Το κατηγορητήριο για το KLA και η Ειδική Επιτροπή της Βουλής

Δημοσιεύθηκε: 03/12/2020 11:55 Τελευταία Ενημέρωση: 03/12/2020 14:23 Από: Tachydromos

Ενώ χθες δόθηκε στη δημοσιότητα πολυσέλιδο (250 τον αριθμό) έγγραφο για τις κατηγορίες που επιβαρύνουν τους διοικητές του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου που βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι στη Χάγη για λογαριασμό του Δικαστηρίου Εγκλημάτων κατά του Ανθρώπου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Διαμέρισμα Κοσσόβου), σήμερα η Βουλή της Αλβανίας ενέκρινε Ειδική Επιτροπή Εξέτασης της Διαδικασίας ανακρίσεων και σύνταξης του πορίσματος.

Βασικά εκείνο που ιδιαίτερα απασχολεί την πολιτική τάξη στην Αλβανία και κατ επέκταση την κοινή γνώμη αφορά στην προ δεκαετίας σχεδόν Έκθεση – Πόρισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που συντάχθηκε απ’ τον Ντικ Μάρτυ και έφερνε στο φως για πρώτη φορά ειδεχθή εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί σε βάρος Σέρβων του Κοσσόβου από μονάδες του ΟυΤσαΚα. Ο Ντικ Μάρτυ αλλά και η πρώην σιδηρά εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε είχαν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι άμαχοι πολίτες του Κοσσόβου είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων τα οποία μετά διακινούνταν για μεταμοσχεύσεις. Ανέφεραν μάλιστα συγκεκριμένα σημεία που γίνονταν τα τερατουργήματα αυτά.

Είναι βασικά αυτό που καίει τις αρχές στην Αλβανία. Και στο επίσημο Κατηγορητήριο Πόρισμα στο οποίο έχει καταλήξει ο Αμερικανός Εισαγγελέας και για το οποίο η ακροαματική διαδικασία ξεκινάει αρχές της επόμενης άνοιξης, αναφέρει το Νομό Κούκες (βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεταλλευμάτων) και το Νομό Χάσι (κατοικίες και αποθήκες γεωργικών εγκαταστάσεων) ως σημεία όπου κρατούνταν άμαχοι απ’ το Κόσσοβο, βασανίζονταν, εκβιάζονταν και ουκ ολίγες περιπτώσεις εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες από ομάδες ανταρτών του ΚLA (η διεθνώς επικρατούσα ονομασία για τον Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσόβου). Δεκάδες τέτοια εγκλήματα διαπράχθηκαν κατά την περίοδο Απρίλη 1998 έως Αύγουστο 1999 στην οποία αναφέρεται η διενεργηθείσα ανάκριση.

Στην ουσία δηλαδή εκτός από 15 σημεία που εντοπίζονται στο γεωγραφικό χώρο του Κοσσόβου και το έδαφος της Αλβανίας χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο παράνομων δραστηριοτήτων του ΟυΤσαΚά.

Για ευνόητους λόγους η Έκθεση του Εισαγγελέα δεν αναφέρει τα ονόματα των θυμάτων της παράνομης δραστηριότητας των μονάδων του ΟυΤσαΚα αλλά κυρίως αποκρύπτει τα ονόματα των μαρτύρων. Σε προηγούμενες δίκες που αφορούν στην πρώην Γιουγκοσλαβία μάρτυρες των υποθέσεων αποσύρθηκαν απ’ τις καταθέσεις τους ως συνέπεια εκβιασμών αλλά και δολοφονήθηκαν από συνθήκες μυστήριο.

Βρετανός δικηγόρος με μεγάλη πείρα σε διεθνή δικαστήρια και εξειδικευμένες υποθέσεις για εγκλήματα πολέμου δήλωνε σε αλβανικά ΜΜΕ ότι με βάση το Κατηγορητήριο Πόρισμα ο πρώην Πρόεδρος του Κοσσόβου (πρώην Γενικός Διοικητής του KLA) δύναται καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο όμως δεν το θεωρεί πολύ πιθανό να απαγγελθεί τέτοια απόφαση απ’ το Δικαστήριο κλείνοντας στο συμπέρασμα ότι μάλλον θα καταδικαστεί σε 35ετή φυλάκιση.

Τούτων δοθέντων η Επιτροπή που σήμερα συστάθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής πλειοψηφία ενέχει τα συμπτώματα στρουθοκαμηλισμού και αποσκοπεί περισσότερο στη διασκέδαση των εντυπώσεων της εγχώριας κοινής γνώμης (εκλογές εξ άλλου πλησιάζουν) παρά δύναται να παράγει έγκυρο νομικά αποτέλεσμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon