Κι άλλος Ιταλός επικεφαλής διεθνούς οργανισμού στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 16/11/2020 15:06 Τελευταία Ενημέρωση: 17/11/2020 15:00 Από: Tachydromos

Παρουσιάστηκε σήμερα στα Τίρανα ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE). Πρόκειται για τον Ιταλό διπλωμάτη καριέρας Vincenzo Del Monaco, που αντικαθιστά τον Γερμανό Μπερνντ Μποσάρντ.

Ο Πρέσβης του ΟΑΣΕ όπως κοινώς αποκαλείται στην Αλβανία, έρχεται μετά από θητείες στο Μαυροβούνιο και την Αρμενία ως Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας. Η αλλαγή του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας αναμένονταν δεδομένου ότι η στάση και συμπεριφορά του κ. Μποσάρντ είχε προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ στα Τίρανα λόγω μονομερούς τοποθέτησης του κατ επανάληψη υπέρ της Κυβέρνησης.

Επί το πλείστον γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς ο ΟΑΣΕ δια του εξειδικευμένου Γραφείου του για Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα – ODHIR, πρόκειται να διαδραματίσει όπως και στο παρελθόν σημαντικό ρόλο καθ’ όλες τις φάσεις των επικείμενων στη χώρα εκλογών. Η Αλβανία έχει αποδεχτεί την επίβλεψη απ’ τον Οργανισμό των εκλογικών διαδικασιών. Οι εκθέσεις του εξ άλλου αποτελούν για την κοινή γνώμη άτυπη επικύρωση του αποτελέσματος καθώς σπάνια τα κόμματα τα έχουν αποδεχτεί χωρίς διαμαρτυρίες και ενστάσεις.

Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι η επιλογή ακόμη ενός Ιταλού διπλωμάτη στην εκπροσώπηση στα Τίρανα διεθνούς οργανισμού κύρους, όπως ο ΟΑΣΕ, καθώς και επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Κομισιόν της ΕΕ (Delegation of EU in Albania), είναι Ιταλός, ο Luigi Soreca.

Προκαλεί εντύπωση που ενώ η Ελλάδα έχει πολύ καλούς επαγγελματίες στη διπλωματική της υπηρεσία, έχει επίσης άμεσο ενδιαφέρον για την καλή πορεία της ενσωμάτωσης στην ΕΕ της Αλβανίας και συμφέρον επί το πλείστον, δεν έχει γίνει εν τούτοις εφικτό στην εναλλαγή των επικεφαλής των διεθνών αντιπροσωπειών να θητεύσει ένας Έλληνας διπλωμάτης. Δεν έχει απλά συμβολική σημασία. Και για όσους γνωρίζουν ότι ένα ρόλο παίζει και η κυβέρνηση της χώρας φιλοξενίας των φορέων αυτών, είναι πασιφανές ότι τα Τίρανα προτιμούν να μην είναι ελληνικής καταγωγής οι αντιπρόσωποι.

Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι γνωρίζουμε εάν υπήρξε ενδιαφέρον από Έλληνες διπλωματικούς ή εάν η Ελλάδα έχει μεθοδεύσει δια των γνωστών διαδικασιών την τοποθέτηση ενός Έλληνα στις θέσεις που προαναφέρθηκαν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon