

Απ’ τη δεκαετία του 1970 που έγιναν οι πρώτες ανασκαφές συνεχίζονται περιοδικά ενώ έχει χαρακτηριστεί απ’ το 2002 ως Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση απ’ το Αργυρόκαστρο και σημαντική οδική αρτηρία αποκτάει ενδιαφέρον επισκεπτών και σχετική κίνηση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon