Φαταλισμός

Δημοσιεύθηκε: 02/04/2021 11:38 Τελευταία Ενημέρωση: 03/04/2021 10:49 Από: Tachydromos

Στις πολλές και σοβαρές αναλύσεις στα Ελληνικά ΜΜΕ και με ιδιαίτερα έγκυρες υπογραφές μάλιστα, όχι μόνο δημοσιογράφων αλλά και πρώην Πρεσβευτών αρμοδίων επί του θέματος, με αναφορά στην πρόσδεση στο άρμα της Τουρκίας της Αλβανίας. Πρόκειται για επιλογή στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα που την προσωπική του φιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο την έχει μετατρέψει σε στρατηγική προσέγγιση των δύο χωρών.

Το φάσμα των συμφωνιών που υπέγραψαν προσφάτως και υλοποιούν εντατική καθιστούν την Αλβανία συνθετικό της πλατφόρμας αναβίωσης της Οθωμανικής Τουρκίας και κατά συνέπεια την ωθούν στη λάθος επιλογή της διαρκούς σύγκρουσης με την Ελλάδα και σε πολιτικές καταπίεσης του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και της σημαντικής σε μεγέθη και ιστορική συμβολή Ορθοδόξου Κοινότητας.

Τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις όμως ενέχουν στην κατακλείδα μια περίεργη ηττοπάθεια και εν τέλει διαπιστώνουν αδιέξοδο.

Στην ουσία και δεδομένου ότι η Αλβανία διέρχεται προεκλογική περίοδο με τις εκλογές να διεξάγονται στις 25 Απρίλη τα Ελληνικά ΜΜΕ προεξοφλούν την επικράτηση του Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος και κατά συνέπεια συνέχιση της δρομολογημένης παράκαμψης ίσως και αθέτησης της Ευρωπαϊκής ατζέντας απ’ την Αλβανία προτιμώντας την Τουρκία ως καταφύγιο.

Εάν οι αναλύσεις αυτές γράφοντας σε ένα άλλο χρονικό σημείο και κυρίως σε μια άλλη χώρα – Ελβετία ή Βρετανία έστω – δεν θα άξιζε ούτε η αναφορά τούτη στο φαταλισμό που αποπνέουν.

Γράφονται όμως στην Ελλάδα που ως γνωστό έχει όπως τα πράγματα αποδεικνύουν μια ουσιαστική επιρροή στην Αλβανική κοινωνία.

Τόσο λόγω της πολιτικά δραστήριας Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, των ομοκεντρικά κινουμένων γύρω της φιλελλήνων αλλά κυρίως των πολλών χιλιάδων αλβανών πολιτών του ζουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Οι τελευταίοι λόγω κατάστασης φέτος δεν θα ταξιδέψουν όπως στο παρελθόν να μετέχουν της ψηφοφορίας. Δεν παύουν όμως να επηρεάζουν αναλόγως τους ανθρώπους τους στην Αλβανία.

Ο λόγος βέβαια δεν είναι για ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Αλβανίας άλλο τόσο στις εκλογικές διαδικασίες. Πλην όμως ανάμειξη και μάλιστα ουσιαστική είναι η επανάληψη στην εκτίμηση ότι ο Ράμα θα πάρει τις εκλογές και θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα χρόνια δύσκολα.

Θα μπορούσε κανείς να περιμένει την ετυμηγορία του Αλβανικού λαού. Και καθώς ο Ράμα έχει αποδείξει το ανθελληνικό του προφίλ να επηρεάσει την ετυμηγορία προς την κατεύθυνση της ήττας του στις εκλογές.

Σε χθεσινό άρθρο μάλιστα εν κατακλείδι έθετε ο αναλυτής το δίλλημα: ο Ράμα θα πάει πιο κοντά και στενά στον Ερντογάν ή θα αποκολληθεί απ’ αυτόν;

Υπάρχει όμως ισχυρό το άλλο ενδεχόμενο: ο Ράμα να αποχωριστεί της εξουσίας και η Αλβανία να ξαναβρεί τη δυναμική στις ενταξιακές διαδικασίες με την ΕΕ και να βάλει σε πιο ισορροπημένη βάση τη σχέση της με την Τουρκία. Χωρίς στοιχεία εξυπηρέτησης της ατζέντας της Άγκυρας στην περιοχή των Βαλκανίων…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon