Προεκλογική συνάντηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Δήμο Δρόπολης

Δημοσιεύθηκε: 16/04/2021 15:15 Τελευταία Ενημέρωση: 17/04/2021 06:44 Από: Tachydromos

Συνάντηση στελεχών και κατοίκων της περιοχής διοργανώθηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη, με το συντονισμό του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Αργυρόκαστρο, αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου.

Κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ – Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ μετείχαν επίσης ο υποψήφιος της Συμμαχίας για Αλλαγή της Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Μπάρκας και ο επικεφαλής του συνδυασμού, πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Τριτάν Σέχου.

Η συνάντηση έτυχε του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος των ΜΜΕ, τοπικών και ανταποκριτών της κεντρικών μέσων, δεδομένου ότι η θέση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει σημασία τόσο σε ότι αφορά στην άμεση εκλογική συμπεριφορά σημαντικού μέρους του σώματος της ΕΕΜ αλλά και στην γενικότερη λειτουργία της Συμμαχίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες διαβεβαιώνοντας ότι ανεξαρτήτως ότι κατέρχεται ως υποψήφιος στα Τίρανα, για τον ίδιο και ειδικά για το ΚΕΑΔ, ως πολιτική συνέχεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό, την κατοχύρωση και πρακτική των δικαιωμάτων του παραμένει η ουσία του πολιτικού του προγράμματος και ο βασικός λόγος δραστηριοποίησης. Ως εκ τούτου θα συνεχίσει να εστιάζει σε θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες σε Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα, Χιμάρα, Κορυτσά κ.α.

Παρουσίασε συνοπτικά την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων της ΕΕΜ με την διακυβέρνηση Ράμα και Σοσιαλιστικού Κόμματος. Διοικητική μεταρρύθμιση που θίγει τα συμφέροντα της ΕΕΜ, μη μετακίνηση απ’ την πάγια θέση των «μειονοτικών ζωνών», περιουσιακά που αδικούν άμεσα και επηρεάζουν μακροπρόθεσμα της ευημερία των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ, ακαμψία στην εφαρμογή του δικαιώματος στη δημόσια χρήση της μητρικής Ελληνικής γλώσσας, απουσία μέριμνας για την προώθηση υποδομών και οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές με ιστορική παρουσία και σημαντική αριθμητική δημογραφία της ΕΕΜ, κ.α. είναι ορισμένα απ’ τα ζητήματα που ανέφερε ο κ. Ντούλες. Εξ άλλου διαγιγνώσκοντας αυτές τις προθέσεις και συν αυτές τις επιλογές για ρήξη στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις με παράλληλη υποταγή της εξωτερικής και όχι μόνο πολιτική της Αλβανίας στις βουλές της Τουρκίας του Ερντοάν, το ΚΕΑΔ ήδη απ’ το 2014 και μόλις λίγους μήνες συνύπαρξης σε κυβερνητική συνεργασία με το ΣΚ το εγκατέλειψε κι εντάχθηκε στην αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κατήγγειλε ότι κατά τη διακυβέρνηση Ράμα όχι μόνο δεν υπήρξε προώθηση εφαρμογής των δικαιωμάτων της ΕΕΜ αλλά έγιναν ουσιαστικά βήματα πίσω με κορυφαίες ενέργειες φυσική εξόντωση μέλους της ΕΕΜ από κρατικές αστυνομικές δυνάμεις, κατεδάφιση ιερού ναού, δίωξη μελών της ΕΕΜ με αφορμή την από πλευράς τους ανύψωση απλού Σταυρού σε ιερό μέρος κ.α.

Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μπλέντρι Τσούτσι, που είναι υποψήφιος στην συγκεκριμένη περιοχή ο κ. Ντούλες τον κατηγόρησε για διττή στάση: απ’ τη μια έχει αναρτήσει δίγλωσση πινακίδα ώστε να εκμαίευση την ψήφο των μελών της ΕΕΜ και απ’ την άλλη καμιά έρευνα για τις σκοτεινές ομάδες που σβήνουν τις πινακίδες των χωριών στην Ελληνική και καμιά μέριμνα για την αποκατάσταση τους. Κυρίως όμως τον κατηγόρησε ότι ως καθ ύλιν αρμόδιος Υπουργός ευθύνεται για την σκόπιμη καθυστέρηση στην κατάρτιση και θεσμοθέτηση των εφαμροστικών πράξεων για τον Νόμο «Περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Δημοκρατία της Αλβανίας».

Ερμηνεύοντας τους λόγους της προεκλογικής σύμπραξης με το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο λόγω δυσκολιών που ενέχει η περί εκλογών νομοθεσία ειδικά μετά το 2017, αλλά και κυρίως λόγω της πολιτικής αναγκαιότητας για αλλαγή στην κατάσταση γενικά στη χώρα και κατά συνέπεια και για την ΕΕΜ. Εκφράζοντας την πεποίθηση στη νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης κάλεσε τους μετέχοντες ώστε να ευαισθητοποιήσουν και άλλους για μεγιστοποίηση της συμβολής της Ελληνικής κοινότητας στην πολιτική διαδικασία που θα επαναφέρει τη χώρα στην ευρωπαϊκή τροχιά και θα επιφέρει την απαιτούμενη ισορροπία στην στρατηγικής σημασίας σχέση της Αλβανίας με την Ελλάδα.

Τη συνάντηση χαιρέτησε εγκαρδίως ο κ. Τριτάν Σέχου που αποτελεί μια σοβαρή φωνή και ιδιαίτερα συνεπή σε όλες τις περιστάσεις και καταστάσεις υπέρ της ανάγκης στενής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας. Ευχαρίστησε την ΕΕΜ που αποτελεί όπως είπε ουσιαστικό σημαντικό παράγοντα στην πρόοδο της Αλβανίας. Ειδικά σε ότι αφορά στην προβολή της Αλβανίας στο διεθνή και ειδικά τον Ευρωπαϊκό χώρο η ύπαρξη και η πολιτική δραστηριοποίηση της ΕΕΜ αποτελεί σημαντική ενίσχυση. Επί το πλείστον δε είναι ο βασικός λόγος για το αδιάκοπο ενδιαφέρον της Ελλάδας ώστε η Αλβανία να προχωρά στη διαδικασία ένταξης στις Ευρωατλαντικές δομές και την ΕΕ ειδικότερα. Εξέφρασε δε τη δική του πεποίθηση στη νίκη στις εκλογές μετά από 9 μέρες και στην εύρυθμη συνεργασία στην προοπτική με το ΚΕΑΔ σε επίπεδο διακυβέρνησης πλέον.

Στη συνάντηση χαιρέτησε επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ κ. Βασίλης Κάγιος καθώς και ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος του Συμμαχία για την Αλλαγή – ΔΚ, κ. Κώστας Μπάρκας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon