Νεοθωμανικό προσκύνημα στην Αλβανία του Προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας

Δημοσιεύθηκε: 01/02/2021 09:32 Τελευταία Ενημέρωση: 02/02/2021 14:35 Από: Tachydromos

Στο τέλος της εβδομάδας ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (ΤΒΜΜ), Mustafa Sentop, επισκέπτεται την Αλβανία. Τα τουρκικά δίκτυα προπαγάνδας ενημερώνουν ήδη για το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Σύμφωνα μ’ αυτό την Πέμπτη θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογο του Πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας Γκραμός Ρούτσι, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι μετά την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Αλβανία το 2019, η σύνθεση, η λειτουργία και ο ρόλος του σώματος έχει πολλές ομοιότητες με τη Βουλή της Τουρκίας. Αποτελούν αμφότερα προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας και στην ουσία ομοιώματα κοινοβουλευτισμού.

Ο βαθύτερος συμβολισμός ωστόσο αφορά την Παρασκευή, 5 Φλεβάρη όπου η πολυμελής αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της θα μεταβούν στο Βορρά, στη Σκόδρα ώστε να μετέχουν την προσευχής στο Μεγάλο Τζαμί της πόλης αυτής. Η Σκόδρα αποτελεί λίκνο των Καθολικών της Αλβανίας. Μετά την προσευχή θα επισκεφθεί και καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του τελευταίου Οθωμανού κρατούντα της πόλης, το Χασάν Ριζά Πασά. Πρόκειται για Τούρκο στρατιωτικό διοικητή της Σκόδρας που προέβαλε αντίσταση στα στρατεύματα των Σέρβων και Μαυροβουνίων που αγωνίζονταν στα πλαίσια της Βαλκανικής Συμμαχίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνέχισε μάλιστα τις εχθροπραξίες και μετά την σχετική συνθηκολόγηση των Οθωμανών. Έπεσε μάλιστα μαχόμενος στην Σκόδρα. Στα πλαίσια του νέου δόγματος των Αλβανών αναθεωρήθηκε η στάση απέναντι τους ως Τούρκο κατακτητή και το 1996 τιμήθηκε απ’ τον τότε Πρόεδρο της Αλβανίας ενώ το 2007 ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπές μνημείο.

Θα επισκεφθεί επίσης το Μεντρεσέ της πόλης που χρηματοδοτεί η Τουρκία καθώς επίσης το «Πολιτιστικό» Ίδρυμα Yunus Emre.

Οι συμβολισμοί παραπέμπουν προφανώς στην περίοδο της Οθωμανικής περιόδου όπου η Σκόδρα αποτελούσε προχωρημένο φυλάκιο των Τούρκων στην Αδριατική και την Ευρώπη.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon