Δυρράχιο: Η «Αλεξανδρούπολη» των Δυτικών Βαλκανίων

Δημοσιεύθηκε: 05/05/2021 07:35 Τελευταία Ενημέρωση: 05/05/2021 07:35 Από: Tachydromos

Η «Defender Europe 21», μια μεγάλη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε στην Αλβανία την Τρίτη 4 Μαΐου. Την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι του Δυρραχίου, παρακολούθησαν ο Πρόεδρος Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο στρατηγός των ΗΠΑ Tod D. Wolters, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής της ΝΑΤΟ Ευρώπης Jeffrey Harrigian, Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη – Air Force Africa, καθώς και ο Christopher Cavoli.

H «Defender Europe 21» θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο και θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη νοτιοανατολική Ευρώπη για την αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας, με σκοπό την οικοδόμηση στρατηγικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ , συμμάχων και εταίρων. Η «Defender Europe 21» πραγματοποιείται από το 1995. Οι προετοιμασίες στην Αλβανία συνεχίζονται τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, με 27 έθνη να συμμετέχουν σε αυτήν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Περισσότερες από 28.000 δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για την άσκηση συνολικά. Οι περιοχές που θα διεξαχθεί η άσκηση θα περιλαμβάνουν την Αλβανία, τα Βαλκάνια, τις Βαλτικές χώρες, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αφρική.

Χιλιάδες στρατεύματα, στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμός έχουν φτάσει στην Αλβανία στο μεταξύ, μαζί με κορυφαίους στρατηγούς από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες. Μόνο από τις ΗΠΑ, 6.000 στρατεύματα έχουν φτάσει σε 6 στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία. Στην ομιλία του την Τρίτη, ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα τόνισε την ετοιμότητα της Αλβανίας να συμβάλει πλήρως στην άσκηση. Πρόσθεσε ότι ενισχύει τη στάση της Αλβανίας στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Ο στρατηγός των ΗΠΑ Tod D. Wolters δήλωσε ότι η Αλβανία είναι εξαγωγέας ασφάλειας και ότι η άσκηση θα βελτιώσει την ετοιμότητα των συμμάχων σε όλες τις πτυχές.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπογράμμισε την ενισχυμένη σχέση μεταξύ Αλβανίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και συμμάχων στην «Defender Europe 21». Είπε ότι η Αλβανία στέκεται ισχυρή και πιστή μαζί με τους συμμάχους της παρά τον σχετικά μικρό αριθμό στρατευμάτων.

«Συγχαίρουμε την Αλβανία που δεν δίστασε να βοηθήσει τους συμμάχους της. Μας δείξατε το στρατηγικό και τακτικό δυναμικό της Αλβανίας. Αυτή η εκπαίδευση στην Αλβανία είναι ιστορική από μόνη της. Αυτή η εφοδιαστική επιχείρηση για την οποία έχετε δει όλοι, δείχνει την ικανότητα των ΗΠΑ να στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις όπου χρειάζονται. Η Αλβανία έχει στρατηγική θέση. Η υποστήριξή μας για το ΝΑΤΟ είναι εμφανής », δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ στη σημερινή εκδήλωση.

https://www.viadiplomacy.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon