Άνοιγμα στα Βαλκάνια από Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: 15/05/2021 15:08 Τελευταία Ενημέρωση: 15/05/2021 15:08 Από: Tachydromos

Σταύρος Παπαντωνίου

Αν δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα αυτού που συνέβη αυτή την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το Φόρουμ των Δελφών, θα διαπιστώσει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είδε σχεδόν όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες. Αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα είδε: τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και, βεβαίως, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, όπου το ενδιαφέρον είναι πάντα αυξημένο. Πέντε Βαλκάνιοι ηγέτες πέρασαν το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου και αυτό δεν πρέπει να το δει κάποιος μεμονωμένα, αλλά σαν κομμάτι ενός παζλ. Η Ελλάδα σε σχέση με όλες τις προαναφερθείσες χώρες αποτελεί την πιο ισχυρή δύναμη της περιοχής. Το μπαράζ συναντήσεων είχε έντονο γεωστρατηγικό και οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς αυτά τα δύο είναι πολλές φορές συγκοινωνούντα δοχεία.

Ενδεικτικά μόνο να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και NER που αναμένεται να υπογράψουν σχετικό «Cooperation Agreement», ενώ ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, η γειτονική χώρα έλαβε σχέδιο από την Ελλάδα για «αποφυγή διπλής φορολογίας». Επίσης η ΔΕΗ, μαζί με την Archirodon, θα συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνισμό για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας 350 MW με ύψος σχετικής επένδυσης στα 700 εκατ. ευρώ, περίπου, ενώ στις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια το Skopje Economic Forum. Παράλληλα, ο όμιλος Μυτιληναίος ξεκινάει τη λειτουργία ενός Gas Power Plant στη Βόρεια Μακεδονία. Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγήν ιχθύος όσον αφορά το θέμα της κύρωσης των τριών μνημονίων Ελλάδας – Σκοπίων, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα έρθουν στη Βουλή.

Είναι προφανές, ωστόσο, πως ο στόχος του κ. Μητσοτάκη από το μπαράζ συναντήσεων με Βαλκάνιους ηγέτες είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και ο ηγετικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή. Και αυτό έρχεται και ως απάντηση στη συνεχή προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει ένα «μουσουλμανικό τόξο στην περιοχή». Στο γεγονός αυτό είχε αναφερθεί προσφάτως και ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Σερβία. Τότε είχε πει πως η Ελλάδα παρατηρεί την προσπάθεια της Τουρκίας «με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων να προσεταιρισθεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό».

Ελληνοτουρκικά

Χθες ο ΥΠΕΞ, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει όλους τους γείτονες ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες. «Υπάρχουν οι κανόνες ήδη. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σημαντικές. Η Τουρκία είναι ένα παράδειγμα αυτής της εξαίρεσης», υπογράμμισε. Ερωτηθείς για το αν προγραμματίζεται κάποια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε: «Φυσικά και θα συναντήσω τον Τσαβούσογλου. Τον έχω καλέσει στην Ελλάδα και έχει κατ’ αρχήν δεχτεί την πρόσκληση. Πάντα είναι ανοιχτές οι πόρτες γι’ αυτόν. Είναι φίλος μου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αν δεν βρούμε λύση με την Τουρκία, τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας. Η ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην Αγκυρα ήταν πολύ χρήσιμη για να ακουστούν οι απόψεις».

kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon