Ο αγωνιστής Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Δημοσιεύθηκε: 13/11/2020 14:22 Τελευταία Ενημέρωση: 15/11/2020 10:20 Από: Tachydromos

Τα στεγανά της επικοινωνίας που επιβάλει η αυστηρή απομόνωση στα πλαίσια της θεραπευτικής αγωγής απ’ τον κωρωνοϊό, επιδιώκει να ξεπερνά ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος. Όχι για να αποδείξει άλλη μια φορά την βαθιά του πίστη και την μαχητικότητα που τον χαρακτηρίζει σε μικρές και μεγάλες δοκιμασίες. Κυρίως φροντίζει άλλη μια φορά με τα γεμάτα αγάπη και σοφία μηνύματα του να στηρίζει το δοκιμαζόμενο ποίμνιο του στην Αλβανία και ολόκληρο το λαό του Θεού.

Είναι δικαιολογημένη η συγκίνηση που έχουν προκαλέσει τα λόγια του φεύγοντας από Τίρανα και όντως ακόμη πιο παρήγορα τα λόγια που είχε να μεταφέρει χθες απ’ το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Εξ ου και βρίσκουν όχι μόνο ευήκοα αυτιά στους κόλπους των κοινοτήτων των πιστών αλλά και στο ευρύ φάσμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Διότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν επιδίωξε ποτέ μια εγωκεντρική διέγερση της κοινής γνώμης. Πάντα ξέρει πότε να μιλάει και τι να λέει. Ακόμη και στην κλίνη του προσωπικού του πόνου σκέφτεται τον πονεμένο άνθρωπο και θέλει να στηρίξει το λαό όχι μόνο να μην απολέσει την πίστη στο Θεό αλλά και την ελπίδα ότι όλα θα ξεπεραστούν. Όχι για εκείνον, αλλά για την κοινωνία ολόκληρη.

Και τα στηρίζει αυτά σε προσωπικά βιώματα αλλά κυρίως στο Ευαγγέλιο της Αλήθειας. Αγωνιστής σπάνιων χαρακτηριστικών ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Ποτέ δεν απέφυγε τις προκλήσεις και γι αυτό ο Θεός τον αντάμειψε πλούσια στην καρποφορία του έργου και των αποστολών του. Γι αυτό και αγαπήθηκε όσο λίγοι άνθρωποι.

Εξ άλλου όλο το διάστημα απ’ την επιβολή της καραντίνας και των άλλων μέτρων, αρχές της περασμένης άνοιξης, για την αντιμετώπιση της Πανδημίας του Covid-19, με συνεχή μηνύματα, εν είδη συνθημάτων, στα οποία ο Αρχιεπίσκοπος τόσο πολύ αρέσει και πρωτοτυπεί, συμπαραστέκεται στο λαό στην Αλβανία αλλά και ευρύτερα διότι αυτός είναι ο ρόλος του γέροντος Ιεράρχη. Να βεβαιώνει τα απολωλότα πρόβατα ότι ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει, ότι ο Θεός είναι αγάπη και είναι μαζί μας! Η αγάπη του αυτή, η αδήριτη ανάγκη που αισθάνονταν ώστε να στηρίζει το ποίμνιο και την κοινότητα στα Τίρανα να έγινε και η αιτία της προσβολής απ’ τον ιό.

Και είναι αυτή η αγάπη και η αγωνιστικότητα τα βασικά που για άλλη μια φορά θα στηρίξουν τη μάχη με την ασθένεια και θα τον επαναφέρουν στα Τίρανα και στην Αλβανία όλη για να δώσει καινούργιες διαστάσεις στο πολυποίκιλο έργο…

Και ακόμη κάτι: ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε πάντα με απόλυτη διαφάνεια για τα προσωπικά του προβλήματα. Πρότυπο ηγέτη και δημοσίου ανδρός. Πόσες φορές αντιμετώπισε σημαντικά ή και πιο ελαφρά προβλήματα υγείας τον ακούσαμε να μιλάει στο ποίμνιο του στα Τίρανα και αλλού. Με λεπτομέρειες, με επιστημονική τεκμηρίωση του προβλήματος όπως οι γιατροί του τα είχαν περιγράψει, με θάρρος.

Μια πρωτότυπη μαθητεία και αυτή απ’ τις πολλές ανάλογες μεθόδους που χρησιμοποίησε για την κατήχηση και πνευματική κατάρτιση ενός λαού που στην πίστη έχει την ελάχιστη εμπειρία του νηπίου. Διότι κι αυτό δεν αφορά μόνο στην υπευθυνότητα έναντι του καθήκοντος ως ηγέτης της Ορθοδόξου κοινότητα, αλλά στο να καταστήσει συμμέτοχους όλους του πιστούς, κλήρο και λαό. Επί το πλείστον δε να ζητήσει την προσευχή όλων ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για το έλεος του Θεού. Και η προσευχή δεν ωφελεί μόνο την ασθενή, ωφελεί όλους τους μετέχοντες διότι κατανοούν καλύτερα τη σχέση με τον ζώντα Θεό!

Και τις αρρώστιες, και τις κακουχίες, και ακόμη τις δυσκολίες από την κακιά πρόθεση πολλές φορές ανθρώπων και θεσμών, και τις κακοτοπιές και τα απρόοπτα, όλα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κατορθώνει να τα μετατρέπει σε διδαχή αγάπης, πρώτα προς τον Θεό και ύστερα προς τον συνάνθρωπο…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon