Επιθετική ανάρτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: 28/01/2021 15:27 Τελευταία Ενημέρωση: 28/01/2021 15:27 Από: Tachydromos

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα εδώ και μήνες έχει απολέσει την επιβεβλημένη απ’ τις συνταγματικές προβλέψεις ουδετερότητα. Βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση ενώ ουκ ολίγες φορές παρεκτρέπεται σε προσωπική βεντέτα με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Η αντίθεση του δεν αφορά σε νομικές τυπικότητες όπως η επικύρωση – στην ουσία απόρριψη – νόμων ή άλλων κατά την αρμοδιότητα του κυβερνητικών αποφάσεων. Εάν τα πράγματα σταματούσαν εκεί θα μπορούσε να θεωρηθεί προσωπική επιλογή στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του πρώτου πολίτη της χώρας.

Το συλλαλητήριο εξ άλλου που κάλεσε στις αρχές του περυσινού Μαρτίου, τυπικά για την προάσπιση της Συνταγματικής τάξης – ουσιαστικά όμως για να δείξει τη δύναμη του έναντι του Ράμα, δεν είχε συνέχεια όχι λόγω έλλειψης βούλησης, αλλά επειδή προέκυψαν τα απαγορευτικά με την Πανδημία του κορονοϊού.

Εξ άλλου η αιχμηρή ρητορική συνεχίζεται αμείωτη και αυξάνει την ένταση όσο πλησιάζει ο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Έχει πάψει εδώ και μήνες να είναι απλά απαίτηση για εξισορροπημένο έλεγχο του κράτους- κατανομή δηλαδή διορισμών σε θεσμούς και θέσεις κλειδί όπως τα υπό συγκρότηση δικαστικά σώματα του Συνταγματικού ή Ανώτερου Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος στην ουσία μετέχει στον πολιτικό αγώνα κατά της Κυβέρνησης. Σήμερα μάλιστα ξεκίνησε την ημέρα με ανάρτηση στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ωστόσο συνδέονται με τις επίσημες σελίδες της Προεδρίας της Δημοκρατίας με το σημείωμα – έκκληση:

«Οι εκλογές έπρεπε να είχαν διεξαχθεί εδώ και καιρό.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ 25 ΑΠΡΙΛΗ»

Για να ακολουθήσει μια δεύτερη το μεσημέρι: «25 ΑΠΡΙΛΗ – Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon