Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Διαφθορά ο λόγος μη απόδοσης των περιουσιών στις θρησκευτικές κοινότητες

Δημοσιεύθηκε: 09/02/2021 09:48 Τελευταία Ενημέρωση: 10/02/2021 18:12 Από: Tachydromos

Στα πλαίσια επίσκεψης εργασίας στην περιοχή της Κορυτσάς ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα, είχε συναντήσεις και με τον Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη καθώς και τον Μουφτή της πόλης.

Μετά τη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κορυτσάς ο κ. Μέτα δήλωσε ανήσυχος που η πολιτική τάξη και κυρίως η Κυβέρνηση καθυστερεί και αδιαφορεί σε ότι αφορά στην επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων που δημεύτηκαν κατά την περίοδο του αθεϊστικού διωγμού. Η δήλωση γίνεται με νόημα καθώς τέτοιες μέρες, αρχές του Φλεβάρη το 1967, μετά από σχετική ομιλία του Ενβέρ Χότζα σε Ολομέλεια της ΚΕ του Κομουνιστικού Κόμματος άρχισε ο οριστικός διωγμός της Εκκλησίας και άλλων θρησκευμάτων στη χώρα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία υπέστη απ’ τους διωγμούς τις μεγαλύτερες απώλειες σε ότι αφορά στους ναούς που κατεδαφίστηκαν, τα μοναστήρια που καταστράφηκαν, εικόνες, κειμήλια, αρχεία και κυρίως ακίνητη περιουσία που κατείχαν οι μονές σε αγροτική γης, δάση και βοσκοτόπια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και στο παρελθόν επανέλαβε έκκληση όπως ληφθούν τολμηρά μέτρα και υπάρξει ειλικρινή προσέγγιση για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων ως δείγμα ελάχιστης συγνώμης της πολιτείας για τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκλήθηκαν στις θρησκευτικές κοινότητες, ειδικά με την εκτέλεση ή πολυετή φυλάκιση κληρικών κ.α.

Ενώ ο Πρόεδρος και στο παρελθόν είχε εκφράσει δημοσίως κριτική στάση σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, απ’ την Κορυτσά κατήγγειλε κίνητρα που αφορούν σε διαφθορά και κατάχρηση που παρεμποδίζουν ακόμη την διαδικασία. Προφανώς έχει το λόγο για την καταπάτηση με κρατική συνδρομή οικοπέδων αξίας που ανήκουν σε ναούς μέσα σε πόλεις αλλά και τα σημαντικά παραλιακά τεμάχια που ιστορικά κατείχαν τα μοναστήρια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε άλλη μια φορά τους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας που συμβάλουν με ιδιαίτερη σοφία στη διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά ταυτόχρονα εργάζονται για την καλλιέργεια της νέας γενιάς και την καταπολέμηση της φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon