Ο Ράμα στο Αργυρόκαστρο δεν ήταν μόνος… είχε και Τούρκο Υπουργό

Δημοσιεύθηκε: 09/04/2021 09:26 Τελευταία Ενημέρωση: 11/04/2021 20:45 Από: Tachydromos

Στο Αργυρόκαστρο χθες και σήμερα σε περιοχές των Αγίων Σαράντα περιοδεύει ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Δεν είναι μόνος του στην περιοδεία αυτή.

Ο φίλος και πάτρωνας του Τούρκος Πρόεδρος, Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν έχει φροντίσει να του έχει καλή παρέα.

Συγκεκριμένα χθες στο Αργυρόκαστρο βρέθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Ερσόϋ.

Συνοδεύονταν απ’ την Υπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας κα. Έλβα Μαργαρίτη και Περιβάλλοντος και Τουρισμού κ. Μπλέντι Κλόσι.

Συναντήθηκε στο υπόγειο του ιστορικού τεμένους (αναστηλώθηκε προσφάτως απ’ την διαβόητη ΤΙΚΑ) στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα προς ολοκλήρωση συμφωνιών που είχαν συζητηθεί στην Άγκυρα κατά την εκεί επίσκεψη του αρχές Ιανουαρίου. Ο Τούρκος Υπουργός συνοδεύονταν απ’ τον Πρέσβη της Άγκυρας στα Τίρανα και τον Υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Βοήθειας – ΤΙΚΑ του Υπουργείου Εξωτερικών και της ΜΙΤ.

Με την Μαργαρίτη ο Ερσόϋ υπέγραψε τη σχετική Συμφωνία συνεργασία στον τομέα των αρχαιοτήτων, αναστηλώσεων μνημείων πολιτισμού, μουσειολογίας, εκμετάλλευσης του πολιτιστικού αποθέματος για την ανάπτυξη κ.α. Ανάλογη συμφωνία υπεγράφη και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος ειδικά για το φυσικό πλούτο και απόθεμα και τις προστατευμένες ζώνες στην υπηρεσία του τουρισμού.

Ο Τούρκος Υπουργός μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δήλωνε ότι συζήτησαν τη διεύρυνση του πεδίου εργασιών για την ΤΙΚΑ καθώς και την προσέλκυση επενδυτών στον τομέα του τουρισμού και της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με κρατική υποστήριξη απ’ την Τουρκία.

Να αναφερθεί ότι ο ανεξαρτήτως του χαρτοφυλακίου ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι απ’ τους καλύτερους φίλους του Ερντογάν, ενώ είναι επιχειρηματίας με συμφέροντας στον τομέα του τουρισμού. Στα Μικρασιατικά παράλια έχει πολλές δικές του τουριστικές εγκαταστάσεις ή μετοχές σε ανάλογα συγκροτήματα. Η παρουσία του μαζί με το Ράμα στις περιοχές του Ιονίου προφανώς έχει έντονο παρασκήνιο πέρα από τις επίσημες διακρατικές συμφωνίες.

Στην ιστοσελίδα τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας δεν έχει καμιά ανάρτηση για το περιεχόμενο της Συμφωνίας ενώ και ο ίδιος ο Ράμα προσπάθησε να κρατήσει μακριά το θέμα, πράγμα που εντείνει τις ανησυχίες για το τι σκαρώνει στα παράλια των Αγίων Σαράντα και της Χιμάρας.

Τέλος και καθόλου ασήμαντο να αναφερθεί ότι ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόϋ, ταξίδεψε προψές απ’ το Αεροδρόμιο της Ποντγκόρίτσα στο Μαυροβούνιο δεδομένου ότι ο Αερολιμένας στο Ρίνας των Τιράνων είχε αποκλειστεί λόγω απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας. Μαζί του έφερε και το κλιμάκιο των Τούρκων Ελεγκτών που λειτούργησαν ως απεργοσπάστες και έχουν παραλάβει τον Πύργο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αλβανίας.

Μπορεί πλέον βάσιμα να εικάσει κανείς ότι η απεργία των υπαλλήλων της AlbControl υπήρξε παρακινούμενη απ’ τον ίδιο το Ράμα προκειμένου να παραδώσει τον τομέα στους Τούρκους αξιωματικούς πράγμα που κατ επέκταση συγκλίνει με το σενάριο να έρθει προεκλογικά στην Αλβανία ό Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν ώστε να ολοκληρώσει την προεκλογική του στήριξη στον Έντι Ράμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon