Απερρίφθη η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για έργο οδοποιίας

Δημοσιεύθηκε: 07/12/2020 15:51 Τελευταία Ενημέρωση: 07/12/2020 21:00 Από: Tachydromos

Επισήμως το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε ως μη πληρούσα τα κριτήρια προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή σημαντικού έργου οδοποιίας στην χώρα. Συγκεκριμένα και παρόλο που δεν αναφέρεται το όνομα της υποψήφιας εργοληπτικής εταιρίας, η προσφορά αφορούσε σε διεθνή διαγωνισμό που η Αλβανική Κυβέρνηση είχε ανακηρύξει την 1η Ιουλίου τρέχοντος για την κατασκευή τμήματος της Ιόνιο- Αδριατικής διαδρομής και συγκεκριμένα αυτό του Μιλότ – Φίερι.

Το συγκεκριμένο τμήμα έχει απόσταση 115 χλμ εκ των οποίων τα 63 χλμ αφορούν σε αναβάθμιση σε προδιαγραφές διεθνούς οδούς υπάρχοντος αυτοκινητόδρομου και τα 52 χλμ νέα χάραξη. Η συνολική δαπάνη τιμάται στα 1.8 δισεκατομμύρια Ευρώ και η προκήρυξη καλούσε σε προτάσεις αντιπαροχής με δικαίωμα χρήσης έναντι διοδίων της οδού έως την πλήρη εξόφληση της.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Υποδομών κας. Μπελίνα Μπαλούκου η μοναδική προσφορά της Ελληνικής κοινοπραξίας ήταν ιδιαίτερη συμφέρουσα δεδομένου ότι ενώ είχε οριστεί το ύψος των διοδίων στα 0.075 Ευρώ/χλμ, η προσφορά ήταν στα 0.062, αρκετά χαμηλότερη. Ωστόσο η προσφορά παραβιάζει το κριτήριο το χρόνου ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου. Έτσι ενώ η απαίτηση της αλβανικής κυβέρνησης ήταν για χρόνο παράδοσης στους 60 μήνες η προσφορά της εταιρίας προέβλεπε τους 96 μήνες.

Η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης παραμένει ωστόσο έγκυρη για την προώθηση του έργου, ως τμήμα των ολοκληρωμένων Ευρωπαϊκών οδικών δικτύων και για το λόγο αυτό επαναλαμβάνει το διεθνή διαγωνισμό. Τα δικαιώματα μεταχείρισης του δρόμου έναντι της αντιπαροχής επεκτείνονται για τη χρονική περίοδο από 2025 έως το 2055.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon