Το State Department για Θρησκευτικές Ελευθερίες στην Αλβανία 2020

Δημοσιεύθηκε: 13/05/2021 14:28 Τελευταία Ενημέρωση: 14/05/2021 11:02 Από: Tachydromos

-Καθυστέρηση των νομοθετημάτων εφαρμογής του Νόμου πλαισίου για τις Μειονότητες

-2017 αδικεί τις Ορθόδοξες κοινότητες στο νότο

-Προβληματισμός για την σχεδιαζόμενη Απογραφή 2022

-Αναβλητικότητα στην απόδοση των περιουσιακών στοιχείων ειδικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Σε δύο βασικά ζητήματα που αφορούν άμεσα και στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η Ετήσια Έκθεση περί Θρησκευτικής Ελευθερίας ανά τον Κόσμο που το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συντάσσει για λογαριασμό του Κογκρέσου. Για τις εξελίξεις το έτος 2020 η Έκθεση δόθηκε χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν με δική του εισαγωγή και μήνυμα.

Στο κεφάλαιο για την Αλβανία θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ακριβώς τις δύο αναφορές: αυτής που σχετίζεται με την έλλειψη πρωτοβουλιών απ’ το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας για την συμπλήρωση του Νομοθετήματος περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων και επίσης σε ότι αφορά την αναμενόμενη Απογραφή Πληθυσμού για το έτος 2022.

Οι υπηρεσίες της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα καθώς και οι ειδικοί της Διεύθυνσης που παρακολουθεί και συντάσσει την Έκθεση υιοθετούν και συμπεριλαμβάνουν την ανησυχία που εκφράζει η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας για την στασιμότητα στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την Προστασία των Μειονοτήτων. Τούτο σύμφωνα με την Έκθεση επηρεάζει την κατάσταση των Ορθόδοξων κοινοτήτων που ζουν στο νότιο τμήμα της χώρας. Η συγκεκριμένη παράγραφος έχει ως εξής:

«…Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει ολοκληρώσει την θέσπιση κανονισμών για την εφαρμογή του Νόμου του έτους 2017 που παρέχει πρόσθετη προστασία για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε τις ανησυχίες της για την έλλειψη αυτών των κανονισμών, ιδιαίτερα για το νότο της χώρας, όπου ζουν σημαντικά ποσοστά μελών της Ορθόδοξης εκκλησίας».

Ενώ όμως για μια ακόμη φορά η Έκθεση παρουσιάζει στην παράγραφο για τη δημογραφία και τη θρησκευτική διαστρωμάτωση της χώρας τα στοιχεία της Απογραφής 2011, όπου κατάφορα αδικείται η Ορθόδοξη Εκκλησία, κάνοντας όμως την υποσημείωση ότι 20% του πληθυσμού δεν απάντησε στο ερώτημα περί του θρησκεύματος, αναφέρει και τις προετοιμασίες που γίνονται για την Απογραφή 2022, καθώς η προγραμματισμένη για το τρέχον έτος αναβλήθηκε λόγω Covid-19.

Η Έκθεση υιοθετεί την ανησυχία των θρησκευτικών κοινοτήτων, δια του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου, ότι κατά την οριστική έγκριση της σχετικής νομοθεσίας και του ερωτηματολογίου οι φορείς της πολιτείας αποφεύγουν τη συνέχεια της διαβούλευσης μαζί τους.

Εξ άλλου για την Ορθόδοξη Εκκλησία αυτό αποτελεί βασική ανησυχία καθώς δεν αποκλείει να υπάρξει και πάλι μεθόδευση και δημιουργία ανάλογου του 2011 κλίματος που θα την αδικήσει και επαναλάβει τη χάλκευση των στοιχείων. Τούτο βέβαια επιφέρει συνέπειες και στις ανάλογες κρατικές πολιτικές αντιμετώπισης και μεταχείρισης. Η Έκθεση του State Department αναφέρει:

«…Η κυβέρνηση ανέβαλε την απογραφή πληθυσμού του 2020 για το 2021 (σ.μ. μάλλον για 2022 εννοεί) λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι θρησκευτικές κοινότητες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ζήτησε την άποψη τους στην αρχική φάση της κατάρτισης της απογραφής, αλλά όχι κατά τα τελικά στάδια της βελτίωσης του νομικού πλαισίου. Εξέφρασαν την ανησυχία ότι αυτό θα μείωνε τεχνητά τα αριθμητικά μεγέθη των κοινοτήτων τους στη χώρα, με αντίστοιχη μείωση στην εκπροσώπηση και την κυβερνητική υποστήριξη…».

Η Έκθεση για μια ακόμη χρονιά αναφέρεται σκωπτικά μάλλον στο ζήτημα της διεκδίκησης και απόδοσης απ’ το κράτος στις θρησκευτικές κοινότητες της περιουσίας που δημεύθηκε κατά τον κομουνιστικό διωγμό της πίστης. Η διαφθορά, η σύνθετη νομοθεσία και επί το πλείστον η παράλυση του δικαστικού συστήματος που επιφέρει συμφόρηση του όγκου των υποθέσεων, σύμφωνα με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ενημέρωσαν την Έκθεση, είναι λόγοι που αποπροσανατολίζουν τις θρησκευτικές κοινότητες στον αγώνα διεκδίκησης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Έστω και με την ελάχιστη αναφορά ενδεικτικών αριθμών η αδικία εις βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι καταφανή. Συγκεκριμένα η Έκθεση επισημαίνει:

«…Χιλιάδες υποθέσεις ήταν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συμπληρώνει την απαρτία του με δικαστές που πέρασαν μια ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου. ελλείψει απαρτίας, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπόρεσε να αποφασίσει υποθέσεις. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέφερε ότι είχε εκκρεμείς αξιώσεις σε 890 ακίνητα…». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία αιτήθηκε κατά το 2020 την ένταξη στο Κτηματολόγιο για 15 ναούς εγκρίθηκαν μόλις 4 υποθέσεις.

Στο θέμα της διαθρησκευτικής ειρηνικής συνύπαρξης ενώ συγχαίρει το παράδειγμα της Αλβανίας, εξαιρώντας μάλιστα νομοθεσίες και εκδηλώσεις καλλιέργειας της ανοχής απέναντι στους Σήμιτες Εβραίους, η Έκθεση παρατηρεί ότι έχει ελάχιστα προχωρήσει η κυβερνητική πρωτοβουλία για εισαγωγή μαθήματος θρησκευτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στα πλαίσια καταπολέμησης της θρησκευτικού εξτρεμισμού οι υπηρεσίες της Πρεσβείας των ΗΠΑ προσφέρονται να στηρίξουν τη σύνταξη σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη συγγραφή εγχειριδίων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon