Δήλωση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Michael Gahler για τον αντιευρωπαϊσμό του Έντι Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 29/01/2021 15:29 Τελευταία Ενημέρωση: 01/02/2021 09:32 Από: Tachydromos

Σε πολύ σκληρούς τόνους απευθύνεται ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μίκαελ Γκάχλερ, προς την Κυβέρνηση της Αλβανίας και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Η σημερινή Δήλωση του κ. Γκάχλερ, έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία καθώς ο Γερμανός πολιτικός κατέχει τη θέση του Συντονιστή Εξωτερικής Πολιτικής και Διεύρυνσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΕ δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένη απ’ την αντιευρωπαϊκή ρητορική αλλά και τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης των Τιράνων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στη Δήλωση του αυτή ο έμπειρος και ενημερωμένος σε ανάλογα θέματα Γερμανός Ευρωβουλευτής κατηγορεί ευθέως και με πολύ έντονο τρόπο την κ. Ράμα για αλλαγή ατζέντας. Αν και όχι επί λέξει ο κ. Γκάχλερ εκφράζει την αντίθεση του ειδικά σε ότι αφορά στην σχέση που επιλέγει να αναπτύξει με την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ρετσέπ Ταϊπ Ερντοάν, ο κ. Ράμα, σχέση η οποία έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την προσέγγιση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων απ’ τις Βρυξέλλες.

Επί το πλείστον στηλιτεύει την Κυβέρνηση των Τιράνων για σκόπιμη αναβλητικότητα σε ότι αφορά την υλοποίηση των όρων – προϋποθέσεις που απ’ τη μια θα βελτιώσουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα και απ’ την άλλη θα ανοίξουν την προοπτική σύγκλισης της πρώτης διακυβερνητικής διαπραγματευτικής διάσκεψης ΕΕ – Αλβανίας. Σε ότι αφορά τα φαινόμενα που εμποδίζουν την παραπέρα πορεία της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρει την διαφθορά στην πολιτική, στο δικαστικό σώμα, την εξαγορά ψήφων κι εκλογική νοθεία, την έλλειψη ελευθερίας στα ΜΜΕ κ.α. συναφή.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ειδικά τελευταία μαζί και με υπουργούς του έχει εντείνει την προπαγάνδα ότι δήθεν η ΕΕ αθετεί υποσχέσεις προς την Αλβανία λόγω μουσουλμανικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της προσπαθώντας να καλύψει τις δικές του σκοπιμότητες και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Το πλήρες κείμενο της Δήλωσης του κ. Michael Gahler, όπως δημοσιεύεται στα αλβανικά ΜΜΕ έχεις ως εξής:

«Όταν γίνεται λόγος για τις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης, οι φίλοι μιας εξευρωπαϊσμένης Αλβανίας δεν θα πρέπει να παροξύνονται πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα απ’ αυτούς που έχουν υποχρέωση να τις εκπληρώσουν!

Δηλαδή απ’ την Κυβέρνηση!

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι γνωστά, οι συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας επίσης γνωστές, το κείμενο και το πνεύμα της Συμφωνίας της 5η Ιουνίου είναι δημοσίως γνωστό! Τούτο μάλιστα έχει παραβιαστεί, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει πολύ πρόοδος στην εκπλήρωση πολλών όρων.

  • ο Νόμος για τα μέσα ενημέρωσης δεν έχει βελτιωθεί,

  • αξιωματούχοι που έχουν αναμειχθεί σε εκλογικές νοθείες αποφεύγουν την ποινική δίωξη

  • επί το πλείστον αξιωματούχοι του κράτους και πρώην λειτουργοί της δικαιοσύνης που είναι αναμεμειγμένοι σε διαφθορά έχουν γλυτώσει την ποινική δίωξη

  • το ξέπλυμα χρήματος παραμένει ανησυχία που ακόμη δεν εξετάζεται, και μάλιστα με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο

  • η συνταγματικότητα των τοπικών εκλογών 2019 ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί

  • η συγκρότηση των νέων θεσμών της δικαιοσύνης προχωρά με πολύ χαμηλούς ρυθμούς

Η Κυβέρνηση στα Τίρανα δεν πρέπει να προκαλεί τους φίλους της εξευρωπαϊσμένης Αλβανίας, έστω αρνούμενη τούτους τους όρους ή προσβάλλοντας την ΕΕ για τη βοήθεια της ή συνάπτοντας συμφωνίες με τρίτες πλευρές κατά παραβίαση του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.

Οι υποθέσεις αυτές που έχω εγείρει σε ευρωπαϊκά φόρα και θα συνεχίσω να θέτω, χάριν τούτο της αξιοπιστίας της χώρας και της επίσπευσης της πορείας ενταξιακών διαδικασιών».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon