Στην Άγκυρα ο ΥπΑμ της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 11/03/2021 10:26 Τελευταία Ενημέρωση: 12/03/2021 07:22 Από: Tachydromos

lΕπίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί ο Υπουργός Αμύνης της Αλβανίας κ. Νικόλαος Πελέσι. Χθες έγινε δεκτός απ’ τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ. Μετά την κατ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών ακολούθησε διευρυμένη συνεργασία των δύο αντιπροσωπειών.

Παρόλο που στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αμύνης της Αλβανίας δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση από τα αλβανόφωνα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια και τα αλβανικά κυκλοφορεί η είδηση και το περιεχόμενο της συνάντησης. Υφίστανται και διαφορές ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν.

Σύμφωνα με την αλβανόφωνη εκδοχή του επίσημου τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων anadolu agency και το δελτίο του τηλεοπτικού κρατικού trt, η συνάντηση αφορούσε στον προγραμματισμό παραπέρα συνεργασίας στο στρατιωτικό και αμυντικό τομέα προς υλοποίηση της σχετικής Συμφωνίας που κυρώθηκε απ’ την Αλβανία τον περασμένο Νοέμβριο. Επί το πλείστον δε όπως εμπλουτίστηκε κατά την επίσκεψη τον Γενάρη στην Άγκυρα του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα. Συζήτησαν επίσης τη διμερή συνεργασία σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Τούρκος ΥπΑμ κ. Ακάρ για άλλη μια φορά ενημέρωσε και απαίτησε την στενότερη συνεργασία των αλβανικών αρχών στην καταδίωξη του δικτύου της Οργάνωσης FETO του Ιμάμι Φετουλάχ Γκυλέν, την οποία κατηγορώντας τη ως υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική.

Τα αλβανικά ΜΜε ωστόσο αναφέρουν την σχετική έκφραση ευγνωμοσύνης από πλευράς του Πελέσι για τη συνδρομή της Τουρκίας στον εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων. Έμφαση ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάρτισης του στρατιωτικού προσωπικού και την συγκρότηση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών.

Για το άμεσο μέλλον οι δύο επίσημοι αναφέρθηκαν στην συνέχεια της προμήθειας στρατιωτικού και εν γένει πολεμικού υλικού και υποδομής απ’ την Τουρκία στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ μελετούν και τη δυνατότητα η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας να ιδρύσει επιχειρήσεις στην Αλβανία μεικτού χαρακτήρα.

Λεπτομερείς πτυχές του περιεχομένου των συνομιλιών όπως και το σύνολο της Αμυντικής Συμφωνίας Τουρκίας – Αλβανίας δεν γίνονται γνωστές.

Ωστόσο στα αλβανικά ΜΜΕ κυκλοφορεί η είδηση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταϊπ Ερντοάν πρόκειται προεκλογικά να επισκεφθεί την Αλβανία και δια των εγκαινίων ενός λυόμενου κτιρίου που θα λειτουργήσει ως νοσοκομείο στο Φίερι καθώς και του μεγάλου Τεμένους στα Τίρανα, στηρίξει τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα στις εκλογές.

Η πελατειακή εταιρία του Ερντοάν που οικοδομεί το νοσοκομειακό παράπηγμα του Φίερι ωστόσο είναι κατά το ίμηση μέτοχος σε κοινοπραξία που επελέγη απ’ την κυβέρνηση Ράμα για την αντιπαροχή κατασκευής κι εκμετάλλευσης του Αεροδρομίου της Αυλώνας. Η κοινοπραξία αυτή με άλλο εταίρο τον κοσοβάρο πολιτικό Μπεχτσέτ Πατσόλι, έχει επίσης συνάψει μνημόνιο με την Αλβανική κυβέρνηση για πρόγραμμα επενδύσεων τουριστικής αξιοποίησης των παραλίων του Ιονίου και του Κόλπου της Αυλώνας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon