Η Αλβανία τουρκεύει

Δημοσιεύθηκε: 15/01/2021 13:19 Τελευταία Ενημέρωση: 15/01/2021 13:19 Από: Tachydromos

Η σοβαρή πολιτική ανάλυση αναδεικνύει ότι η Τουρκία με τις πιέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στοχεύει όχι απλά κάποιους γεωγραφικούς διακανονισμούς αλλά στην ουσία την υποταγή του Ελληνισμού. Ειδικά στην Κύπρο το πράγμα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο.

Ωστόσο ουσιαστικά όμηρος των στρατηγικών σχεδιασμών της Άγκυρας σε αγαστή συνεργασία με τα Τίρανα έχει καταστεί ο Ελληνισμός στη Β. Ήπειρο. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι για πολιτικό άμεσο συμφέρον ο καλύτερος υπηρέτης των τουρκικών στόχων στη Βαλκανική γίνεται ένας εκ πρώτης όψης μοντέρνος και αντικομφορμιστής πολιτικός όπως ο Έντι Ράμα, με ρίζες μάλιστα ελληνικές. Όπως εξ άλλου και ο Υπουργός Αμύνης και η Υπουργός Εξωτερικών.

Οι θυσίες των προγόνων τους κατά του Οθωμανισμού δεν δημιουργούν ηθικές συστολές στην άρνηση υποταγής στο ΝέοΟθωμανισμό.

Σε βαθμό μάλιστα που ο Αμερικάνος αναλυτής των Βαλκανίων και πρώην φίλος του Έντι Ράμα, ο Φρεντ Άμπραχαμς να δηλώνει απογοητευμένος βλέποντας έναν δήθεν ευρωπαϊστή όπως ο Αλβανός πρωθυπουργός να πέφτει περίχαρος στας αγκάλας του Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν και να παραδίδει στην ουσία την Αλβανία σε σενάρια τουρκοποίησης όλου του δημοσίου βίου.

Ως εκ τούτου αποτελούν αβάσταχτη ελαφρότητα δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥπΕξ της Ελλάδας σε ότι αφορά την πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα του μισού Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας υπό τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Μάλλον κατά τον κ. Βαρβιτσιώτη συζητήθηκαν πτυχές οικονομικής συνεργασίας. Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι.

Και τούτο όχι διότι στην αντιπροσωπεία υφίστατο ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Διευθυντής της Αστυνομίας και ο Προϊστάμενος των Μυστικών Υπηρεσιών. Εκ της φύσεως δεν έχουν άμεση σχέση με οικονομικά.

Το αφήγημα ότι οι συμφωνίες στην Άγκυρα μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας υπεγράφησαν μόνο συμφωνίες οικονομικής φύσεως και ανθρωπιστικής βοήθειας δεν καταρρίπτεται μόνο απ’ το εύρος των συμφωνιών. Αλλά έστω κι έτσι.

Τι σημαίνει δηλαδή στρατηγική διείσδυση ή παράδοση μιας μικρής χώρας σε μια άλλη; Όχι απαραίτητα προφανώς στρατιωτική παρουσία και μάλιστα κατά τις σύγχρονες προσεγγίσεις. Η παράδοση της οικονομίας, της παιδείας και του κυβερνοχώρου σε μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη αποτελεί στρατηγική βάθους.

Σε ότι αφορά στην στρατιωτική παρουσία αυτό εξασφαλίζεται εκ του γεγονότος ότι με πρόσχημα την από κοινού συμμετοχή στο ΝΑΤΟ οι ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας εδώ και χρόνια αποτελούν συνεκτικό κομμάτι των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Για όσους γνωρίζουν η Τουρκική κυβέρνηση εδώ και χρόνια καλύπτει μεγάλο μέρος των δαπανών του Υπουργείου Αμύνης της Αλβανίας, καταρτίζει στις στρατιωτικές της σχολές αλβανούς αξιωματικούς όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι στη συνέχεια έχουν ευνοϊκή μεταχείριση στην σταδιοδρομία και την ανάληψη των κομβικών θέσεων στη διοίκηση.

Αναλόγως και ακόμη πιο προκλητικά σε ότι αφορά την Αστυνομία και ειδικές της υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική, οι Δυνάμεις Καταστολής και Άμεσης Αντίδρασης κ.α.

Έστω όμως και το Περιφερειακό Νοσοκομείο που υποσχέθηκε για τους επόμενους μήνες ο Ερντοάν στο Ράμα και που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Φίερι αποτελεί βασικό εργαλείο για την ομηρία των Ελληνικών και κατ επέκταση Ορθόδοξων πληθυσμών στην Αλβανία. Για τους γνωρίζοντες τη γεωγραφία γίνεται κατανοητό ότι στο νοσοκομείο αυτό και από τουρκικό ιατρικό, νοσηλευτικό και κυρίως διοικητικό προσωπικό θα εξυπηρετούνται τα επόμενα χρόνια οι Έλληνες των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αργυροκάστρου, Αυλώνας, Πρεμετής αλλά και το σύνολο των Ελληνοβλάχων της Μουζακιάς. Εξ άλλου οι γεωργικές κοινότητες της υπαίθρου στην ευρύτερη περιοχή του Φίερι θα καταστούν όμηροι στις ανάγκες ύδρευσης για τη γη τους από το φράγμα στην τοποθεσία Ποτσέμι επί του Αώου που τουρκικών όμιλος σχεδιάζει να κατασκευάσει.

Στην ουσία αποτελεί το σχέδιο αυτό ξεκάθαρο ανάχωμα στην Ελλάδα. Δια των Ιωαννίνων, της εμπορικής τους υποδομής και εγγύτητας με την Εγνατία, ειδικά του Πανεπιστημίου και των Νοσοκομείων και συνολικά του υψηλής κατάρτισης ιατρικού προσωπικού η πρωτεύουσα της Ηπείρου επηρεάζει όλη της εγγύς γεωγραφική ζώνη της Αλβανικής επικράτειας. Κι αυτό φαίνεται να ενοχλεί.

Επί το πλείστον βασική διείσδυση με βάθος χρόνο αφορά την πρόσβαση στο σύστημα παιδείας των τούρκων. Η διδασκαλία στοιχείων τούρκικης ιστορίας και πολιτισμού μαζί με την Τουρκική διευκολύνεται με βάση τη σχετική συμφωνία και στο δημόσιο τομέα!!! Έστω και λίγοι μαθητές να επιλέξουν την Τουρκική ως ξένη γλώσσα επιλογής θα δικαιολογηθεί η διασπορά τούρκων καθηγητών στα λύκεια.

Δεν είναι απλά ισλαμοποίηση της Αλβανικής κοινωνίας. Η διασπορά των τζαμιών ειδικά στις οδικές αρτηρίες, λιμάνια και το Αεροδρόμιο αποτελούν το πιο εξόφθαλμο στοιχείο της μέριμνα της ΤΙΚΑ και της Διευθύνσεως των Βακουφιών της Τουρκικής Προεδρίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται κι εντατικοποιείται η τουρκοποίηση της Μουσουλμανικής Κοινότητας σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο.

Μπορεί προφανώς η Ελλάδα και λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι οικονομικές δυνατότητες αλλά και η λογική να μην επιτρέπει να ακολουθήσει αυτή την δαπανηρή αιχμαλωσία της Αλβανίας απ’ την Τουρκία. Δεδομένου όμως ότι οι εξελίξεις αυτές προφανώς αποτελούν άμεσες και μελλοντικές δυσχέρειες εάν όχι απειλές, δεν έχει κανένα λόγο να επιβραβεύει τους αυτουργούς.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon