Εισαγωγή της Τουρκικής στη δημόσια παιδεία: ουσιαστικότερος εκτουρκισμός της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 04/03/2021 10:25 Τελευταία Ενημέρωση: 05/03/2021 10:59 Από: Tachydromos

Δια της Αποφάσεως υπ.αρ. 107/24.2.2021, από τη 2α Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η «Διμερή Εκπαιδευτική Συμφωνία Τουρκίας - Αλβανίας» που συμβασιοποιήθηκε στην Τουρκία, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 6 Ιανουαρίου στην Άγκυρα, απ’ την Υπουργό Παιδείας της Αλβανίας Evis Koushi (Εβίς Κούσι) και του Τούρκου ομόλογο της Ziya Selçuk (Ζιϊά Σελτσούκ).

Ουσιαστικό συστατικό αυτής της Συμφωνίας είναι η υποχρέωση πλέον της Αλβανίας όπως εισαγάγει την Τουρκική γλώσσα σε όλο τον κύκλο της δημόσιας παιδείας είτε αυτό αφορά τα γυμνάσια ( υποχρεωτική) είτε τα Λύκεια της χώρας. Στο Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας συγκροτείται ειδικό γραφείο όπως εκτιμήσει τις ανάγκες και συντάξει τα σχετικά προγράμματα σε συνεργασία με τούρκους ειδικούς για τη διδασκαλία της Τουρκικής, στοιχεία της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης της Τουρκίας.

Επί το πλείστον δε η Τουρκική γλώσσα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις κατ επιλογή εξετάσεις του Λυκείου και μέσω των ποσοστών φοιτητών που προβλέπει στη συνέχεια η Συμφωνία όπως φοιτήσουν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας, θα καταστεί ελκυστική. Προφανώς εξασφαλίζοντας αριθμό μαθητών που θα επιλέξουν την διδασκαλία της Τουρκικής, η Άγκυρα διασφαλίζει τον βασικό της στόχο που είναι να διασπείρει στην Αλβανία καθηγητές με πολλαπλή αποστολή, όπως εννοείται.

Η εν λόγω Συμφωνία όπως επικυρώνεται δια της Κυβερνητικής Απόφασης έχει πενταετή ισχύ και ανανεώνεται ανά τριετία κοινή βούληση των δύο κρατών.

Συμπεριλαμβάνοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα του δημοσίου στοιχεία του τουρκικού πολιτισμού εξυπακούεται ότι θα προχωράει ταυτόχρονα η διάδοση του Ισλάμ δεδομένου ότι υπό τη φιλοσοφία Ερντογάν, αυτό είναι κομμάτι της τουρκικής κουλτούρας. Παράλληλα θα εμπεδωθεί στην αλβανική κοινωνία και δη τη νέα γενιά η αντίληψη περί της περιόδου της Οθωμανικής κατοχής της Βαλκανικής όπως οι νέο-Οθωμανοί ιστορικοί την συγγράφουν και προαγάγουν.

Δια της Συμφωνίας η Τούρκικη γλώσσα καθίσταται στην κατηγορία των επισήμων γλωσσών στην Αλβανία και κατά συνέπεια δύναται χρησιμοποιείται μαζί με την Αγγλική την οποία επιβάλει η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ σε δημόσια έγγραφα και στην επίσημη επικοινωνία των υπηρεσιών του κράτους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon