Ένταση γεγονότων χωρίς πολιτική τάση

Δημοσιεύθηκε: 01/06/2021 12:30 Τελευταία Ενημέρωση: 01/06/2021 14:54 Από: Tachydromos

Πλουσιότερος του προεκλογικού Απριλίου είναι σε πολιτικά γεγονότα ο Ιούνιος για την Αλβανία. Πλην όμως λόγω της πολύ μικρής τιμής των αντιστάσεων δεν θα παράγει ανάλογη τάση στο σύστημα.

Συγκεκριμένα και με τη χρονολογική σειρά όχι κατ ανάγκη και με την ανάλογη πολιτική σημασία: την επόμενη εβδομάδα η Βουλή συζητά απλώς για το τυπικό και επί το πλείστον κατανάλωση του κοινοβουλευτικού χρόνου καθώς δεν υφίσταται κάτι άλλο στην ημερήσια διάταξη, την Έκθεση της Ανακριτικής Επιτροπής για Αντισυνταγματική Δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συζήτηση και απόφαση πρόκειται ληφθεί στις 9 Ιούνη. Η σπουδή του Πρωθυπουργό για να επαναλάβει την διαδικασία αποπομπής του κ. Ιλίρ Μέτα απ’ το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα αφενός μεν σχετίζεται με το γεγονός ότι στην προβληματική σύνθεση της παρούσης κοινοβουλευτικής περιόδου διαθέτει την πλειοψηφία που ορίζει η συνταγματική διάταξη και αφετέρου ικανοποιεί τον εγωισμό του όπως μη λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης το φθινόπωρο απ’ το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Προϋπόθεση βέβαια όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εισαγάγει για κάποιο λόγο σε έκτακτη επείγουσα διαδικασία την Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας εκπλήξει δεδομένου ότι εκτός απ’ τον κ. Έντι Ράμα την απομάκρυνση απ’ την Προεδρία του κ. Μέτα ενδεχομένως να επιθυμεί και η Πρέσβης των ΗΠΑ καθώς οι σχέσεις τους είναι ακραία συγκρουσιακές.

Αμέσως μετά την συζήτηση της Βουλής ακολουθούν κορυφαία πολιτικά γεγονότα που αφορούν στα δύο μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα: στις 12 Ιουνίου συνέρχεται το Συνέδριο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και στις 13 το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεξάγει έκτακτες εσωκομματικές εκλογές για Πρόεδρο μετά την ήττα του στις πρόσφατες πολιτικές εκλογές.

Το συνέδριο του ΣΚ δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Περισσότερο θα λειτουργήσει ως ανιχνευτής των προθέσεων του Προέδρου του και Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα στην κατανομή του εσωκομματικού παιχνιδιού. Θα είναι απ’ την άποψη αυτή μια πρόγευση των αλλαγών στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο όμως η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Δημοκρατικό Κόμμα έχει ουσιαστικότερο πολιτικό μήνυμα. Η επικράτηση του κ. Λιουλζίμ Μπάσα έστω και με οριακό προβάδισμα θα εντείνει τις πιθανότητες για το σενάριο μεγάλο κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζουν οι ΗΠΑ. Εξ άλλου θα βρει κατ αυτό τον τρόπο ερμηνεία και η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής όπως ανακηρύξει ανεπιθύμητο τον πρώην Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα. Η λογική είναι όπως του περιορίσουν τις δυνατότητες παρέμβασης στα εσωτερικά του κόμματος που ίδρυσε και ηγήθηκε ώστε εμπεδωθεί ο ηγετικό ρόλος του κ. Μπάσα. Δεν αποκλείεται όμως η άκομψη παρέμβαση τους να επιφέρει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο κ. Μπερίσα δεν έχει ακόμη δείξει τις στηρίζει στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΔΚ ωστόσο όμως όλοι γνωρίζουν ότι η σκιά και η ισχύς του είναι ακόμη πολύ ισχυρά στη ευρύ μάζα των μελών με δικαίωμα ψήφου.

Και το πολιτικό ημερολόγιο του Ιουνίου ολοκληρώνεται με το σπουδαιότερης σημασίας επεισόδιο.

Αφορά στην εκδίκαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας της υπόθεσης νομιμότητας άρα και εγκυρότητας των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας του Ιούνη 2019 για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση την προσφυγή της Ενώσεως Δήμων της Αλβανίας στην οποία προεδρεύει η Δήμαρχος Σκόδρας απ’ τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης.

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκδώσει τότε Διάταγμα αναβολής των εκλογών λόγω μη συμμετοχής της αντιπολίτευσης, επί το πλείστον δε ότι ορισμένοι σημαντικοί δήμοι της χώρας σήμερα τελούν χωρίς δημοτική αρχή επειδή βάση νομικής διαδικασίας οι επιλογές του ΣΚ έχουν κριθεί έκπτωτες από βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, οι ενάγοντες ζητούν την ακύρωση των εκλογών.

Πολιτικοί αναλυτές και νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κινείται κάπου στη μέση. Να επιβάλει δηλαδή την επανάληψη εκλογών σε όσους δήμους έγιναν με ένα μόνο υποψήφιο ή μονοκομματικούς συνδυασμούς για τα δημοτικά συμβούλια.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon