Κατεστράφη το αρδευτικό στο Βούρκο

Δημοσιεύθηκε: 26/01/2021 14:40 Τελευταία Ενημέρωση: 27/01/2021 19:23 Από: Tachydromos

Το μεγάλης σημασίας για την τοπική αγροτική οικονομία στο Δήμο Φοινικιού αρδευτικό έργο, γνωστό ως το κανάλι «Θωμάς Φιλλιπαίος» υπέστη ζημιές λόγω της κακοκαιρίας που το καθιστούν πλέον άχρηστο. Συγκεκριμένα στο τμήμα που με τη μορφή ανοιχτού αγωγού – αερογέφυρα, στη στάθμη του Μπραϊλάτι, περνούσε στην απέναντι όχθη της παλιάς κοίτης της Μπίστριτσας, υποχώρησαν οι στύλοι βάσης στο μέσο τμήμα της αερογέφυρας.

Δεν αποκλείεται η ζημιά να επήλθε λόγω της πλημμελούς διαχείρισης των υδάτινων ροών του ποταμού Μπίστριτσα από πλευράς της τουρκικής εταιρίας Κυρύμ που εδώ και περίπου 7 χρόνια έχει κατοχυρώσει δικαιώματα χρήσης – αντιπαροχής των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής επί του συγκεκριμένου ποταμού. Τόσο ο έλεγχος των ροών απ’ το πρώτο έργο στο χωριό Μπίστριτσα κι παροχέτευση προς την παλιά κοίτη του ποταμού περισσευμάτων όσο και οι ποσότητες που άσκοπα διοχετεύονταν στον αρδευτικό αγωγό τη χειμερινή περίοδο αποτελούν κατά τους ειδικούς τους βασικές αιτίες της καταστροφής. Πριν από δύο χρόνια εξ άλλου στα πλαίσια πολιτικών της τουρκικής εταιρίας να επεκτείνει αρμοδιότητες επί της χρήσης των υδάτινων πόρων του Μπίστριτσα, πέραν των αυτών τους συμβασιοποιημένων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είχε οδηγήσει σε ποινική δίωξη με πρωτοβουλία της αγρότες και τεχνίτες της περιοχής που θέλησαν να αυξήσουν τα νερά για πότισμα καλλιεργειών τους.

Το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60 στα πλαίσια γενικότερων παρεμβάσεων τόσο για την εκμετάλλευση σε ηλεκτροπαραγωγή του ποταμού Μπίστριτσα όσο και για την βελτίωση της μεγάλης πεδιάδας του Βούρκου. Απ’ το έργο «Θωμάς Φιλλιπαίος» αρδεύονται πλέον των 16000 στρεμμάτων ιδιαίτερα εύφορης γης. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του έργου με ελληνική χρηματοδότηση προς υποστήριξη της αναζωογόνησης της γεωργικής οικονομίας της περιοχής.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon