Τα δώρα για τον «διαμεσολαβητή»

Δημοσιεύθηκε: 07/01/2021 09:35 Τελευταία Ενημέρωση: 09/01/2021 15:00 Από: Tachydromos

Ενώ στα Τίρανα οι σοβαροί πολιτικοί αναλυτές δείχνουν σφόδρα ανήσυχοι για το περιεχόμενο και τους τύπους της επισήμου επισκέψεως στην Άγκυρα του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ταυτόχρονα και περίτεχνα απ’ την μηχανή επικοινωνίας του ιδίου διέρρευσε η είδηση ότι απόψε επιστρέφοντας απ’ την Τουρκία θα σταθεί στην Αθήνα για συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Εξ άλλου και η προ μηνών συνάντηση Ράμα – Μητσοτάκη έγινε επιστρέφοντας εκείνος από Κωνσταντινούπολη και όχι με αφετηρία τα Τίρανα.

Ως εκ τούτου δημοσιογράφος απ’ το Κόσσοβο, γνωστός για την εγγύτητα σχέσεων που έχει με τον Αλβανό Πρωθυπουργό ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο κ. Ράμα έχει αναλάβει διαμεσολαβητική αποστολή προσέγγισης Αθήνας – Άγκυρας. Η αποστολή σύμφωνα με τον Μπατόν Χατζίου έχει πλέον του εξαμήνου που εξελίσσεται και οι καρποί αναμένονται στο διάστημα 18-20 Ιανουαρίου στα Τίρανα, χωρίς να διευκρινίσει τι θα είναι αυτό.

Εάν οι πληροφορίες διαμεσολάβησης ευσταθούν προφανώς δεν πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία του κ. Έντι Ράμα, καθώς τον υπερβαίνει.

Ωστόσο όμως δεν αποκλείεται να πρόκειται για τέχνασμα από πλευράς του δια του οποίου απ’ τη μια παρουσιάζεται στο εσωτερικό ως ηγέτης με ρόλο σε μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και απ’ την άλλη καταφέρνει να διασκεδάζει τις αρνητικές εντυπώσεις της όλο και πιο βαθιάς στρατηγικής σχέσης που αναπτύσσει με την Τουρκία. Οι αναλυτές εξ άλλου ανησυχούν ότι δεν πρόκειται παρά για εξαγωγή του ερντογανισμού στην Αλβανία. Δεν είναι δηλαδή μια ισοβαρή σχέση δύο κρατών αλλά ισλαμοποίηση και τουρκοποίηση του δημοσίου και πολιτικού βίου της χώρας που είναι υποψήφια ωστόσο για ένταξη στην ΕΕ.

Η Αθήνα αποδεχόμενη έστω την φαινομενικά μη ενόχληση της για τούτο και υποδεχόμενη τις απανωτές στάσεις του εκεί, διερχόμενος από την Τουρκία είναι σα να επιβεβαιώνει τις φήμες.

Για την πολιτική τάξη της Αλβανίας ανάλογες συμπεριφορές δεν είναι άγνωστες. Ο Στάλιν υποδέχονταν στο Κρεμλίνο τον Ενβέρ Χότζα με τιμές που θα αφορούσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον είχε στα δεξιά του σε παρελάσεις του Κόκκινου Στρατού στην Κόκκινη Πλατεία ώστε να του προκαλεί το ανάλογο ψυχολογικό δέος.

Κάπως έτσι και ο σύγχρονος Σουλτάνος της Τουρκίας τον υποδέχτηκε στον Παλάτι με τα σύνολα των Οθωμανικών στολών και του παρέθεσε στο τραπέζι τον πλούτο της Άγκυρας και τη δύναμη που διαθέτει το έθνος του οποίου ηγείται. Όλα αυτά για να ανανεώσει το χρόνο που του χρειάζεται για περεταίρω διείσδυση στην Αλβανία και τους υπόλοιπους αλβανικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς στην περιοχή.

Ο Ράμα έχει για τα καλά παραδώσει την Αλβανία στην Τουρκία χωρίς ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής για την προοπτική και το μέλλον. Βλέπει μόνο στην εκλογική του επικράτηση στις εκλογές της 25ης Απριλίου. Βέβαια το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Έδωσε την υπόσχεση να ξηλώσει το δίκτυο Γκιουλέν και έλαβε συμβόλαιο για κατασκευή νοσοκομείου στο Φίερι. Αφήνει ελεύθερο το πεδίο ώστε αντί της παιδείας στις ευρωπαϊκές αξίες της νέας γενιάς να μεταφερθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αλβανίας περισσότερη γνώση για την Τουρκία και να ενταχθεί η Τουρκική στις γλώσσες επιλογής για τους μαθητές. Και στο βάθος βέβαια και πιθανό ξέπλυμα δεδομένου ότι ανάμεσα στους Υπουργούς που τον συνοδεύουν έγινε αισθητή η παρουσία διφορούμενου «επιχειρηματία» απ’ τον Αυλώνα…

Προφανώς «ο μεσολαβητής» αναμένει τα δώρα του και απ’ την Αθήνα. Να δούμε πια θα είναι αυτά. Και μόνο όμως ότι γίνεται δεκτός με όλες αυτές τις παραδώσεις στρατηγικού χώρου στην Άγκυρα του Ερντοάν είναι ένα δώρο. Εάν δεν πρόκειται για την αποκαλούμενη υψηλή διπλωματία τότε προφανώς είναι κοντόφθαλμη πολιτική. Διότι η Τουρκία κερδίζει χρόνο και συγκροτεί μια ακόμη κοινωνία εχθρικά διακείμενη προς την Ελλάδα στα Βόρεια και τα Βορειοδυτικά της.

Εάν πάλι υπολογίζει κανείς ότι όλο αυτό το τερατώδες τουρκικό κατασκεύασμα στην Βαλκανική θα καταρρεύσει με την ένταξη των χωρών στην ΕΕ και πάλι είναι εθελοτυφλία. Αλλά αυτό αξίζει ειδική προσέγγιση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon