Ξεχωριστή μέρα για την Ορθόδοξη κοινότητα στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 22/01/2021 10:39 Τελευταία Ενημέρωση: 22/01/2021 21:49 Από: Tachydromos

Τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τιμοθέου, μαθητή του Αποστόλου Παύλου καθώς και του Αγίου Οσιομάρτυρα Αναστασίου του Πέρση, τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ για την τοπική εν Αλβανία Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία είναι μια ξεχωριστή μέρα.

Και τούτο για το λόγο ότι γιορτάζει τα ονομαστήρια ο Προκαθήμενος της, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, ανορθωτής της Εκκλησίας την οποία επί τριακονταετία ποιμαίνει και καθοδηγεί με περισή σοφία και κυρίως ανιδιοτελή αγάπη.

Τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς τη δυσκολία που προκαλεί η Πανδημία του κορονοϊού εξ άλλου είχε δημιουργηθεί η όμορφη παράδοση ώστε με αφορμή τη γιορτή αυτή, στην ουσία στα Τίρανα στα μέσα του χειμώνα να διοργανώνεται μια λατρευτική σύναξη όλης της Ορθοδοξίας απ’ όλη τη γεωγραφία της χώρας. Και μάλιστα ουκ ολίγες φορές και φίλοι απ’ την Ελλάδα να προσκόμιζαν την αγάπη και την βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.

Κυρίως για τους ιερείς που χειροτόνησε και συντηρεί, για δεκάδες κι εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, γυναίκες και ηλικιωμένους που καθημερινά βιώνουν την πίστη αλλά απολαμβάνουν και της ευεργεσίας του πλούσιο κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, είναι ευκαιρία ευχών και προσευχών.

Κι σήμερα πάντως αν και όχι όλοι μαζί και εκ του σύνεγγυς σε διάφορες ενορίες και κυρίως στις έδρες των επισκόπων τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ώστε και πάλι να τιμηθούν οι άγιοι της ημέρας και συμπροσευχηθούν οι πιστοί για τη μεσιτεία τους για τον Αρχιεπίσκοπο μας Αναστάσιο.

Διότι η Εκκλησία και ο τόπος μας τον χρειάζονται ακόμη για πολλά χρόνια. Την παρουσία του, τον σπάνιο θεολογικό του λόγο και την χωρίς φειδώ προσφορά του για την πρόοδο του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αντί άλλων λόγων την ημέρα αναλύει και επισημαίνει τα λόγια που ο Απόστολος των Εθνών, γράφει στον μαθητή του Τιμόθεο: … διότι ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως και αγάπης και σωφρονισμού ((1:7) …αλλά κακοπάθησε κι εσύ δια το ευαγγέλιον με την δύναμιν του Θεού (1:9)…

Πλείστα όσα παραδείγματα υπάρχουν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κατά μίμηση του Αγίου Αναστασίου του Πέρση καθημερινά εφάρμοσε τις προτροπές αυτές του Αποστόλου Παύλου. Με πνεύμα δύναμης σπάνιας, με πολύ αγάπη και με σοφία κακοπαθεί τόσα χρόνια στα δύσκολα περιβάλλοντα για το μήνυμα του Ευαγγελίου. Ας δώσει ο Θεός και άλλα πολλά χρόνια και υγεία στον Αρχιεπίσκοπο!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon