Ο rapper που απειλεί να ανατινάξει τα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 11/12/2020 15:00 Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2020 09:09 Από: Tachydromos

Απ’ τις κινητοποιήσεις των νέων στα Τίρανα και άλλες πόλεις της Αλβανίας ζητώντας δικαιοσύνη για τον δολοφονημένο από αστυνομικά πυρά νεαρό Κ.Ράσια, που συνοδεύονται με μικρής έκτασης προς το παρόν ζημιές σε δημόσια κτίρια και χώρους, κυρίως όμως με βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, πολιτικά κερδισμένος μέχρι στιγμής φαίνεται να βγαίνει ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Επιστρέφοντας απ’ τα ψώνια του στο Μανχάταν οδήγησε σε παραίτηση τον Υπουργό Εσωτερικών Σάντερ Λέσιαϊ. Για τους γνωρίζοντες τα πολιτικά παρασκήνια στα Τίρανα ο Πρωθυπουργός είχε πολλούς μήνες που ζητούσε αφορμή και τρόπο ώστε να απαλλαγεί απ’ τον υπουργό του.

Πρόκειται για προσπάθειες ελέγχου των ισορροπιών μέσα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που κατ επέκταση εξισορροπούν το παιχνίδι των συμμοριών στο πεδίο δράσης τους.

Ωστόσο όμως και εξεγερμένοι νέοι δεν δείχνουν να ικανοποιούνται ούτε απ’ την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών (που αποτελούσε βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων τους στο κέντρο των Τιράνων) ούτε απ’ την απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει ένοχο τον αστυνομικό που ενήργησε την εκτέλεση με το υπηρεσιακό όπλο και αφορμή την παραβίαση απ’ το θύμα, του ωραρίου της καραντίνας.

Ο γνωστός και με ιδιαίτερη επιρροή στον κόσμο των νέων μουσικός rap, Αρκιμέντ Λουσάϊ – ΣΤΡΕΣΙ το καλλιτεχνικό του όνομα- που με σημερινές του κατ επανάληψη αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που αναπαράγονται στα συμβατικά ΜΜΕ, απαιτεί την παραίτηση και του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας του Κράτους, Άρντι Βελίου. Δίνει τελεσίγραφο έως την Κυριακή τα μεσάνυχτα απειλώντας ότι θα καούν τα Τίρανα, προκαλώντας αναφλέξεις στα πρατήρια καυσίμων. Σε νεότερη μάλιστα το θέτει το θέμα σε μορφή βεντέτας προκαλώντας τον ίδιο τον επικεφαλής της Αστυνομίας ότι θα τον κυνηγήσουν μέχρι την Αυλώνα, περιοχή απ’ την οποία κατάγεται.

Ο Στρέσι υπήρξε ο κεντρικός παράγοντας για την κινητοποίηση των νέων στα Τίρανα και τη συγκέντρωση της Τετάρτης το απόγευμα, μετά την κηδεία του Ράσια. Το γεγονός μάλιστα ότι οι κινητοποιήσεις τούτες δεν γίνονται εν ονόματι κάποιου κομματικού σχηματισμού τις καθιστούν αυθόρμητες, πιο αποδοτικές και αποδεκτές απ’ την κοινωνία. Ωστόσο όμως τους προσδίδουν τη διάσταση των αιφνιδιασμών του ανταρτοπόλεμου των πόλεων και ως εκ τούτου δυσκολότερο να ελεγχθούν.

Ο Στρέσι αποφεύγει τη σύλληψη καθώς έχει εκδοθεί απ’ τις αστυνομικές αρχές ένταλμα θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη συγκέντρωση της Τετάρτης, παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για την Πανδημία, φθορές σε δημόσια περιουσία κ.α. Ωστόσο όμως ο Πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο instagram, απαντάει στον αντάρτη μουσικό ότι η Αστυνομία δεν εκβιάζεται και έχει τρόπους να απαντήσει θεσμικά στις προκλήσεις.

Δεν είναι εύκολο ότι ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα θα καταφέρει να ελέγξει τη διελκυστίνδα των αντιδράσεων καθώς σε περίπου τέσσερεις μήνες (25 Απρίλη 2021) έχουν προκηρυχθεί εκλογές και ως εκ τούτου υφίστανται πολλοί λόγοι και ενδιαφερόμενοι για τη συντήρηση της πολιτικής έντασης. Για άλλη μια φορά στη μάχη αντιστάθμισης έχουν επιστρατευθεί τα συμβατικά ΜΜΕ που ελέγχονται απ’ την Κυβέρνηση και τον ίδιο, αλλά είναι δύσκολο να υπολογίσουν τη δυναμική που δημιουργείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για άλλη μια φορά με κάποια καθυστέρηση αποδεικνύεται ότι και τα Τίρανα εισέρχονται στην εποχή των «εξεγέρσεων του διαδικτύου», του αντάρτικου των αστικών κέντρων που οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι αντιδράσεις χωρίς κομματική ταυτότητα φέρνουν ουκ ολίγες φορές καινούργια πολιτικά φαινόμενα που δεν αποκλείονται ούτε στην περίπτωση των Τιράνων…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon