Στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας

Δημοσιεύθηκε: 25/03/2021 15:14 Τελευταία Ενημέρωση: 26/03/2021 13:07 Από: Tachydromos

Η αναφορά για την προσφορά και τη συμβολή του Ελληνισμού απ’ τα μέρη που σήμερα προσδιορίζονται ως Βόρεια Ήπειρο, στην Επανάσταση του 1821 δεν είναι επαρκώς προβεβλημένη.

Και έχει πολλαπλή σημασία η καλή μελέτη αυτής καθώς έχει να επιδείξει όχι απλά ηρωισμό, δίψα για ελευθερία, πολεμική τέχνη και την ταύτιση των εδώ Ελλήνων με τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Θα επιφέρει στο φως κυρίως κάτι που με τα σημερινά δεδομένα, τις συνέπειας των προπαγάνδων και κυρίως τη βίαιη καταστολή του Ελληνισμού απ’ την ίδρυση αλβανικού εθνικού κράτους, θέλει ειδική ανάταση να γίνει αντιληπτό. Πρόκειται ακριβώς για την ταύτιση με τον Ελληνισμό πληθυσμών και ανδρών επιφανών που μιλούσαν και το Αλβανικό γλωσσικό ιδίωμα. Εάν θέλει κανείς να μην ξενίζει ο όρος Αλβανόφωνος Ελληνισμός δεν έχει παρά να ψάξει περισσότερο την πιο όμορφη εθνική εξέλιξη στη σύγχρονη ιστορία μας…

Έχει γίνει σπουδαία δουλειά με την συστηματοποίηση και την έκδοση των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Στην διαδικτυακή πύλη paligenesia.parliament.gr θα βρει όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία σε ψηφιακή μορφή πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου των πρώτων χρόνων του ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Αποδεικνύουν εκτός των άλλων ότι δεν ήταν η Επανάσταση μια τυχαία περιπέτεια αλλά έκφραση της βαθιάς επιθυμίας του Ελληνισμού να απαλλαχτεί απ’ τη βαριά σκλαβιά του Ισλάμ, να ζήσει ελεύθερος, αλλά και σε ένα κράτος ευνομούμενο. Υπήρχε εθνικό σχέδιο.

Εμείς το είδαμε και από μια άλλη σκοπιά. Μεταξύ των πράξεων αποκατάστασης και απονομής βαθμών στο στράτευμα ως αναγνώριση για την προσφορά, για την ανδρεία κατά τις πολεμικές μάχες με τους Οθωμανούς, υπάρχουν και πολλές που αναφέρονται σε αγωνιστές απ’ τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Ο τότε Επίσκοπος Ευρίπου, Γρηγόριος ο Αργυροκαστρίτης εξ άλλου, είναι γνωστό ότι είχε καλέσει πολεμιστές απ’ τα μέρη απ’ όπου κατάγονταν για να επανδρώσουν μονάδες των επαναστατημένων στην Χαλκίδα και την Στερεά Ελλάδα. Πολεμιστές με σπάνια τέχνη και κυρίως ανδρείοι έτυχαν στη συνέχεια και της επισήμου της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος δια πράξεων του Βουλευτικού και του Εκτελεστικού Σώματος.

Τόσα ονόματα συναντά κανείς και εκ των επωνύμων τιμούν την ιδιαίτερη τους πατρίδα. Αργυροκαστρίτης ( προφανώς όχι μόνο απ’ την πόλη αλλά την ευρύτερη περιοχή κυρίως τη Λητζουριά και τα Λάμποβα), Χορμοβίτης, Χειμαραίος κ.α.

Σε λίγες μόνο σελίδες βρήκαμε σε πράξεις για απονομή βαθμών ή αναβάθμιση σε ανώτερους: Βασίλειος Χορμόβας, Κώτζιος Αργυροκαστρίτης, Αθανάσιος Χορμόβας, Πόλιος Χορμόβας, Γεωργούσης Αργυροκαστρίτης, Κολιός Αργυροκαστρίτης, Ευάγγελος Αργυροκαστρίτης, Αναστάσιος Αργυροκαστρίτης, Αλέξιος Χειμαρραίος, Στέργιος Κολόννας, Νούρο Κολόννας, Κόλιας Βουνιώτης, Κυρίτζης Αργυροκαστρίτης, Ζήσιμος Χορμοβίτης κ.α.

Χορμοβίτες που μόλις μικρός διάστημα πριν είχαν υποστεί την σφαγή και καταστροφή της λαμπρής πολίχνης τους απ’ τη βία των Οθωμανών του Αλή Πασά είχαν πολλούς λόγους να θέλουν την εκδίκηση. Αλλά και οι Λεκλιώτες, οι Λαμποβίτες, πατριώτες του Βάγια και των Ζαπαίων… Και οι Χιμαριώτες που εξ άλλου δια θαλάσσης δεν είχαν ποτές χάσει την επαφή και την επικοινωνία με τα μέρη όπου ζυμώθηκε η Επανάσταση και ήρθε πρώτα η Ελευθερία. Είχαν κι αυτοί με την σφαγή του Λουκόβου και του Αη Βασίλη που περιγράφει ο Πουκεβίλ λόγους να θέλουν να πάρουν το αίμα πίσω.

Η Επανάσταση είχε ηλεκτρίσει τον Ελληνισμό από άκρη σε άκρη. Όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις και τα κέντρα της εποχής αλλά παντού όπου η Εκκλησία είχε κρατήσει αναμμένη τη λαμπάδα της ελπίδας, την ανάμνηση της ελευθερίας και κυρίως την ετοιμότητα για θυσία στα ύψιστα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδας.

Δεν είχαν εξ άλλου περάσει πολλά χρόνια απ’ τη σπουδαία ιεραποστολική παρουσία στα μέρη αυτά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Είχε προπαρασκευάσει τους Ηπειρώτες Έλληνες, ελληνόφωνες και αλβανόφωνες και βλαχόφωνες, με το κήρυγμα της ελπίδας και της Ανάστασης, με τα σχολεία και τον διαφωτισμό γι αυτή τη συμμετοχή στο κάλεσμα του ξεσηκωμού για Ελευθερία!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon