ΕΕ: Προς ταυτόχρονη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία

Δημοσιεύθηκε: 12/05/2021 07:36 Τελευταία Ενημέρωση: 12/05/2021 07:36 Από: Tachydromos

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς είπε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να ξεκινήσει το συντομότερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και για τις δύο χώρες. Τόνισε ότι για να κλείσει ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο όλα τα κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται, με το σημαντικότερο αυτό του κράτους δικαίου Βόρεια Μακεδονία ΕΕ.

Την ταυτόχρονη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιθυμεί το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Πορτογαλίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, ‘Ανα Πάολα Ζακάριας, οι Υπουργοί αναζήτησαν λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι η Βουλγαρία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας. «Προσπαθούμε να πιέσουμε να ξεκινήσουν ταυτόχρονα και οι δύο χώρες την ενταξιακή διαδικασία», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πορτογαλική προεδρία βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και με τις αρχές της Βουλγαρίας για να βρεθεί μια λύση πριν το τέλος Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών, τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο κράτος δικαίου.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς είπε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να ξεκινήσει το συντομότερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και για τις δύο χώρες. Τόνισε ότι για να κλείσει ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο όλα τα κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται, με το σημαντικότερο αυτό του κράτους δικαίου. «Πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια και αυτό θα ήταν να ξεκινήσει η διακυβερνητική διάσκεψη επί πορτογαλικής προεδρίας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon