Soreca: Το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία έγινε αποδεκτό, αλλά χρειάζεται δουλειά ακόμα

Δημοσιεύθηκε: 20/11/2020 09:23 Τελευταία Ενημέρωση: 20/11/2020 09:23 Από: Tachydromos

Ο Πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Luigi Soreca, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle σχολίασε τη διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία. Ερωτηθείς για τη διοργάνωση της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ-Αλβανίας, ο Soreca είπε ότι «το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Αλβανία έχει γίνει αποδεκτό από όλους».

«Νομίζω ότι το Γενικό Συμβούλιο έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι το έργο πρέπει να συνεχιστεί και για τις δύο χώρες μέχρι την τελευταία ημέρα της Γερμανικής Προεδρίας. Τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία, τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να υιοθετήσουν αυτό που αποκαλούμε διαπραγματευτικό πλαίσιο. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και για τις δύο χώρες για τα επόμενα χρόνια μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Soreca.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα κράτη μέλη έχει αποκλείσει, δυστυχώς, αυτήν την έγκριση για τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Αλβανία έχει γίνει αποδεκτό από όλους.

«Έτσι, εάν υπάρχει λύση στη διμερή διαφωνία σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, τότε τα δύο διαπραγματευτικά πλαίσια μπορούν να εγκριθούν πριν από το τέλος του έτους. Αυτός είναι ο στόχος της γερμανικής Προεδρίας, αυτός είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης είναι ένα άλλο ζήτημα, η έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου είναι η προϋπόθεση για τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης», είπε.

Ο Soreca πρόσθεσε ότι, «για τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Αλβανία, όπως γνωρίζετε από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έχουν εντοπιστεί αρκετές προϋποθέσεις».

«Υπάρχουν μερικά από αυτά που πρέπει ακόμη να ολοκληρωθούν, και αυτό είναι σαφές, γι’ αυτό λέω ότι το μήνυμα είναι ότι η εργασία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό ειπώθηκε από τον υπουργό Roth, αυτό είπε χθες ο Επίτροπος Varheliy στη συνάντηση», δήλωσε ο Soreca.

«Ποια δουλειά πρέπει να γίνει για να συνεχιστεί;» Πρώτον, όπως αναφέρατε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, κάλεσα αρκετές φορές το Συμβούλιο Δικαστικών Διορισμών να επισπεύσει τις εργασίες για την αξιολόγηση και την κατάταξη των υποψηφίων στις τρεις ανοικτές θέσεις. Αναφέρθηκε επίσης η εφαρμογή του εκλογικού νόμου. Νομίζω ότι αυτό το ζήτημα έχει δύο επιμέρους στοιχεία, το ένα αφορά τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας, η οποία, όπως γνωρίζετε, θα δημοσιευθεί στις 10 Δεκεμβρίου και θα βοηθήσει στη διευκρίνιση του ζητήματος για το οποίο υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Το ζήτημα τέθηκε από τον Πρόεδρο, όπως γνωρίζετε», δήλωσε ο Soreca.

«Στη συνέχεια είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή του εκλογικού νόμου ενόψει των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Απριλίου. Αυτό είναι επίσης σημαντικό όσον αφορά τις τεχνικές προετοιμασίες. Συναντήθηκα πρόσφατα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι δύο εμπειρογνώμονες που υποσχέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την έγκριση της Συμφωνίας της 5ης Ιουνίου άρχισαν να συνεργάζονται με την Επιτροπή Βιομετρικής Ταυτοποίησης, η οποία είναι ένα από τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου. Αυτά τα πράγματα πρέπει λοιπόν να αναπτυχθούν, πρέπει να επιταχυνθούν. Ας δούμε πού βρισκόμαστε μέχρι το τέλος του έτους πριν από τη λήξη της γερμανικής Προεδρίας. Και αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από τη χθεσινή συνάντηση, κατά τη γνώμη μου, και το υποστηρίζουμε πλήρως», είπε.

Ερωτηθείς για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2021 και εάν αυτό το πολιτικό κλίμα είναι μια άλλη τιμωρία για αυτήν τη διαδικασία, ο Soreca είπε, «Ναι, πράγματι, το κλίμα έχει πρόσφατα αυξηθεί από την άποψη της “θερμοκρασίας”, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, νομίζω, σε οποιαδήποτε χώρα, πριν από τις εκλογές τις τόσο σημαντικές για την Αλβανία».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο πολιτικός διάλογος στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ελπίζουμε ότι προς την κατεύθυνση των εκλογών, τα κόμματα, ενώ επιδιώκουν σίγουρα τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, τα οποία είναι φυσικά οπωσδήποτε η δημοκρατία, θα επικεντρωθούν επίσης σε αυτό που αποκαλώ κοινό ελάχιστο παρονομαστή, για τον οποίο όλοι συμφωνούν, αυτή είναι η ολοκλήρωση της ΕΕ. Ας επικεντρωθούμε και να διασφαλίσουμε ότι όταν πρόκειται για την ένταξη στην ΕΕ, κάθε πλευρά μπορεί να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει την Αλβανία να προχωρήσει. Φυσικά, οι διαιρέσεις είναι φυσικές και στην Αλβανία αυτό είναι σίγουρα μια τάση, αλλά εγώ, ως πρέσβης της ΕΕ, θέλω να καλέσω όλους να επικεντρωθούν στον κοινό ελάχιστο παρονομαστή, που είναι η ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο πρέσβης της ΕΕ.

Ο Soreca είπε, «Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι πολύ δύσκολη, είναι περίπλοκη. Γνωρίζω το δικαστικό σώμα, ξέρω τι σημαίνει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού σώματος σε μια χώρα. Είναι πιο κοντά στην κυριαρχία μιας χώρας. Χρειάζεται χρόνος, ίσως περισσότερο από ό, τι περιμέναμε. Τώρα δεν είναι η ώρα να επιστρέψουμε, αλλά να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τους διαθέσιμους πόρους για να επιταχύνουμε το ρυθμό.»

/ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon