Μελετάται η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές απ’ το εξωτερικό

Δημοσιεύθηκε: 02/11/2020 13:17 Τελευταία Ενημέρωση: 02/11/2020 13:29 Από: Tachydromos

Ο Κρατικός Αρμοστής Εκλογών κ. Ιλιριάν Τσελιμπάση εξέδωσε σήμερα σχετική εντολή συγκρότησης Επιτροπής Εργασίας για την εκτίμηση της δυνατότητας συμμετοχής στις προσεχείς εκλογές πολιτών της Αλβανίας απ’ το εξωτερικό.

Πρόκειται για ουσιαστική πρόοδο στην υλοποίηση μονίμου αιτήματος τόσο των εξ Αλβανίας μεταναστών όσο και των πολιτικών δυνάμεων κυρίως της αντιπολίτευσης. Ενώ αρχικά η Κυβέρνηση είχε δηλώσει απρόθυμη εν τούτοις και δεδομένου ότι η μέριμνα αυτή έχει συμπεριληφθεί στις πρόσφατες τροπολογίες του νομικού πλαισίου περί εκλογών, φαίνεται να δημιουργείται κάποια δυναμική.

Ενδεχομένως η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Πανδημία του κορονοϊού Covid-19, όπου η μετακίνηση στα σύνορα μάλλον θα είναι απαγορευμένη και τους επόμενους μήνες οδηγεί στην εντατικοποίηση μέτρων που θα καταστίσουν δυνατή την συμμετοχή στις εκλογές απ’ τον τόπο διαμονής.

Στα καθήκοντα που η Εντολή αναθέτει στην εν λόγω Επιτροπή συμπεριλαμβάνονται τόσο η μελέτη της δυνατότητας, ο τρόπος καταχώρησης των ψήφων στα αποτελέσματα αλλά και το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης.

Η σημερινή Εντολή κάνει λόγο ακόμη και για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που έχουν θεσμικά ανακοινωθεί για τις 25 Απριλίου 2021, χωρίς όμως να δεσμεύει εφόσον σε πρώτη φάση αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής Εργασίας για τη δυνατότητα υλοποίησης του εγχειρήματος.

Στην περίπτωση αίσιας εξέλιξης προφανώς πρόκειται για μέτρο που θα επιφέρει καινούργια δυναμική στις πολιτικές εξελίξεις δεδομένου ότι το εσωτερικό εκλογικό σώμα είναι σχεδόν παγιωμένο και παρά τις κινήσεις των κομμάτων δεν είναι εύκολο να εκδηλώσει μετακινήσεις ψηφοφόρων. Η στενή παρακολούθηση από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος του εκλογικού σώματος, των τάσεων και κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με τις γνωστές χειραγωγήσεις που αγγίζουν έως και την εξαγορά της ψήφου καθιστούν δύσκολες τις μετατάξεις των ψηφοφόρων. Επί το πλείστον δε τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κινητικότητα στο μέτωπο της αντιπολίτευσης με ίδρυση νέων σχημάτων πράγμα που λειτουργεί υπέρ της Κυβέρνησης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon