Αβλεψία της ΕΡΤ

Δημοσιεύθηκε: 05/05/2021 14:43 Τελευταία Ενημέρωση: 07/05/2021 07:30 Από: Tachydromos

Μέσα στη γενικότερη ιδιότυπη κατάσταση που δημιουργούν στην κοινωνία της ΕΕΜ αφενός μεν η εκλογές που συνέπεσαν με την Μεγάλη Σαρακοστή και αφετέρου αυτού κάθ εαυτού οι προσαρμογές στην Γιορτή της Ανάστασης για τη διαχείριση της επιδημίας του covid-19, υπήρξε ακόμη μια αδικία απ’ το δημόσιο οργανισμό ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ελλάδας, την ΕΡΤ.

Και ακριβώς επειδή πολλά συμβαίνουν και τείνουν να δημιουργήσουν προηγούμενο καθόλου θεμιτό και τόσο αντίθετο με το κύρος και κυρίως την αποστολή του Οργανισμού, το επισημαίνουμε δια του παρόντος σημειώματος.

Ο λόγος για την απουσία απ’ τα ρεπορτάζ και τα αφιερώματα στους εορτασμούς του Πάσχα ανά τον κόσμο απ’ του Έλληνες. Μας είχε συνηθίσει ευχάριστα η ΕΡΤ τα προηγούμενα χρόνια να έχει πλούσιο υλικό με αναφορά την Ορθοδοξία στην Αλβανία και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ειδικότερα. Ντοκιμαντέρ για το σπουδαίο έργο της ανασύστασης της τοπικής Εκκλησίας, το εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό της έργο, συνεντεύξεις με τον Προκαθήμενο της, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο κ.α.

Ειδικά φέτος η μετάδοση ειδικού υλικού από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση στην Αλβανία είχε και άλλη αξία. Πολλοί κάτοικοι απ’ τα δικά μας χωριά και ευρύτερα το χώρο με Ορθόδοξους πληθυσμούς στην Αλβανία, που ζουν κι εργάζονται μακροχρόνια στην Ελλάδα στερήθηκαν της δυνατότητας να μεταβούν στα πάτρια. Έτσι η μετάδοση έστω εικόνας τους εξασφάλιζε την επικοινωνία με τα χωριά και τις περιοχές καταγωγής, πράγμα όχι απλά θεμιτό αλλά στρατηγικά επιβεβλημένη.

Εξ ίσου σημαντικό υπό το πρίσμα της προβολής μιας Αλβανίας κατακτημένης απ’ το Ισλάμ και κοινωνίας διαρκώς εξισλαμιζόμενης, είναι η να υπάρχει και η άλλη εικόνα: αυτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού που διατηρούν τις ιστορικές παρακαταθήκες και δυνάμενοι να αντισταθμίζουν τις πιέσεις των αλλόθρησκων.

Προφανώς καλό η δημιουργία αυτής της εικόνας του παγκόσμιου ελληνισμού αλλά η απουσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στη σύνθεση είναι ατυχή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί απλά αβλεψία της Διοίκησης και των παραγόντων του Προγράμματος. Εάν κάτι άλλο συμβαίνει τότε η κατάσταση χρήζει αντιμετώπισης.

Διότι πέραν των άλλων η ΕΕΜ δεν είναι ακόμη απολίθωμα…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon