Η εξεταστική επιτροπή εγκρίνει την έκθεση σχετικά με την αποπομπή του προέδρου Μέτα

Δημοσιεύθηκε: 28/05/2021 21:37 Τελευταία Ενημέρωση: 28/05/2021 21:37 Από: Tachydromos

Η εξεταστική επιτροπή ενέκρινε την τελική έκθεση για την αποπομπή του Προέδρου Ilir Meta και θα την υποβάλει στο αλβανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να την παρουσιάσει στη σύνοδο της ολομέλειας.

Η έκθεση της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής με το κατηγορητήριο του Προέδρου Ilir Meta εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ τόσο από τους σοσιαλιστές όσο και από τα μέλη της επιτροπής της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ογκώδη έκθεση περισσότερων από 50 σελίδων, που διαβάστηκε από τον Alket Hyseni, ο Πρόεδρος Ilir Meta διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος.

«Αποδεικνύεται σαφώς ότι ο Πρόεδρος έχει εμπλακεί σε κομματικές δραστηριότητες, κατά της πλειοψηφίας, που αντιβαίνει στο άρθρο 89 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κατέχει κανένα άλλο δημόσιο αξίωμα, δεν μπορεί να είναι μέλος κόμματος ή να εκτελεί άλλες δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος δεν πρέπει να εκστρατεύει ενάντια σε μία ή περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, ούτε να εκφράζει την υποστήριξή του προς αυτές.

Ο Πρόεδρος διατηρεί σταθερά τη δημόσια στάση του κατά της πλειοψηφίας. Η εξεταστική επιτροπή θεωρεί ότι ο Πρόεδρος δεν στάθηκε στα κόμματα και με τη στάση του έχασε το λειτούργημα του να είναι παράγοντας ισορροπίας».

Όταν η έκθεση εγκριθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων, η έκθεση για τoν Meta θα καταχωριθεί στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου.

Η εξεταστική επιτροπή συστάθηκε κατόπιν αιτήματος 49 βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ζήτησαν την αποπομπή του Ilir Meta από τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 94 ψήφοι για την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την αποπομπή ή όχι του Προέδρου Ilir Meta.

/ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon