Βουλγάρα Υπουργός Εξωτερικών: Και οι Αλβανοί υπήρξαν φασίστες

Δημοσιεύθηκε: 05/02/2021 13:41 Τελευταία Ενημέρωση: 07/02/2021 14:39 Από: Tachydromos

Σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κα. Αικατερίνη Ζαχαρίεβα, αναλύοντας τις διαφορές της χώρας με την Βόρεια Μακεδονία, που έχουν οδηγήσει σε αρνητική στάση και απειλή με βουλγαρικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της δεύτερης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα των σχολικών εγχειριδίων.

Συγκεκριμένα η Βουλγάρα αξιωματούχος επεσήμανε ότι στα σχολικά βιβλία της ιστορίας στα Σκόπια περιγράφουν τη χώρα της ως φασιστική δύναμη κατοχής, δεδομένου ότι είχαν συνεργαστεί ως γνωστό με τη Ναζιστική Γερμανία και υπήρξαν σύμμαχος της στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με την κα. Ζαχαρίεβα αυτό είναι λάθος να συντηρείται και συμβάλει στην καλλιέργεια καχυποψίας. Εξ άλλου είπε με τη φασιστική Ιταλία και αμφότερες στη συνέχεια με τη Γερμανία συνεργάστηκαν και συμμάχησαν και η Αλβανία, αλλά αυτές στα βιβλία του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος και τις επίσημες εκδοχές ιστορικών πηγών στη Βόρεια Μακεδονία δεν χαρακτηρίζονται φασιστικά έθνη.

Στη συνέντευξη ωστόσο υπήρξε θετική ως προς την Ευρωπαϊκή προοπτική Σκοπίων και Τιράνων, πλην είπε πρέπει κάποια θέματα να έχουν εκ των προτέρων ρυθμιστεί και επιλυθεί ώστε να είναι υγειές το έδαφος στην προοπτική.

Η εθνολογικού και γλωσσολογικού χαρακτήρα διαφορά των Βουλγάρων και Σλάβων της Βόρειας Μακεδονίας ωστόσο μεταφέρεται και επί αλβανικού εδάφους. Και ο λόγος όχι για την προαναφερθείσα – ιστορικά δίκαιη και ευσταθή- δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών. Αφορά σε σλαβικές μειονότητες που ζουν στο έδαφος της επικράτειας της Αλβανίας. Έτσι η Βουλγαρία σε επίπεδο Προέδρου Ράντεφ έχει διακηρύξει το ενδιαφέρον της για την επικείμενη διαδικασία απογραφής. Μειονότητες που μιλούν την Βουλγαρική διάλεκτο των Σλάβων των Σκοπίων αλλά και Βουλγαρόφωνοι εξισλαμισμένοι, διεκδικούνται από Σόφια και Σκόπια.

Εξ άλλου και η επισήμως απ’ τα χρόνια του κομουνιστικού καθεστώτος αναγνωρισμένη μειονότητα σλάβων- «μακεδονική»- στις Πρέσπες για τη Βουλγαρία δεν είναι παρά Βούλγαροι. Πολλοί απ’ αυτούς τους πολίτες εξ άλλου έχουν αποκτήσει Βουλγαρική ιθαγένεια πράγμα που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς τους δημιουργεί διευκολύνσεις στο χώρο της ΕΕ. Η Βουλγαρία αναμένει απ’ την Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών στην Αλβανία να αναδείξει μειονότητα της τάξης των 50 000 πολιτών.

Η Οργάνωση «Ίλιντεν» στα Τίρανα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζει αντίθεση για τους χειρισμούς των Βουλγάρων ώστε να προσεγγίσουν σλαβόφωνους πληθυσμούς στην Κορυτσά, το Πόγραδετς, τη Ντίμπρα αλλά και τα Τίρανα και Δυρράχιο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon