Αλβανία: υπό καθεστώς αεροπορικού αποκλεισμού

Δημοσιεύθηκε: 08/04/2021 09:08 Τελευταία Ενημέρωση: 08/04/2021 11:41 Από: Tachydromos

Δεν πρόκειται για πολεμική κατάσταση όπου επιβάλλονται εκτός των άλλων και μέτρα εκτάκτου κατάστασης και αποκλεισμού των εναέριων χώρων κρατών ή περιοχών αυτών.

Απεργία των υπαλλήλων της Αρχής Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας – AlbControl, έχει προκαλέσει από χθες παράλυση του μοναδικού Διεθνούς Αερολιμένα της Αλβανίας, στο Ρίνας. Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε επικοινωνία με την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας προβάλλοντας τις απαιτήσεις τους για αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές αλλά και για τους όρους εργασίας. Η αποτυχία διαπραγματεύσεων οδήγησε το συνδικάτο τους σε ολική αποχή απ’ την θέση εργασίας.

Μεταξύ των πρώτων πτήσεων που δεν κατόρθωσε να προσγειωθεί στα Τίρανα, χθες μεσημεριανές ώρες ήταν αυτή απ’ την Αθήνα.

Ωστόσο η διακοπή εργασίας στους πύργους ελέγχου προκαλεί ανωμαλίες όχι μόνο στις πτήσεις αλλά και γενικά στις πτήσεις πάνω απ’ τον εναέριο χώρο της Αλβανίας.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ χθες το απόγευμα έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα καθώς επεσήμανε σε ανακοίνωση της ότι η απεργία των Αεροελεγκτών προκαλεί εμπλοκής στρατηγικής σημασίας καθώς απ’ το Αεροδρόμιο Τιράνων διεκπεραιώνονται μεταφορές προσωπικού και υλικού που αφορά στην μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ – Defender Europe 2021.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας περιοδεύει στα πλαίσια του προεκλογικού του προγράμματος σε περιοχές της Περιφέρειας Αργυροκάστρου και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των απεργών και του Συνδικάτου τους. Παρέβλεψε δε την προσφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μεσολαβήσει για διαπραγμάτευση με τους απεργούς υπαλλήλους.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, της αρμοδίας Υπουργού συμπεριλαμβανομένης κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρώην Πρωθυπουργό ότι βρίσκονται πίσω απ’ τους απεργούς.

Κατά τις νυκτερινές ώρες οι ειδικές της Αστυνομίας δυνάμεις εισέβαλαν σε χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι υπάλληλοι του AlbControl και προσήγαγαν πλέον των 30 μηχανικών. Εξ αυτών οι 9 κρατούνται και θα ασκηθεί εις βάρος τους δίωξη απ’ την Εισαγγελία Τιράνων που έχει ανοίξει σχετική διαδικασία. Ο Στρατός με εντολή του Υπουργού Αμύνης έχει παραλάβει ξημερώματα τον Πύργο Ελέγχου και άλλους σχετικούς χώρους στον Αερολιμένα Τιράνων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon