Δεν είναι απλά το δικαίωμα ψήφου… κρίνεται το αποτέλεσμα

Δημοσιεύθηκε: 21/04/2021 09:27 Τελευταία Ενημέρωση: 21/04/2021 13:20 Από: Tachydromos

Η Προεδρία της Δημοκρατίας της Αλβανίας αντίδρασε αργά χθες το απόγευμα στο ζήτημα που έχει προκύψει με την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας επί 14 ημέρες για όσους θα ταξιδέψουν από σήμερα και έως 3 Μάη από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία προς την Αλβανία. Στην ουσία η Προεδρία υιοθετεί πλήρως την ανησυχία ενώσεων μεταναστών απ’ την Αλβανία στην Ελλάδα οι οποίες συνδέουν άμεσα το μέτρο με την κατ ουσία απαγόρευση σε όσους αλβανούς πολίτες θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Απριλίου.

Οι ενώσεις αυτές θεωρώντας ότι αποτελεί διάκριση χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα η επιβολή του μέτρου μόνο για όσους ζουν στην Ελλάδα την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και μη χώρες που τα στοιχεία της Πανδημίας είναι ίσως ακόμη πιο ανησυχητικά δεν υπήρξαν ανάλογα μέτρα.

Προφανώς ο λόγος δεν είναι για κάποια αθρόα όπως αυτές που στο παρελθόν έχουμε συνηθίσει είσοδο απ’ την Ελλάδα είτε αυτό αφορά τις Εκλογές είτε το Πάσχα. Έτσι κι αλλιώς οι δυσκολίες με τις ποσοστώσεις κυκλοφορίας στα σύνορα (400 διελεύσεις ημερησίως) αλλά κυρίως το κόστος διενέργειας του ειδικού τεστ για τον κωροναϊό κατά την επιστροφή στην Ελλάδα, με την ανάλογη πάντα οικονομική επιβάρυνση, αποτελούν παρεμποδιστικούς παράγοντες.

Εν τούτοις υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον και ειδικά από τις κοινότητες των Βορειοηπειρωτών ώστε να ταξιδέψουν τόσο για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος όσο και συμβάλουν κάπως στις ενορίες τους για τη Μεγάλη των Παθών του Κυρίου Εβδομάδα και το Πάσχα. Κι ενώ γίνονταν οι ανάλογες προετοιμασίες και προγραμματισμοί προέκυψε η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ράμα.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ το μυστικό που οδήγησε την πολιτική απόφαση της Επιτροπής είναι τόσο πασιφανές. Καμία σχέση δεν έχει με την προστασία της κοινωνίας απ’ τον υιό που θα εισβάλει απ’ την Ελλάδα.

Η Βόρεια Μακεδονία συμπεριλήφθηκε ως προσχηματικό επικάλυμμα χωρίς να αποκλείει κι εκεί κανείς το ίδιο κίνητρο. Εξ άλλου από μεθοριακές περιοχές ειδικά της Ντίμπρα υπάρχουν αλβανού των Σκοπίων που έχουν αποκτήσει αλβανική υπηκοότητα και κατά συνέπεια νόμιμο δικαίωμα ψήφου.

Εν πάση περιπτώσει στην Εκλογική Περιφέρεια Αργυροκάστρου και αυτή της Αυλώνας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Το μέτρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Διαχείρισης της Πανδημίας του Covid-19, δεν έχει σχέση με τη ιατρική και την υγεία των πολιτών. Συνδέεται με λαθροχειρίες επιρροής του εκλογικού αποτελέσματος και σκοπό έχει να προστατεύσει την Κυβέρνηση Ράμα απ’ την ψήφο των Ελλήνων.

Είναι το εκλογικό σύστημα της Αλβανίας τέτοιο που με ελάχιστους ψήφους επηρεάζεται η συνολική έκβαση των εκλογών. Το 2009 εξ άλλου η ασήμαντη εν πρώτοις όψη εκείνη αποσκίρτηση στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ έδωσαν την δεύτερη τετραετία στο Δημοκρατικό Κόμμα!

Στην ουσία δηλαδή με την αποθάρρυνση έστω μικρού αριθμού πολιτών εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που θα επιχειρούσαν υπό άλλες συνθήκες τη συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Απριλίου, δεν παραβιάζεται το εκλογικό δικαίωμα του πολίτη. Ενδεχομένως να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Το ενδεχομένως σχετίζεται με το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά που έχει καλύψει η αντιπολίτευση σε δύο εκ των πραγμάτων «σοσιαλιστικές» εκλογικές περιφέρειες. Στην Εκλογική Περιφέρεια Αργυροκάστρου η συμμετοχή ψηφοφόρων ελληνικής καταγωγής σχετίζεται με την επικράτηση ομογενούς βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη ενώ στην Αυλώνα επηρεάζει το αποτέλεσμα της Συμμαχίας για Αλλαγή της Αντιπολίτευσης.

Στο πιθανότερο σενάριο των πολιτικών αναλύσεων που θέλει η διαφορά του νικητή απ’ τον ηττημένο να είναι ιδιαίτερα στενή αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι λίγες εκατοντάδες ψήφοι κάνουν την ανατροπή.

Είναι πολλές οι φωνές που ζητούν επιτακτικά την ακύρωση της απόφασης της Κυβέρνησης για την καραντίνα 14 ημερών όσων έρθουν απ’ την Ελλάδα στα χωριά και τα σπίτια τους τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι πιθανότητες όμως να πάρει αναβολή είναι μικρές διότι κρίνεται ακόμη και η εκλογή του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αυλώνα.

Χωρίς και πάλι να είναι βέβαια παρά την καραντίνα στους «μολυσμένους Έλληνες»…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon