Αλβανικά άσυλα για στέλεχος της Εργκένεκον

Δημοσιεύθηκε: 21/01/2021 09:44 Τελευταία Ενημέρωση: 21/01/2021 12:23 Από: Tachydromos

Ο λαβύρινθος της τουρκικής διείσδυσης στις αλβανικές δομές δεν έχει σχέση μόνο με τις επίσημες διακρατικές σχέσεις. Εξ ίσου επικίνδυνα είναι φαινόμενα που αφορούν τη δράση παρακρατικών οργανώσεων και ανθρώπων του υπόκοσμου.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός εκ των αρχηγών της Οργάνωσης Εργκένεκον και σημαντικού παράγοντα της Τουρκικής μαφίας των όπλων και ναρκωτικών, ονόματι Σεντά Πεκέρ (Sedat Peker), ο οποίος φαίνεται είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στη Βαλκανική.

Συνελήφθη τη Δευτέρα, 18/01/2021 από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Βόρειας Μακεδονίας καθώς είχε παραβεί τις νόμιμες προθεσμίες προσωρινής παραμονής στη χώρα. Επί τριμήνου είχε εγκατασταθεί σε μικρό ξενοδοχείο και πραγματοποιούσε συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες, ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου των αλβανικών περιοχών της χώρας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύλληψη έγινε κατόπιν παραγγελίας των Τουρκικών αρχών.

Ο ίδιος ζήτησε να μην εκδοθεί στην Τουρκία διότι απειλείτε η ζωή του καθώς έχει σημαντικούς εχθρούς μεταξύ των οποίων το γαμπρό του Προέδρου Ταϊπ Ερντογάν, Αλί Μπαϋράκ αλλά και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Μπαχτσελί. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι διαθέτει και Κοσοβάρικη υπηκοότητα κι έτσι προωθήθηκε προς τα κει, την Τρίτη 19/ 01/2021.

Ωστόσο οι αρχές του κράτους του Κοσσόβου δήλωσαν ότι δεν του έχει ποτέ παραχωρηθεί υπηκοότητα εκεί, αλλά με αφορμή επιχειρηματική δραστηριότητα στο δήμο της Πριζρένης, έχει Άδεια Παραμονής απ’ το 2014 και που λήγει στο τέλος τρέχοντος. Ως εκ τούτου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Κοσόβου δήλωσε ότι εκείνος εισήλθε νόμιμα και όχι με διαδικασία έκδοσης στο Κόσσοβο στις 19 του μηνός και ταξίδεψε από κει προς Αλβανία χθες, 20 Γενάρη.

Απ’ την Αλβανία ωστόσο δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση.

Ο Σεντάτ Πεκέρ είναι στέλεχος στο κίνημα του Παντουρκισμού και έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το βαθύ Τουρκικό κράτος. Ιδιαίτερα δραστήριος φαίνεται να είναι στο μέτωπο της Συρίας όπου εξοπλίζει ομάδες των Τζιχαντιστών ενώ ανάλογα αναμειγνύεται και στη Λιβύη. Μετέχει στον ηγετικό πυρήνα των Γκρίζων Λύκων και δικτυώνει πολλές ομάδες της Τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη. Εξ άλλου απροκάλυπτα τα προηγούμενα χρόνια είχε κυκλοφορήσει εκκλήσεις για βίαιες κινητοποιήσεις τούρκων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κι έχει διατυπώσει απειλές για αρχηγούς ευρωπαϊκών χωρών που αντιτίθενται στις πολιτικές Ερντογάν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon