Από Covid-19 πέθανε ο πρώην Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο

Δημοσιεύθηκε: 29/03/2021 12:25 Τελευταία Ενημέρωση: 29/03/2021 12:25 Από: Tachydromos

Σήμερα πρωινές ώρες και κατόπιν εικοσαήμερης ταλαιπωρίας από προσβολή απ’ τον Κοροναϊό, υπέκυψε ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο.

Ο Φίνο υπήρξε Δήμαρχος Αργυροκάστρου την περίοδο 1992-1996 ενώ επελέγη με κοινή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, όπως αποκαλέστηκε, που δημιουργήθηκε για τη διαχείριση της πολιτικής κρίσης στα όρια της εμφύλιας ένοπλης σύρραξης το 1997.

Στη συνέχεια θήτευσε επίσης υπουργός των Σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Ιλίρ Μέτα και Φατός Νάνο, ενώ από το 1997 ήταν συνέχεια βουλευτής με πληθωρική μάλιστα πολιτική δραστηριότητα και παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος Αργυροκάστρου σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα ταραγμένη στην περιοχή των Βαλκανίων επέδειξε ισορροπημένη συμπεριφορά έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και την προστασία της μέσα σε ένα κλίμα που ενείχε πολλές προκλήσεις και κινδύνους για ρήξεις.

Η εμπειρία του αυτή στο Αργυρόκαστρο εξ άλλου αποτέλεσε οδηγό σε ότι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις κατά τη σύντομη περίοδο αλλά με ιδιαίτερη ένταση πολιτικών γεγονότων της θητείας του ως Πρωθυπουργός. Επισκέφθηκε εξ άλλου επισήμως της Αθήνα εξασφαλίζοντας ουσιαστική βοήθεια και στήριξη για τον έλεγχο της εσωτερικής κατάστασης, ζητήματα που αφορούσαν τη νοσηλεία εκατοντάδων τραυματιών από όπλα και πυρομαχικά, καθώς και επισιτιστική βοήθεια που ήταν απαραίτητη.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon