Ενδιαφέρον του ΟΑΣΕ για την ψήφο απ’ το εξωτερικό

Δημοσιεύθηκε: 21/12/2020 13:42 Τελευταία Ενημέρωση: 21/12/2020 13:42 Από: Tachydromos

Την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Πρέσβης Ντε Μονάκο, είχε επίσκεψη ενημέρωσης και συνεργασίας στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στα Τίρανα. Συνοδεύονταν απ’ τον Ειδικό Επιτετραμμένο για Εκλογικές Υποθέσεις της Αντιπροσωπείας.

Στη συνάντηση με τον Κρατικό Επίτροπο Εκλογών κ. Ιλιριάν Τσελιμπάςι (ο νέος προσδιορισμός του μέχρι πρότινος Προέδρου της ΚΕΕ), εστίασε σε δύο ζητήματα: την εφαρμογή τεχνολογίας στην εκλογική διαδικασία και την ψήφο των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά την τεχνολογία ο λόγος είναι για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων στο εκλογικό κέντρο προς αποφυγή της ψήφου από τρίτα πρόσωπα έχοντας παραλάβει έναντι πληρωμής της ταυτότητας άλλων πολιτών – ψηφοφόρων.

Ο Επίτροπος Εκλογών ενημέρωσε τον Αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ ότι σε ότι αφορά στην ψήφο απ’ το εξωτερικό έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας η οποία επεξεργάζεται εντατικά την Εισήγηση. Διαβεβαίωσε δε ότι παρόλο που το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο θα υπάρξει πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και ως προς τους πολίτες αλλά και τα πολιτικά υποκείμενα που είναι άμεσα ενδιαφερόμενα.

Ωστόσο σήμερα στην Υποεπιτροπή της Βουλής για την Αλβανική Διασπορά και Μετανάστευση, ο αρμόδιος Υπουργός Διασποράς κ. Παντελή Μάικο ανέφερε ότι η συμμετοχή στις εκλογές για τους πολίτες της χώρας στο εξωτερικό δεν σχετίζεται με τις προβλέψεις του Νόμου 2016 για τη Δήλωση της Διεύθυνσης Μόνιμης Κατοικίας.

Σύμφωνα με τον Μάικο παρόλο που δεν υπάρχει νομική δυνατότητα παρεμβολής στις διαδικασίες και αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής είναι σε θέση να γνωρίζει ότι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εκλογές του Απρίλη 2021 χωρίς να μεταβούν στην Αλβανία, θα μπορέσουν χωρίς την δήλωση της διεύθυνσης να εγγραφούν στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει η Εκλογική Επιτροπή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon