Ψυχοσάββατο στα Στενά της Κλεισούρας

Δημοσιεύθηκε: 08/03/2021 11:43 Τελευταία Ενημέρωση: 08/03/2021 15:22 Από: Tachydromos

Μνημόσυνα για τους αδελφούς και τους προγόνους μας που έφυγαν για τη Βασιλεία των Ουρανών καλεί η Εκκλησία μας να τελούμε το Σάββατο προ της Απόκρεω. Απόδειξη ότι η ζωή δεν τελειώνει στα επίγεια.

Και αν αυτό ισχύει για όλους άλλο τόσο για όσους έδωσαν τη ζωή τους χωρίς δισταγμούς και επίγεια διλλήματα για την Πατρίδα, για την Ελευθερία.

Μεταξύ αυτών πρωτεύουσα η θέση των Πεσόντων μας Στρατιωτικών στο Μέτωπο κατά του Ιταλικού φασισμού το χειμώνα 1940 και την άνοιξη 1941. Οι καταστάσεις που δημιουργεί η Πανδημία δυσκολεύει επί μακρό το να έρθουν κοντά στα σημεία όπου έπεσαν ή αναπαύονται πλέον αξιοπρεπώς και κατά το δικό μας εθιμικό, συγγενείς και άλλοι αδελφοί απ’ την Ελλάδα. Διότι πλέον με τα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια αναπαύονται αλλά αναπαυόμαστε και συνολικά το πανελλήνιο διότι πρόκειται για υποχρέωση που εκκρεμούσε…

Δεν υπήρξαν όμως ούτε κι αυτό το Ψυχοσάββατο, ούτε και φέτος, όπως πάντα, ξεχασμένοι. Η αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου μεριμνούσε πάντα να τους μνημονεύει εν ονόματι όλων των συγγενών, των μητέρων τους που τα χάρισαν στην Πατρίδα κι έφυγαν αναμένοντας τα, τις γυναίκες που χήρεψαν και τα παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς να γνωρίσουν τον πατέρα που είχε γίνει δώρο αθάνατο στην Πατρίδα.

Και φέτος λοιπόν φρόντισε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος και έστειλε παρά τις δυσκολίες ιερείς και τέλεσαν τα οφειλόμενα στη Μνήμη τους, Μνημόσυνα. Παντού έχει την ανάλογη συγκίνηση το Ψυχοσάββατο αλλά εκεί στους Βουλιαράτες και στα Στενά της Κλεισούρας περισσότερο από αλλού.

Εκεί αναπαύονται όχι συγγενείς του καθενός μας αλλά όλων μας συγγενείς. Οι Ήρωες του Έθνους. Και το Τρισάγιο είναι για όσους έχουν χάρη της προσπάθειας που εξελίσσεται για τον εντοπισμό και τη συλλογή των οστών τους, έχουν ένα τάφο, αλλά και για όσους γύρω – γύρω. στα βουνά και τις πλαγιές περιμένουν ακόμη. Οι ψυχές εξ άλλου είναι στον Ουράνιο Πατέρα.

Η αναζήτηση και ο κανονικός ενταφιασμός αφορά εμάς. Όχι εκείνους. Εκείνοι είναι δικαιωμένοι χάρη της υπέρτατης θυσίας τους. Εμείς έχουμε χρέος και έναντι της ιστορίας οφείλουμε να δικαιωθούμε…

Λίγες φωτογραφίες απ’ τα Στενά της Κλεισούρας για να μην ξεχνάμε λόγω απομόνωσης απ’ την έκτακτη κατάσταση.

Αιωνία τους η Μνήμη!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon