Εσωτερικές συγκρούσεις για απογραφική διαδικασία στα Σκόπια

Δημοσιεύθηκε: 21/01/2021 14:33 Τελευταία Ενημέρωση: 21/01/2021 14:33 Από: Tachydromos

Ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας για τον Περί Απογραφής Νόμο, ολοκληρώθηκε στις 15 Γενάρη, σήμερα αναμένεται η ψήφιση του. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η γενική απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών προβλέπεται να διεξαχθεί από 15 έως 22 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία ανάλογη διαδικασία στη χώρα διεξήχθη το 2002 ενώ η άλλη που είχε ξεκινήσει να εξελίσσεται το 2011 διακόπηκε κατόπιν συγκρούσεων και αμφισβήτησης απ’ την αλβανική κοινότητα στα δυτικά. Πρόκειται για τη μοναδικό κράτος της περιοχής που δεν μπόρεσε να ενεργήσει τις επιβεβλημένες στατιστικές διαδικασίες και να επικαιροποιήσει τα στοιχεία.

Στην ουσία μια τυπική απογραφική διαδικασία γραφειοκρατικού χαρακτήρα μετατρέπεται σε πολιτική υπόθεση και όχι άδικα. Στις χώρες που προέκυψαν μετά την πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων για την εθνική και θρησκευτική διαστρωμάτωση, υφίσταται η ανάγκη διαδικασίας με σεβασμό στην κατά βούληση δήλωση ανάλογων στοιχείων.

Εδώ ο πολυθρησκευτικός και πολυεθνικός χαρακτήρας του πληθυσμού του νεοπαγούς κράτους της Βόρειας Μακεδονίας παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με την Αλβανία. Εξ άλλου και εδώ οι διαδικασίες απογραφής παρόλο που διενεργήθηκαν στα τακτά προβλεπόμενα διαστήματα δεν επέφεραν αναλόγως αξιόπιστα αποτελέσματα. Ειδικά δε η τελευταία εφόσον προέβλεπε στο ερωτηματολόγιο σχετικά με την μητρική γλώσσα, την εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα των πολιτών, δεν επέφερε αποτέλεσμα που να αναγνωρίζεται απ’ τις εθνικές μειονότητες ή ακόμη και τις θρησκευτικές κοινότητες.

Ανέδειξε περισσότερο την κρατική αλαζονεία παρά την συναίνεση και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών ή πολιτιστικών μειονοτήτων.

Για να επανέλθουμε στην Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση Ζάεφ φαίνεται να έχει κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις στα κόμματα της Αλβανικής μειονότητας που στηρίζουν το νομοσχέδιο. Δεν έχει όμως τη συναίνεση του κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO) το οποίο φοβάται ότι θα ανατραπούν τα μέχρι σήμερα αποδεκτά δεδομένα για την δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού. Με βάση τα επίσημα αυτά στατιστικά στοιχεία οι αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Μεταξύ των παραχωρήσεων φαίνεται να είναι και παραχώρηση δικαιώματος συμμετοχής από πολίτες εκτός της χώρας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι ενεργή για εύλογο διάστημα. Ας επισημανθεί ότι οι αλβανικοί μουσουλμανικοί πληθυσμοί έχουν μεταναστεύσει μαζικότερα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η παραχώρηση ώστε στο ερωτηματολόγιο να συμπεριλαμβάνεται και ερώτημα για το θρήσκευμα έγινε κατόπιν πιέσεων της ιεραρχίας της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, που παραμένει ωστόσο αντίθετη με τη συνολική μεθόδευση.

Επί το πλείστον ο Πρωθυπουργός Ζάεφ προκειμένου εξασφαλίζει διαρκώς την στήριξη του αλβανικού κόμματος του Αλί Αχμέτι δηλώνει έτοιμος ώστε στις νέες ταυτότητες όχι όμως στα διαβατήρια, τα οποία θα εκδώσουν ως απόρροια της Συμφωνίας της Πρέσπας, να εμπεριέχονται στοιχεία σε ότι αφορά την εθνική καταγωγή και ταυτότητα των πολιτών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon