Γιατί ο Ράμα στο στυλ του Βούτσιτς κάνει νταηλίκια στην Ευρώπη!

Δημοσιεύθηκε: 08/01/2021 15:10 Τελευταία Ενημέρωση: 09/01/2021 14:59 Από: Tachydromos

*Του Ενβέρ Μπυτύτσι (απ το www.syri.net σε μετάφραση)

Χθες και σήμερα ο Έντι Ράμα και το μισό κυβερνητικό σχήμα βρίσκονται σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα. Αρχικά θα ήθελα να ότι κάθε σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αλβανία αποτελεί έκφραση του κοινού συμφέροντος και ως εκ τούτου είναι αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των αλβανών. Ποτέ δεν σκέφτηκα και ούτε πιστεύω σε συνωμοτικές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες οι σχέσεις με την Τουρκία μπορεί έστω και δυνητικά να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία της Αλβανίας. Ωστόσο τις επισκέψεις του Έντι Ράμα στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη λίγο διάστημα πριν τις έχω αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό και κρίνω πως δεν τίθενται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Αλβανίας όσο εξυπηρετούν την διεστραμμένη εξυπηρέτηση της εξουσίας από πλευράς του. Σε ότι αφορά τούτη την επίσκεψη στην Άγκυρα δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αποτελεί τυπική επίσκεψη και μάλλον ένα χατίρι προς υποστήριξη της νίκης του κυρίου Ράμα στις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021. Την αλήθεια αυτή αποκάλυψε με ειλικρίνεια ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετσέπ Ταϊπ Ερντοάν, ο οποίοες τουλάχιστον δύο φορές ανέφερε τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Στην πρώτη περίπτωση υποσχέθηκε ανοιχτά ότι θα κατασκευάσει το νοσοκομείο στο Φίερ προ των εκλογών της 25ης Απριλίου, ενώ στην ολοκλήρωση του λόγου του ευχήθηκε ώστε οι εκλογές να είναι ωφέλιμες για (ποιον;), ίσως για την Αλβανία.

Η όλη τελετή, τα άλογα με την αλβανική σημαία επικεφαλής, η λιμουζίνα, τα μεγάλα σουλτανικά σαλόνια, οι υποσχέσεις για επενδύσεις, οι λόγοι των δύο αρχηγών, Ερντοάν και Ράμα, είχαν προετοιμαστεί με λεπτή σκηνοθεσία για να μεταφέρουν το μήνυμα ώστε να παρουσιάσουν τον αλβανό πρωθυπουργό ως «τη μοναδική ελπίδα για τους αλβανούς και την προοπτική της χώρας μας. Ενώ τα ΜΜΕ που γλύφουν δεν έπαψαν να μιλούν με υπερβολές, ώστε να πουν στους Αλβανούς ότι «ο Έντι Ράμα δεν έχει εναλλακτική»!

Μου κακοφαίνεται να υπογραμμίσω την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντοάν με την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες που διέρχεται ο αρχηγός της αλβανικής κυβέρνησης λόγω της ευρωπαϊκής απομόνωσης και των θεαματικών αποτυχιών σε όλα τα πεδία της διακυβέρνησης του στη χώρα. Γνωρίζοντας καλά τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ο Έντι Ράμα, ο Τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλεύεται το πεδίο που έχει δημιουργηθεί ώστε να αντιπαραθέσει στην Ευρώπη την Αλβανία, απλά για να εκπληρώσει κάποιους στόχους του και συμφέροντα στις σχέσεις αυτές. Ενώ ο συντονισμός των κοινών προσπαθειών κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO» είναι απλά η επένδυση εκείνου που ουσιαστικά επιδιώκει να πετύχει από πλευράς του ο πρόεδρος Ερντοάν. Με το αίτημα για κοινό πόλεμο κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο πρόεδρος της Τουρκίας δοκιμάζει και την ετοιμότητα του Έντι Ράμα έως που μπορεί να φτάσει η υποταγή του προς τον Ερντοάν. Τούτο σημαίνει ότι ο Ράμα και η κυβέρνηση του υπό την επείγουσα ανάγκη να αποφύγουν την τιμωρία των πολιτών στις 25 Απρίλη κακοποιούνται απ’ την Άγκυρα και η κακοποίηση αυτή μας σερβίρεται ως «έκτακτη επιτυχία» του Πρωθυπουργού μας.

Είναι μερικά χρόνια, τουλάχιστον απ’ το 2018 και μετά, που η κυβέρνηση Ράμα είναι απομονωμένη από πολιτική άποψη αλλά και σε ότι αφορά οικονομική και χρηματική υποστήριξη απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις βασικές της χώρες. Η Γερμανία είναι η πλέον απογοητευμένη απ’ τις άλλες χώρες αναφορικά με τον Έντι Ράμα, καθώς οι προσδοκίες της ήταν μεγάλες. την ίδια στιγμή που οι απατεωνιά του πρωθυπουργού μας υπήρξε θεαματική! Το χάσμα μεταξύ των Γερμανικών προσδοκιών λόγω της απάτης του Ράμα με την αντίθετη πραγματικότητα που αυτός έχει δημιουργήσει, είναι απίθανο. Με τα ψεύδη του ο Πρωθυπουργός μας έχει διαταράξει την εμπιστοσύνη όλου του φάσματος των αλβανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Κοσσόβου, έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Στην Ευρώπη έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι «όλοι οι πολιτικοί και αρχηγοί της αλβανικής πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και ότι δεν θα πρέπει να τους εμπιστεύεται κανείς εύκολα»!

Τούτο λόγω των απροκάλυπτων απατών του σημερινού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα! Ωστόσο ο κ. Ράμα αντιδρά χωρίς ίχνος διπλωματικής και πολιτικής ωριμότητας στην κατάσταση που ο ίδιος έχει επιφέρει με τους ευρωπαίους. Ακόμη και στην Άγκυρα διαπίστωσε τις ικανότητες του Προέδρου Ερντοάν και τις ανεπάρκειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καυτηρίασε τις στάσεις των Βρυξελλών, επαινώντας τις σχέσεις στρατηγικής εταιρικότητας της Αλβανίας με την Τουρκία «ως επιτυχημένες» και τις συμβεβλημένες σχέσεις λόγω της ένταξης με την ΕΕ «ως ανεπιτυχείς». Γιατί θα έπρεπε ο αρχηγός της κυβέρνησης μας να μιλούσε στην Άγκυρα κατά της Ευρώπης και τι εξυπηρετεί αυτό πλην του ιδιωτικού του συμφέροντος για εξουσία με την στήριξη της Τουρκίας;!

Ο Έντι Ράμα δεν μιλά εντελώς τυχαία. Πιστεύει ότι μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσις, όταν τούτος θέλει να «εκφοβίσει» τους ευρωπαίους λέει ότι πηγαίνει «για ύπνο στο Κρεμλίνο»! Και ο Έντι Ράμα θέλει να παίξει το ίδιο χαρτί και προσπαθεί να απειλήσει τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο κ.α. με την «υποστήριξη» που βρίσκει στον Ερντοάν. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός μας είναι με κακή τύχη. Πάνω στον πανικό του και ανέλπιδος είναι έτοιμος να αποδεχτεί οποιαδήποτε προσφορά, αρκεί να κρατηθεί με τα νύχια στο θώκο της εξουσίας.
Παρόλο τούτο ο Πρωθυπουργός Ράμα δεν μπόρεσε να κάνει ακριβείς λογαριασμούς, η Αλβανία δεν είναι Σερβία και ούτε ο Ράμα είναι Βούτσις. Η Αλβανία είναι προσανατολισμένη ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη στιγμή που η Σερβία είναι προς τη Ρωσία. Κατά συνέπεια ο Ράμα αντιτίθεται όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του συμφέροντος των πολιτών ψηφοφόρων όταν αγνοεί την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που ο Σέρβος Πρόεδρος κερδίζει την στήριξη του εκλογικού του σώματος καθώς προσεγγίζει τη Μόσχα και παίρνει αποστάσεις απ’ την ΕΕ. Ο Ράμα δεν έχει καμιά οντολογική δυνατότητα να αντιπαραταχθεί με την ΕΕ και τη Γερμανία, έστω καλώντας προς βοήθεια όχι μόνο τον Ερντοάν αλλά και τη Ρωσία του Πούτιν καθώς και όλη την ανατολή μαζί.
Η επίσκεψη στην Άγκυρα του αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, θα επιταχύνει και κάνει πιο βαθιά την ήττα του στις 25 Απρίλη 2021! Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μπορέσει να έρθει προς βοήθεια του ούτε ο Ερντοάν, ούτε ο Βούτσις, ούτε κάποιος άλλος αυταρχικός ηγέτης της ηπείρου ή του πλανήτη!

*Ο Ενβέρ Μπυτύτσι είναι πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος στην Πρίστινα. Τα κείμενα του κατά καιρούς αντανακλούν τον προβληματισμό μερίδας αλβανών διανοουμένων ως προς την ανάμειξη της Τουρκίας στις αλβανόφωνες περιοχές και την κατάχρηση της θρησκείας μέσω της τουρκικής διείσδυσης στην Μουσουλμανική κοινότητα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon