Η Ρωσία υψώνει εμπόδιο στην Mεγάλη Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 09/12/2020 22:03 Τελευταία Ενημέρωση: 09/12/2020 22:03 Από: Tachydromos

Πρωτόπαπας Γιώργος

Το θέμα της "Μεγάλης Αλβανίας" συνεχίζει να ανησυχεί τη Ρωσία, που θεωρεί ότι ενδεχόμενη υλοποίησή της υπονομεύει την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Η Μόσχα που αποτελεί στενό σύμμαχο της Σερβίας εκτιμά, ότι μια ενοποίηση όλων των αλβανόφωνων περιοχών των δυτικών Βαλκανίων, θα λειτουργήσει υπέρ της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε αυτήν την εύθραυστη περιοχή.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αντέδρασε για δεύτερη φορά, σε κινήσεις που η Μόσχα πιστεύει ότι υποκινούν την ίδρυση μιας "Μεγάλης Αλβανίας". Η Ζαχάροβα επέκρινε την υπογραφή μνημονίου για τη δημιουργία ενός συνεδρίου όλων των περιοχών που κατοικούνται από Αλβανούς, δηλώντας πως τα Τίρανα, τα Σκόπια και η Πρίστινα έχουν απώτερο στόχο την προώθηση της ιδέας της "Μεγάλης Αλβανίας".

Η υπογεγραμμένη συμφωνία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προωθεί τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας παν-αλβανικού χώρου, αγνοώντας την εδαφική κυριαρχία και τα σύνορα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών. Μια ενοποίηση των αλβανόφωνων περιοχών των δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή της Αλβανίας, του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, θα προκαλέσει εκ νέου αναδιάταξη των συνόρων της περιοχής, που δεν επιθυμεί η ΕΕ, όπως φάνηκε από την αντίδρασή της, στην πρόταση ανταλλαγής συνόρων Κοσόβου-Σερβίας.

Η Ζαχάροβα, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες από το Κόσοβο για τη δημιουργία μιας ένωσης με τη συμμετοχή σερβικών δήμων. Τόνισε, ότι η ΕΕ η οποία ενεργεί ως διαμεσολαβητής στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, εξακολουθεί να μην μπορεί να υποχρεώσει τους Κοσοβάρους να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί με τη συμμετοχή και των Βρυξελλών. Να επισημάνουμε, ότι η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και οτι η επίλυση της διαμάχης του με τη Σερβία, εμπλέκει σε ένα βαθμό και τη Μόσχα.

Το όραμα του αλβανικού εθνικισμού είναι έντονο και στις αλβανόφωνες περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, αλβανόφωνα πολιτικά κόμματα, συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ο αλβανικός εθνικισμός, θεωρείται απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας αν αναζωπυρωθεί.

Ρωσία και Μεγάλη Αλβανία

Η Μόσχα από την πλευρά της, επιδιώκει να ενωθούν όλοι οι σέρβοι σε ένα έθνος ώστε να δημιουργηθεί μια νέα σημαντική δύναμη κοντά στη καρδιά της Ευρώπης που θα ανατρέψει τα στρατηγικά οφέλη που αποκόμισε ΕΕ και ΝΑΤΟ από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Η δημιουργίας μια "Μεγάλης Αλβανίας" που επέκρινε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, απέχει πολύ από το να πάρει, βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, τη μορφή hard-borders (σύνορα με οριοθέτηση) που οραματίζεται ο αλβανικός εθνικισμός. Μια "Μεγάλη Αλβανία" θα περιλαμβάνει Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανόφωνους των Σκοπίων, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και αλβανική διασπορά.

Η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει διαμελισμό της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε να διασπάσει μικρά και αδύναμα κράτη που είναι επιρρεπείς στις παρεμβάσεις της. Η τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση Camp Bondsteel του Κοσσυφοπεδίου που έχει έκταση 3,86 τετραγωνικών χιλιομέτρων -απέχει 149 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα και 26 χιλιόμετρα από την πόλη των Σκοπίων, δίνει την ευκαιρία στην Ουάσιγκτον να ελέγχει την περιοχή και να προωθεί τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντά της.

Επιπλέον, μια οριοθετημένη "Μεγάλη Αλβανία", μπορεί να εξελιχθεί και σε κέντρο ισλαμικού εξτρεμισμού και να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Ρωσία γνωρίζει ότι κοιμώμενοι ισλαμιστικοί εξτρεμιστικοί πυρήνες (sleeping cells), έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν άμεσα.

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές, οι οποίοι επέστρεψαν από τον εμφύλιο της Συρίας στα δυτικά Βαλκάνια, από όπου κατάγονταν, θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι Bαλκάνιοι ισλαμιστές μαχητές που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, δεν φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, για να συμμετέχουν σε νέες μάχες στη Μέση Ανατολή.

Εθνικιστικό-θρησκευτικές συγκρούσεις

Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ιδιαίτερα ο σαλαφισμός, πρωτοεμφανίστηκε στα Βαλκάνια μέσω ιεροκηρύκων και τζαμιών που χρηματοδοτούνταν από τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων, τη δεκαετία του 1990. Η επιρροή του φονταμενταλισμού αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κακής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της περιοχής, που απογοήτευε τα νεαρά σε ηλικία άτομα.

Τα έστρεψε προς τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό. Μια αναζωπύρωση των εθνοτικών-θρησκευτικών διαφόρων, με εμπλοκή των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών στοιχείων, θα έχει αρνητικό αντίχτυπο στη ρωσική στρατηγική στα δυτικά Βαλκάνια. Η Μόσχα επιδιώκει κατά κάποιο τρόπο την ενοποίηση του σέρβων ορθόδοξων χριστιανών, ώστε να αυξήσει την επιρροή της μέσα στην περιοχή.

Slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon