Η διολίσθηση του Κούρτι στο πολιτικό Ισλάμ

Δημοσιεύθηκε: 23/12/2020 15:23 Τελευταία Ενημέρωση: 24/12/2020 10:42 Από: Tachydromos

Η εμπλοκή του κινήματος της Αυτοδιάθεσης του Κοσόβου (VV – Vetvendosja) στην πολιτική ατζέντα των Τιράνων και ειδικά η συμμετοχή του σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την πρόοδο των Ελληνοαλβανικών σχέσεων απ’ τη μια και απ’ την άλλη η ρευστότητα στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου, καθιστούν ενδιαφέρουσες κάποιες μεταλλαγές στο πολιτικό του πρόγραμμα.

Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα μετά τις συλλήψεις για λογαριασμό του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κορυφαίων πολιτειακών προσώπων της χώρας έχει μεταξύ άλλων προκαλέσει χειμώνα στις σχέσεις Τιράνων – Πρίστινα. Τούτο διότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε στηρίξει την ατζέντα του στον πρώην Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου κ. Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ως πρώην αρχηγός του ΟυΤσαΚά βρίσκεται προφυλακισμένος με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Επί το πλείστον κατόπιν απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πρίστινα το Κόσοβο οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Οι δημοσκοπήσεις βγάζουν νικητή την Αυτοδιάθεση του Αλμπίν Κούρτι που ωστόσο ο ίδιος δεν δύναται να κατέλθει λόγω δικαστικής απόφασης που τον επιβαρύνει.

Ως εκ τούτου αναλύσεις που κάνουν ΜΜΕ σε Πρίστινα και Τίρανα για την προσέγγιση του ιδίου και του σχήματος του σε ρεύματα και πρόσωπα του πολιτικού Ισλάμ παρουσιάζουν γενικό ενδιαφέρον για την περιοχή που κατοικείται σχεδόν αμιγώς από Μουσουλμανικούς πληθυσμούς αλλά και ειδικό για την τροπή που τα πράγματα πάρουν στην περίπτωση που το σχήμα του κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αναλυτές μάλιστα προεξοφλούν ότι θα μπορέσει να πετύχει συμμαχία με τις μη Σερβική μειονότητες (Τουρκική και Βοσνιακή δλδ) που θα του εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε ότι αφορά τη διολίσθηση του στο πολιτικό Ισλάμ αναφέρονται ειδικά στην πομπώδη προαγωγή και τη δημοσιότητα που ο Κούρτι προσέδωσε στον αμφιλεγόμενο μουσουλμάνο ακτιβιστή Μουσταφά Μπαϊράμ. Ο εν λόγω θεολόγος του Ισλάμ έχει μεγάλες διασυνδέσεις με κινήματα και οργανώσεις φανατικών στη Μέση Ανατολή και μεταφέρει στα Βαλκάνια σχετική βιβλιογραφία αλλά και σημαντικά χρηματικά κονδύλια. Λόγω των σχέσεων του με το ακραίο Ισλάμ είχε διαγραφεί απ’ τις τάξεις της Μουσουλμανικής Κοινότητας Κοσσυφοπεδίου.

Στο Κίνημα της Αυτοδιάθεσης σημαίνουσα θέση κατέχει επίσης ο εμπρηστικός πολιτικός Χυσαμεντίν Φεράι, που διεγείρει και προκαλεί διαρκώς καθυβρίζοντας το πρόσωπο του Γεωργίου Καστριώτη – Σκεντέρμπεη, εθνικού ήρωα των αλβανών και αγωνιστή κατά των Οθωμανών. Για το Φεράι αδελφοί είναι οι Τούρκοι και ο Καστριώτης είναι γενοκτόνος των μουσουλμάνων αδελφών και τίποτε παραπάνω…

Ωστόσο όμως η προσέγγιση του Κούρτι με διάφορους ιμάμηδες και πιστούς σε διάφορα τεμένη του έχουν ήδη εξασφαλίσει σειρά εκλογικών επιτυχιών όπως η κατάκτηση του Δημαρχείου της πρωτεύουσας Πρίστινα αλλά και του Πριζρέν όπου είναι ιδιαίτερα έντονη η πολιτική δραστηριότητα της Τουρκικής μειονότητας.

Να σημειωθεί ότι εντατικοποιεί τις σχέσεις του με το κίνημα Δημοκρατική Πράξη του Σουλεϊμάν Ουγκλιανία, κληρονομιά του Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, ένα πολιτικό κόμμα που ξεκίνησε μεν απ’ τη Βοσνία Ερζεγοβίνη κατά της διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, φιλοδοξεί όμως να ενώσει μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο Κόσοβο, το Μαυροβούνι και τη Σερβία, κατά πλειοψηφία αλβανούς των περιοχών.

Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα των Αλβανών τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Βόρεια Μακεδονία έχουν ιδιαίτερα φροντίσει να κρατήσουν την ατζέντα και την πολιτική τους δραστηριότητα μακριά από επιρροές του Ισλάμ. Ο ίδιος ο Κούρτι και το Κόμμα του Αυτοδιάθεση – VV, ξεκίνησε ως ένα κοσμικό – αριστερό κίνημα που απαιτούσε λιγότερη επιρροή στα εσωτερικά του ξένου παράγοντα. Εκδηλώνει ριζοσπαστικά τα αιτήματα του και με λαϊκισμό κατορθώνει να εκμαιεύει ψήφους.

Η προσέγγιση του πολιτικού Ισλάμ μένει να φανεί εάν είναι ακόμη ένας ελιγμός για μεγιστοποίηση της εκλογικής επίδοσης ή ενέχει ακόμη βαθύτερη ατζέντα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon