Η ΕΕ παρακολουθεί τα του αεροδρομίου Αυλώνας

Δημοσιεύθηκε: 18/02/2021 11:50 Τελευταία Ενημέρωση: 18/02/2021 17:01 Από: Tachydromos

Οι κινητοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που ανησυχούν για τις συνέπειες στον Φυσικό Δρυμό της (Ν)Άρτας – Καραβαστα (Καραβοστάσιον), κι εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους για την κατασκευή του Αεροδρομίου της Αυλώνας που προωθεί η Κυβέρνηση, παρουσιάζει χθεσινό εκτεταμένο ρεπορτάζ της Ντόϊτσε Βέλε (DW), στην αλβανική εκπομπή.

Επιστήμονες απ’ την Αλβανία, την Αυστρία και τη Γερμανία, που μετέχουν ταυτόχρονα στη μελέτη των επιβαρύνσεων απ’ τα προγράμματα για κατασκευή φραγμάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αώο, τοποθετούνται και σε ότι αφορά τις συνέπειες στην πανίδα της περιοχής, εφόσον το Αεροδρόμιο κατασκευαστεί στις εκβολές του Αώου, στην τοποθεσία Ακερνί (Ακρινή), όπως προβλέπουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Εκείνο όμως που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις και χειρισμοί τους έχουν κατορθώσει να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της Επιτροπής της ΕΕ. Με βάση τις δεσμευτικές υποχρεώσεις που η Αλβανία έχει απ’ την Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ, απαιτείται σεβασμός στην ευρωπαϊκή πρακτική σε ότι αφορά το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στα Τίρανα απαντάει στην DW, ότι η Επιτροπή είναι ανήσυχη που πολλές νομοθετικές πράξεις της Αλβανικής κυβέρνησης έρχονται κατά παραβίαση του Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο Νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων, όπου σχεδιασμοί για εγκαταστάσεις μαζικού τουρισμού, υποδομές και βιομηχανικές επενδύσεις, επιφέρουν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που δεν διασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Εξ άλλου το ίδιο επισημαίνουν και οι οργανώσεις που αντιτίθενται στην κατασκευή στη συγκεκριμένη περιοχή της (Ν)Άρτας του Αεροδρομίου Αυλώνας. Πέραν των ζημιών που θα προκαλέσει στους πληθυσμούς ενδημικών και αποδημητικών πτηνών προφανώς θα μειώσει και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης για τους κατοίκους της περιοχής.

Τέλος η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα επισημαίνει ότι για την συγκεκριμένη όπως και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια δημόσιας διαβούλευσης. Παραβιάσεις των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για την Προστασία του Περιβάλλοντος απασχολούν τις ετήσιες εκθέσεις της Κομισιόν για την Αλβανία και αποτελούν θέμα στο θεσμικό διάλογο με την Κυβέρνηση της.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon